Akaa-Volley ei antanut Hurrikaanille mahdollisuuksia

19.02.2023

Miesten Mestaruusliigan lauantaissa Karelian Hurmos ja Akaa-Volley ottivat kotonaan puhtaat 3-0 -voiton KyKy-Betsetistä ja Hurrikaani-Loimaasta. VaLePa otti myös täyden pistepotin Loimusta, erin 3-1. Illan tasaisen ottelu nähtii Kupittaalla, jossa TUTO Volley puristi 3-2 -voiton PerPosta.

VaLePan keskihyökkääjien tehot voiton takeena

Ennen ottelun alkua vietettiin hiljainen hetki VaLePan kolmen pitkäaikaisen talkoolaisen Topi Kiviniityn, Antti Hakkaraisen ja Marko Make Pääkkösen muistolle.

Ottelussa molemmat joukkueet onnistuivat erittäin hyvin aloitussyötöissä. Ässien ja virheiden suhde oli molemmilla poikkeuksellisen hyvä. Tilastoissa ässäsyötöt merkitään vastaanottajan virheeksi. Tässä pelissä monet ässäsyötöt olivat syöttäjän hyvyyttä. Tasaisessa pelissä VaLePa onnistui kääntämään kaksi tiukkaa erää voitoksi. VaLePan keskipelaajat Jacob Ekman ja Severi Savonsalmi olivat isossa roolissa voittopelissä.

Aloituskoonpanot
Esko, Ekman, Savonsalmi, Allik, Bonin, Sivula, Pennanen L
Saarinen, Mäki, Lyus, Rahko, Hernandez, Jokela, Vuorinen L

VaLePan Mikko Karjarinnan kausi on ohi akillesjännevamman vuoksi. Jiri Leinonen on vielä sivussa nilkkavamman vuoksi.

Ensimmäisessä erässä Loimu hallitsi niukasti peliä. VaLePan onneksi loistavasti neljä ässäsyöttöä toimittanut Tomi Saarinen teki tilanteessa 20-22 syöttövirheen. Väinö Rahkon pisteen jälkeen, Mikko Esko hyökkäsi pisteen päähän. Karli Allikin ässällä tasoihin 23-23. Hieman onnekkaasti pukkipaidat etenivät eräpalloon ja Sakari Mäkisen torjunnalla erä Sastamalaan.

Toisessa erässä Esko tuli syöttämään 12-6 tilanteessa. Hänen syöttövuorollaan tuli 6 pistettä, joista kaksi ässää ja kolme Ekmanin keskihyökkäystä. Erä päättyi Alliki ässään.

Kolmas erä eteni jatkopisteille. Joonas Jokelan hyökkäyksellä Loimu eteni eräpalloon, jonka Eemeli Kouki päätti hyökkäyksellä.

Neljäs erä oli taas kutkuttavan jännittävä. Kotiyleisö oli hienosti mukana Topi Stormin johtaessa kannustusjoukkoja ja junioreiden joukko kannusti komeasti yläkatsomossa. Ottelu päättyi, kun Allik otti torjunnan Jokelan ykköspaikan hyökkäyksestä.

VaLePan Urpo Sivula pelasi erittäin näyttävän ja tehokkaan pelin 25/+19 vain yksi hyökkäysvirhe. Loimun Joonas Jokela vastasi hyvin 28/+19. Mikko Esko käytti paljon keskipelaajia. He kiittivät kunniasta Ekman 16/+14 ja Savonsalmi 13/+10. Ekman hyökkää omista korkeuksista ja kääntelee hyökkäyssuuntia mallikkaasti. Savonsalmi on saanut kovasti terävyyttä hyökkäykseen. Eskon monipuolinen peli piti vastustajan torjujat kiireisinä.

Loimun Jokelan hyökkäystaakka oli suuri ja hän paransi otteitaan pelin aikana. Hän oli Loimun tärkein pelaaja.

Otteluisäntä Prisma Sastamalan Jenni Jävinen-Gibson palkitsi MVP:t. Hyvinvointiapteekki Sastamala palkitsi pelin ykkössuorituksen tuotepalkinnolla ”ykköset yhdessä” Urpo Sivulan

Väinö Rahko:

- Jos unohdetaan toinen erä, niin oli ihan hyvä ottelu meiltä. VaLePa syötti kovaa ja tehtiin monta vastaanottovirhettä, pienistä jutuista kiinni ja peli olisi myös voinut kääntyä meille, mutta ei kääntynyt. Meillä on kova luotto omaan tekemiseen. Koitetaan saada pudotuspeleihin kotietu.

