Yhdeksän perättäistä finaalipaikkaa ja niistä seitsemän mestaruutta. KuPS-Volley oli muodostunut melkoiseksi dynastiaksi 1990-luvulla. Viime kaudella (1998-1999) se oli kuitenkin joutunut tunnustamaan legendaarisen Reino Kososen valmentaman nappuriseuran Keski-Savon Paterin paremmakseen viimeisessä mahdollisessa finaaliottelussa.
Vuosituhannen ensimmäisen mestaruuden ratkaissut 5. finaali Kuopion jäähallissa on painunut maamme lentopallohistoriaan isoin kirjaimin. KuPS-Volley palasi mestariksi vielä kerran, kaikkiaan kahdeksannen.
Tämä on muistelu siitä.
Neljän vuoden projektin huipennus
Kauteen lähdettiin Kuopiossa neljän vuoden projektin huipentamiseksi. Juha Zittingin tultua tuolloin Timo Hoivalan seuraajaksi päävalmentajan paikalle joukkue nuoreni ja uudistui voimakkaasti.
- Osasyynä noihin 1996 muutoksiin oli Bosman-tapauksen aiheuttama siirtomarkkinoiden vapautuminen jolloin myös Suomesta ja KuPS-Volleystä siirtyi pelaajia Eurooppaan esimerkksi Jari Salokangas ja Tero Viitanen, Juha Zitting muistelee.
- Kauden 1999-2000 joukkueen nuori pelaajakaarti oli jo saanut maajoukkuekokemusta. Mika Pyrhönen oli palannut pitkältä sairaslomalta takaisin huippukuntoon. Samoin Määtän Sakun loukkaantuminen oli tuonut rosteriin vaihtuvuutta kauden aikana.
Joukkueen kokoonpano oli kuopiolaiset lentopallojuuret omaava ja huomioitavaa oli omien junioreiden kuten Määttä ja Timo Tolvanen nousu ratkaisupelaajiksi, Korhosen Sakua unohtamatta. Salokankaan Jari palasi ammattilaiskentiltä takaisin Kuopioon. Lisäksi joukkuetta vahvistettiin vielä kauden aikana kun jo kertaalleen lopettanut Tapio Nissi pyydettiin takaisin kokoonpanoon nostamaan harjoittelun tasoa treenisalille. Näin joukkueen runko seitsemän pelaajan osalta oli ollut yhdessä jo kolme vuotta, Z kertaa taustoja.
Pateri oli sotkea kuopiolaisten suunnitelmat uudelleen
20 ottelun runkosarjan KuPS-Volley selvitti kolmella tappiolla, jolla napsahti sen voitto. Viesti-Trolley hävisi pelin enemmän ollen kakkonen ja hallitseva mestari Keski-Savon Pateri kaksi peliä enemmän sijoittuen kolmanneksi. NaPa oli neljäs (13-7).
Yksinkertaisessa ylemmässä jatkosarjassa KuPS ja Peikkolauma hävisivät kertaalleen Napapiirin Pallokettujen noustua kolmoseksi ohi Paterin. Loppukauden tsembaloissa Isku säilytti paikkansa liigassa ja Rocks nsti pääkaupunkiseudun liigaan. Rocksin riveihinhän siirtyi kauden jälkeen mm. päävalmentaja Zitting.
Puolivälierissä KuPS-Volley kukisti liiganousija East Volleyn 3-0 NaPan kukistettua VaLePan samoin numeroin.
Välieristä muodostui NaPalle yllättävän helppo marssi 3-0 -finaaleihin Viesti-Trolleyn kustannuksella. Samaa ei voinut sanoa KuPS-Volleysta, jonka 2-0 -johto ottelusarjassa oli tasoittunut jo 2-2:een. Ratkaisevan pelin kuopiolaiset kuitenkin hoitelivat kotonaan 2-0.
Kaudella 1999-2000 pelattiin siis toisen ja viimeisen kerran ns. jaksopelisysteemillä, jossa jakson muodosti kaksi 21 pisteen mittaista erää. Jos erävoitot olivat tasan jaksovoiton ratkaisin 7 pisteen mittainen erä. Jos jaksovoitot olivat 1-1, pelattiin 15 pisteen mittainen ratkaisujakso.
Ensimmäisen finaalin kuopiolaiset veivät kotonaan ilman erätappiota ja toisen puolestaan NaPa kolme päivää myöhemmin yhden erän hävittyään.
1. huhtikuuta nähtiin jo sitten ensimmäinen säkeistö melkoisesta kolme pelin operetista. NaPa haki mestaruuden itselleen kotiin katkolle voittamalla Kuopiossa ratkaisevan viimeisen erän 15-7.
Seuraavana päivänä olivat juhlajuomat jo varmastikin Rovaniemellä kylmässä ja mestaruuskillpikset odottamassa laatikossa jakamista. Jakamaan niitä ei kuitenkaan päästy tuona iltana, eikä sitten lopulta koskaan. NaPa vei avauskakson erät 21-19, 21-13 ja oli jaksovoiton päässä mestaruudesta. KuPS kuittasi toisen jakson avauserän 13-21, mutta NaPa nousi jo katkaisun paikkaan tasoitettuaan jakson 21-15. Jakso lopulta kuitenkin vieraille 4-7 voitolla. Näin edettiin 15 pisteen erään ja senhän vieraat veivät lopulta 13-15 ja ratkaisu siirtyi vielä kolme päivää eteenpäin.