Jakob Ekman:

- Iso voitto tänään, kova peli, mutta oli pitkästä aikaa hienoa pelata Vexvellä. Olemme puhuneet joukkueena kahden tappion jälkeen, mutta nyt fokus on taas kohdallaan. Meillä on todella hyvä joukkuehenki. Kausi on mennyt kokonaisuudessan hyvin.

Mika Rantanen:

- Tottakai harmittaa tappio, tilastoista löytyy selkeästi syy. Vastustajan vastaanotto oli selkeästi parempi. Pelattiin kolme tiukkaa erää ja tehtiin paljon asioita hyvinkin. Toisessa erässä ei päästy yhdestä rotaatiosta eteenpäin. Joukkue on pelannut hyvin ja tavoitteena oli saada parempi kausi kuin viime kausi ja sillä tiellä ollaan. Mennään askel kerrallaan, meillä on monta tiukkaa paikkaa vielä edessä. Meillä on nälkäinen porukka ja jokaisella on tavoite tehdä töitä ja mennä perille saakka.

Janne Kangaskokko:

- Hieno kamppailu ja maltettiin pitää pää kylmänä. Toista erää lukuunottamatta tiukka taistelu. Meille paljon ässiä, mutta saatiin pidettyä syöttöprosentti ylhäällä. Keskimiehillä erittäin hyvät tehot. Karjarinnan kausi on ohi ja erittäin harmillinen tilanne kokonaisuudessaan. Meillä on tässä uusi rakennusvaihe käynnissä cupin jälkeen, pitää hioa muutamat tilanteet ja viimeistellään pelitilanteita playoffeja varten.

TUTO Volley raapi tärkeän taisteluvoiton kotisalissa

Kupittaan palloiluhallissa nähtiin kova kamppailu viimeistä pudotuspelipaikkaa ajatellen, kun sarjataulukon kahdeksantena majaillut Perungan Pojat ja yhdeksäntenä ollut TUTO Volley iskivät yhteen. PerPo saapui Turkuun ärsytettynä, kun joukkue hävisi edellisenä päivänä Loimulle Raisiossa. Isäntäjoukkue marssi kentälle levänneenä puolentoista viikon ottelutauon jälkeen.

Tauko näytti tehneen kotijoukkueelle hyvää, sillä ensimmäinen erä meni selkeästi TUTO Volleylle. Rovaniemeläiset aloittivat ottelun erilaisella avauskuusikolla. Tämän jälkeen kentällä nähtiin odotetun tasainen kamppailu, jonka kaksi seuraavaa erää voitti ”normaaliin ” avauskuusikkoon palannut PerPo Daniel Wetterin ja Fredric Gustavssonin astuttua eturiviin. Isäntäjoukkue ei kuitenkaan suostunut taipumaan, vaan käänsi ensin neljännen erän väkisin itselleen. sen jälkeen TUTO Volley hallitsi lyhyttä päätöserää alusta lähtien ja nappasi ratkaisevan erävoiton. TUTO Volleyn avainpelaajiin lukeutuivat ottelussa 29 pistettä paukuttanut Matias Tihumäki ja 16 pistettä naputtanut William Groffier. Näin sarjatilanteen kannalta järisyttävän isot kaksi pistettä jäivät Turkuun erin 3-2 (25-13, 18-25, 22-25, 25-19, 15-10) PerPo joutui puolestaan tyytymään yhteen pisteeseen. Tämän tuloksen myötä joukkueet ovat sarjataulukossa tasapisteissä, TUTO Volley nousi kuitenkin kahdeksanneksi ja pudotuspelipaikalle, koska joukkueella on enemmän voittoja tilillään.

PerPon Ari-Matti Puhakkaa kismitti tappio kovan vääntämisen jälkeen.

- Oli hyvä peli. Totta kai harmittaa se, ettei ratkaistu tätä peliä, kun meillä oli siihen mahdollisuus. Tuttuun kuusikkoon palaaminen oli varmasti isoin syy muutokseen, mutta kaikki saivat myös kasattua itsensä henkisesti toiseen erään, Puhakka mietiskeli.

TUTO Volleyn Akseli Lankinen oli mielissään siitä, miten joukkue nousi takaisin peliin vaikeiden vaiheiden jälkeen

- Tärkeä voitto ja kaksi pistettä meille. Peli oli vuoristorataa, kuten meillä usein tällä kaudella. Toisessa ja kolmannessa erässä keskittyminen varmasti vähän herpaantui, mutta saimme onneksi pelin kasaan kahteen viimeiseen erään, veisteli Lankinen

PerPon päävalmentaja Guntis Atars ei ollut käärmeissään, vaikka tappio tulikin

- Aika tasainen ottelu. Olen tyytyväinen tähän yhteen pisteeseen, varsinkin kun ottaa huomioon, että meiltä puuttui pelaajia kokoonpanosta, Atars sanaili.

TUTO Volleyn päävalmentaja Olli Kuoksa suuntasi iloisena jo katseita tulevaan

- Täytyy olla tyytyväinen, kun pisteet tällä kaudella PerPoa vastaan ovat 8-1 meille. Ensimmäisessä erässä vastaan tuli oletettu kuusikko ja saatiin se erä aika helposti. Sen jälkeen he palasivat normaaliin ja nostivat riskitasoa onnistuneesti. Olimme pulassa toisessa erässä ja kolmas olisi voinut kääntyä hyvällä nousulla meille, mutta ei ihan tullut. Tänään tuli kaksi pistettä ja ensi viikolla jatkuu. Keväällä yritetään mennä omien vahvuuksien kautta ja pyritään olemaan aina virkeitä, kun pelataan, Kuoksa totesi.

TUTO Volley oli ensimmäisessä erässä kotisalinsa kiistaton herra, kun joukkue hallitsi kenttätapahtumia heti ensimmäisestä pallosta lähtien ja kuittasi erävoiton murskaavasti. TUTO Volley oli jokaisella osa-alueella rovaniemeläisiä edellä, etenkin kotijoukkueen syöttöpeli murjoi PerPon vastaanottoa William Groffierin johdolla. Hyökkäyspäässä TUTO Volleyn syömähammas hyökkäyksessä oli tehokkaasti tykitellyt Matias Tihumäki. PerPon tehot lepäsivät pitkälti hakkurina aloittaneen Wetterin varassa. Turkulaisten torjunta ja puolustus onnistuivat tylsyttämään pohjoisen joukkueen hyökkäyksiä kylmästi.

Pelin kulku muuttui toisessa erässä, kun vierailijat saivat paremmin juonesta kiinni ja taistelu tasoittui. Joukkueet etenivät erää pitkään rinta rinnan. TUTO Volleyn tehomiehenä hääri edelleen hakkuri Tihumäki. PerPolta pisteitä naputtelivat hakkuriksi siirtynyt Gustavsson ja keskeltä moukaroinut Wetter. Erän loppuvaiheilla rovaniemeläiset käänsivät tasaisen väännön edukseen kovan syöttöpelin johdolla, TUTO Volley alkoi painostuksen edessä sortumaan myös virheisiin.

Kolmannessa erässä PerPo jatkoi vahvaa myllytystään kapteeni Gustavssonin johdolla ja repi pienen etumatkan turkulaisiin heti kättelyssä. TUTO Volley teki alkuvaiheilla myös ison tukun virheitä, jotka avittivat vieraita entisestään. Pohjoisen joukkue näytti jo painelevan selvään erävoittoon ulkomaalaisvahvistuksiensa johdolla, mutta isäntäjoukkue ei suostunut taipumaan helpolla ja nousi 13-19-tappiotilanteesta peräti yhden pisteen päähän lukemiin 20-21. Kirin rakentajina toimivat Tihumäki, Groffier ja kapteeni Lankinen. Nousu sykähdytti myös Kupittaalle saapunutta yleisöä, mutta lopulta PerPo oli ratkaisevissa palloissa vahvempi ja siirtyi erissä 1-2-johtoon.