Päätösfinaali on piirtynyt yhdeksi suurimmista Suomessa pelatuista lentopallo-otteluista ja ehkäpä jopa pääsarjan kaikkien aikojen legendaarisimmaksi.
Erinäisten tietojen mukaan Kuopion jähalliin oli tullut mestaruuden ratkeamista seuraamaan 4700-5000 ihmistä,.
Taustamarkkinoiden FB-sivuilta löytyvä huikea vajaa 10 minuuttinen tunnelmapala ratkaisufinaalista.
KuPS-Volley harppasi heti lähemmäksi mestaruutta viemällä avausjakson suorastaan murskaavasti 21-14, 21-14. Mutta rovaniemeläisiltä löytyi taas uusi vaihde: 15-21, 21-17, 2-7 ja mestaruuden ratkaisu siirtyi vihoviimeiseen mahdolliseen erään.
15-8. Niillä numeroilla juhlat olivat musta-keltaiset jälleen kerran, kaikkiaan kahdeksannen kymmeneen vuoteen. Tällä kertaa siis lähes 5000 kotikatsojan riemuksi Savon sydämessä Niiralan montussa.
KuPS-Volley, Suomen mestarit 2000
Anttila Tuukka
Heikkinen Miika
Korhonen Saku
Künnap Kardo
Määttä Saku
Nissi Tapio
Pyrhönen Mika
Riihimäki Aki
Salokangas Jari
Sammelvuo Ilkka
Tolvanen Timo
Valmentaja: Zitting Juha.
Kauden liigapelaajan palkinnon pokkasi NaPan hopeajoukkueen Normunds Veinbergs, jolle titteli oli ensimmäinen lopulta peräti viidestä vuosikymmenen sisään. Tulokkaaksi valittin mestareista Tuukka Anttila, kun taas viimeisen kerran kauden valmentajapalkinto oli miesten- ja naisten valmentajien yhteinen ja sen pokkasi naisten mestarin Tarmo-Volleyn Antti Paananen. Kauden liigatuomari oli Juhani Ruohonen.
Liigan tähdistön muodostivat Aki Riihimäki, Mika Pyrhönen, Miika Heikkinen ja Timo Tolvanen mestareista, Normunds Veinbergs ja Ilmars Balodis NaPasta sekä Henrik Kosonen Paterista. Pistetilastoja ei kaudella kerätty, onneksi näin viimeisen kerran.
Cupmestaruuden (1999) nappasi Keski-Savon Pateri, lyömällä KuPs-Volleyn finaalissa 2-0.
1999-2000: Juha Zitting, KuPS-Volleyn päävalmentaja
Kuten aiemmin todettua Juha Zitting oli tullut KuPS-Volleyn valmentajaksi 1996 Timo Hoivalan jälkeen. Mielenkiintoisia rakenteita riittii, kun tähän kultakauteen rakennettiin joukkuetta.
- Erikoista kaudessa oli mm . se, että joukkueessa oli neljä keskaria ja vain kaksi laituria (Kardo Künnap ja Ilkka Sammelvuo). Nuorta Tuukka Anttilaa ajettiin hakkurin rooliin, jotta hänelle saataisiin peliaikaa. Oli pakko ratkaista millä pelisysteemillä joukkuetta peluutetaan.
- Kauden alkaessa soitin passarillemme Riihimäen Akille ja kysyin mitä mieltä olisit, jos passarin ympärille rakennetaankin kolmen keskipelaajan ryhmittymä ja siirretään Mika Pyrhönen perinteisestä hakkurin roolista laituriksi kantamaan myös vastaanottovastuuta. Akin mielestä homma kyllä toimisi ja niin ajatus ”myytiin” koko joukkueelle, Ziti kertaa.
Useamman kauden ajan KuPS:n joukkueessa oli mukana henkisenä tukena Kuopion piispa Wille Riekkinen.
- Hänen rauhoittava ja motivoiva panos tärkeillä hetkillä oli todella antoisa koko joukkueelle. Muun muassa ratkaisevassa finaalissa hän piti viimeisen puheen pukukopissa. Ne sanat on vieläkin hyvässä muistissa näin 20 vuoden jälkeen. Mestaruuden jälkeen vierailimme myös Piispan luona kahvilla tuomiokapitulissa.
Joukkueen taustalle oli perustettu vaimoista ja tyttökavereista oma yhteisö joka kokoontui päävalmentajan vaimon Riitan johdolla yhteisiin tapahtumiin, kun joukkue oli vieraspeleissä. Kotiottelujen yhteydessä tämä ryhmä myös järjesti omaa ohjelmaa, saunailtoja ja niin edelleen.
- Kauden aikana myös toteutettiin ensimmäistä kertaa ulkomaan harjoitusleiri Pärnuun, johon aviopuolisot ja tyttökaverit pääsivät mukaan. Näin lisättiin yhteisöllisyyttä joukkueen sisällä.