Vierasjoukkue vei hienokseltaan myös neljännen erän starttia tuttujen nimien johdolla, TUTO Volleyn pisteet lepäsivät alussa lähes täysin Tihumäen harteilla. Kymmenen pisteen kohdalla turkulaiset nappasivat kuskin paikan Roope Keskisen syöttövuorolla. Tämän jälkeen joukkueet kamppailivat hetken tasaisesti pienillä eroilla, kunnes TUTO Volley nyppäsi ratkaisevan eron Tihumäen ja Keskisen tahdittaessa joukkuetta. Erä lyötiin pakettiin Lankisen kahdella ässäsyötöllä.

Edessä oli TUTO Volleyn kaudelle tyypillisesti jälleen viides erä. Lyhyessä päätöserässä tahdin määräsi kotijoukkue. PerPo sortui loppuhetkillä virheisiin ja TUTO Volleyn puolustuspeli puolestaan parani. Päätöserän hahmoja olivat 18-vuotias Groffier, joka torjui, hyökkäsi ja vastaanotti pohjoisen joukkueen kumoon sekä Tatu Vuorenmaa, joka viihtyi syöttöruudussa onnistuneesti pitkän tovin. PerPo taisteli kuitenkin loppuun saakka ja selvitti peräti kolme kotijoukkueen ottelupalloa, mutta lopulta Tihumäki jyräytti ottelun päätökseen.

Hurmokselle tärkeät kolme pistettä KyKy Betsetin kustannuksella

Lauantaina Joensuussa pelattuun Karelian Hurmoksen ja kyyjärveläisen KyKy Betsetin välisen mestaruusliigaottelun lähtökohdat olivat selkeät. Hurmos lähti hakemaan täyttä pistepottia ja kohentamaan asemiaan taistelussa runkosarjasijoituksista ja oli selkeä ennakkosuosikki sarjan jumbojoukkuetta vastaan.

Hurmos löi ottelulle vakuuttavat alkutahdit Mikko Räsäsen syötettyä neljä ässää, jotka veivät isännät 7-2-johtoon. Päävastuun pisteiden teosta kantoi kuitenkin kapteeni Eetu Häyrinen, joka nautti täysin rinnoin passari Lasse Jylhän tarjoilusta ja teki erään tehot 10/+10. Näyttäviä hyökkäyksiä KyKy Betsetin kenttään päätti myös Nuutti Niinivaara. Hurmos pelasi kaiken kaikkiaan erinomaisen erän ja lahjoitti vieraille vain yhden pisteen suoralla virheellä. KyKy Betsetin ykkösmies oli hakkuri Oskari Keskinen, jolle kertyi kahdeksan pistettä ilman virheitä. Hurmos vei Häyrisen johdolla erän nimiinsä lukemin 25-13.

Toisen erän alussa Hurmos teki ne virheet, jotka avauserässä jäivät tekemättä. KyKy-Betset siirtyi Aivars Petrusevicsin hyökkäyksellä 9-7-johtoon, mutta Hurmoksen torjuntapisteet käänsivät erää kotijoukkueen suuntaan. Janne Marttila tykitti ässällä taululle lukemat 13-11, mutta vahvan erän pelannut Petrusevics otti joukkuettaan reppuselkään ja Kyyjärven ylpeys nousi vielä kerran johtoon. Hurmoksen torjunta oli seuraavassa hetkessä oikealla paikalla ja erän lopun kotijoukkue pelasi vahvasti. KyKy-Betset taisteli minkä pystyi, mutta Marttila hyökkäsi erän Hurmokselle 25-23.

Kolmas erä alkoi tasaisissa merkeissä Hurmoksen kuitenkin johtaessa pisteellä tai kahdella. Kotijoukkue otti kyyjärveläisistä niskalenkin Häyrisen kahdella perättäisellä ässäsyötöllä, joiden jälkeen Hurmos johti 15-11. Piste-ero kasvoi KyKy-Betsetin virheiden myötä ja Hurmos pääsi loppua kohden myös kierrättämään kokoonpanoa. Ensin kentälle otettiin Matias Korhonen ja hetken kuluttua Niko-Matias Puhakka. Vaihdot eivät Hurmosta sekoittaneet ja läpi ottelun erinomaisesti esiintynyt Häyrinen iski ratkaisupallon kenttään. Hurmoksen hahmoja kolmannessa erässä olivat Häyrisen ohella keskitorjujat Niinivaara ja Atte Rissanen, ja varsinkin Niinivaaran hyökkäykset olivat KyKy-Betsetille myrkkyä.