Yksi hieno asia jäi nyt kokematta koronaviruksen myötä, mutta se ollaan korjaamassa heti kuin mahdollista.
- Tällä mestarijoukkueelle oli sovittu ensimmäinen tapaaminen 20-vuoteen mutta koronaepidemia siirsi kokoontumisen. Tarkoitus on järjestää siirtynyt tapaaminen ensi kauden ekaan otteluun Kuopioon.
Mutta mitä olikaan sitten pidemmässä juoksussa Kuopion tähän mennessä viimeisimmän mestaruuden takana. Annetaan Juhan kertoa siitä lisää.
- Kuopiossa oli pitkät perinteet lentopallolla. Ihmiset olivat sitoutuneita seuratyöhön ja kun oikeat henkilöt valikoituivat oikeille paikoille alkoi tapahtua. Perusta tälle alkoi jo 1-sarjassa kun Moisanderin Erkki otti KuPS-Volleyn puheenjohtajan nuijan. Hän sai ympärilleen joukon aktiivisesti toimivia henkilöitä mm Holopaisen Tuomon ja ennenkaikkea Timo Virtasen. Ilman Timon henkilökohtaista panosta monta kertaa toimintaa olisi jouduttu vuosien varrella supistamaan. Juhani Riekkinen taustaryhmineen on mahdollistanut Kuopiossa järjestyksenvalvonnan kohta puoli vuosisataa! Harjoittelukulttuuri oli luotu jo Parkkalin Jounin aikana. Hoivalan Timo jalosti joukkuueen mestariksi ja samalla harjoittelu ja pelipaikka vaihtui Kuopio-Halliin.
- Toimin itse markkinointipäällikkönä Hoivalan aikaan ja uusi Kuopiohalli mahdollisti isompien tapahtumien järjestämisen. Sitoutuneet yhteistyökumppanit saivat myös uuden ympäristön näkyvyydelle. Samalla halli vei joukkueen sen hetken Suomen parhaisiin harjoitteluolosuhteisiin. Tuota pelipaikka-asiaa Kuopiossa oli aina yritetty ratkoa. Vuonna -94 kaupunginjohtaja Kauko Heuru kutsui kokoon ryhmän miettimään sisäpalloilun asemaa Kuopiossa. Tämä ryhmä kaupungin virkamiesten kanssa, jossa mukana KuPS-Volleystä olivat Holopainen, Virtanen, Hoivala ja Zitting, sai järjestettyä taraflexin ja siirtokatsomot Kuopiohalliin.
Zitting siirtyi kyseisen mestaruusvuoden jälkeen Kuopiosta Helsinkiin.
- Lähdin vetämään projektia Helsinkiin jossa yritettiin juurruttaa lentopalloa pääkaupunkiseudulle. Vuoden jälkeen siirryin Lentopalloliittoon vastaamaan markkinoinnista ja tapahtumien myynnistä. Naisten ja miesten maajoukkueen, Power Cupin ja SM-liigan markkinoinnnin jälkeen jatkoin oman markkinointiyritykseni Plokin parissa.
- Tällä hetkellä urheilun saralla vastaamme mm. koripallomaajoukkeiden kaikista kotimaaottelujen led-mainonnasta, olemme mukana mm. salibandyn MM-kisoissa joulukuussa. Toteutamme myös uinnin SM-kilpailujen led-tuotantoa. Samalla teemme ja valmistamme mainostuotantoa eri tapahtumille ja yrityksille.
- Valmentaminen on nyt jäänyt harmittavasti taka-alalle ja en ole valmentanut mitään joukkuetta viime vuosina. Vielä 2000-luvun alussa neuvottelin siirtymisestä ulkomaille valmentamaan. En kuitenkaan ollut valmis lähtemään ilman perhettä kolmen lapsen kanssa reissuun, joten ne neuvottelut kuivuivat. Koin valmentamisen niin kokonaisvaltaiseksi toiminnaksi että jos sitä ei voinut tehdä 100% teholla myös ajankäytön suhteen. Parempi pysyä silloin katsomossa.
- Vuosien varrella vastasin muutamien pelaajien pelaajasopimuksista lähinnä Ranskaan ja Espanjaan sekä avustin Hämeenlinnan naisjoukkueen Ranskaan turnaukseen 2-3 kertaa, Juha kertaa mennävuosien tapahtumia urallaan.
Teksti: Toni Flink
Kuvat: Kiila (Timo Seppäläinen), Juha Zittingin albumi
Kiitokset Juhalle haastattelusta!
Aiemmat osat
1999-2000: Hämeenlinnan dynastian ensimmäinen kulta
https://mestaruusliiga.sivuviidakko.fi/uutiset/1999-2000-hameenlinnan-dynastian-ensimmainen-kulta.html
2000-2001: Hämeenlinna taisteli kultakannassa pysyäkseen
https://mestaruusliiga.sivuviidakko.fi/uutiset/2000-2001-hameenlinna-taisteli-kultakannassa-pysyakseen.html