Hurmos nousi 3-0 (25-13, 25-23, 25-20) –voitolla sarjataulukossa neljänneksi ohi Tiikereiden ja Hurrikaanin. Tilanne on erittäin tasainen taulukon sijoilla 4-7, sillä Savo Volleylläkin on vielä sanansa sanottavana. Viikon kuluttua Joensuussa nähdäänkin tärkeä ottelu savolaisten saapuessa urheilutalolle. Molemmat Itä-Suomen derbyt tällä kaudella on vienyt Hurmos, joten lähtökohdat ovat erittäin mielenkiintoiset.

”Ei siitä paljon jäänyt käteen, toinen erä pystyttiin haastamaan mutta ensimmäinen ja kolmas oltiin vastaantulijoita. Kaveri syötti hyvin, siitä propsit heille. Hurmos pelasi hyvin” tiivisti KyKy Betsetin hakkuri Keskinen lehdistötilaisuudessa.

”Tultiin hyvin sisään matsiin ja Mikon syöttövuorolla rallateltiin eka erä, toisessa päästettiin vähän kaveri mukaan omilla virheillä mutta hoidettiin erien loput. Hyvillä fiiliksillä mennään eteenpäin, hieno mahdollisuus, kun tulee tiukkoja pelejä runkosarjan loppuun. Hienot ajat on edessä” tuumi Hurmoksen hakkuri Häyrinen.

”Ensimmäisessä erässä Hurmoksella oli tosi hyvä syöttö, meidän vastaanotto ei toiminut siinä. Toinen erä oli parempi, vastaanotto toimi ja syöttö mutta teimme omia virheitä erän lopussa. Kolmannessa erässä taas vastaanotto heikkeni, syöttö-vastaanotossa kaveri oli parempi. Paljon parempi torjunta meillä oli kuin viimeksi Hurmosta vastaan. Tarvitaan kuitenkin enemmän torjuntoja kun noin paljon passataan laitaan” analysoi KyKy Betsetin päävalmentaja Eduard Venski.

”Syötettiin aika vahvasti ja pidettiin paine kaverilla. Maltettiin ensimmäisessä erässä hyökätä fiksusti. Hyökkäystehot vähän tipahti, olisi pitänyt tuolla vastaanotolla hyökätä tehokkaammin nuo kaksi viimeistä erää. Riitti tänään, tällaiset pelit varsinkin tuon ensimmäisen erän jälkeen vaatii myös pääkopalta paljon” kiteytti Hurmoksen päävalmentaja Matti Alatalo.

Akaa-Volley kohteli Hurrikaani Loimaata tylysti 3 - 0

Hyvällä latauksella Akaa Areenan iltaan saapuneet Akaa-Volleyn ja Hurrikaani Loimaan kannattajat saivat nähdäkseen liian lyhyen taistelun. Kotijoukkue oli lopulta selkeä ykkönen Akaan illassa lukemin 3 – 0 (25-23,25-20,25-17)

Ensimmäinen erä oli tasainen, mutta näytti päättyvän Akaa-Volleyn selkeään voittoon Greg Pettyn vietyä kovilla hyppysyötöillään joukkueensa johtoon 22-19. Mutta mitä vielä. Lentopallo on pyöreä. Hurrikaanin kuusikkoon kuntoutunut hakkuri Kristers Dardzans tykitti kaksi peräkkäistä ässää verkkonauhan kautta akaalaisten kenttään ja erän loppuun saatiin ottelun arvolle sopivaa jännitystä. Eräpallon takoi Akaan hakkuri Ali Fazli vastustamattomasti kakkospaikalta aivan Hurrikaanin kenttäpuoliskon rajalle.

Kakkoserässä Akaa-Volley otti isännän roolin jo alusta lähtien. Piste kerrallaan se eteni vieraistaan eroon, kunnes tilanteessa 17-10 Hurrikaanin valmentaja Jani Niskakangas otti aikalisän. Kotijoukkueen etumatka oli kuitenkin kasvanut liian suureksi. Pari varsin näyttävää torjuntapistettä vieraat ottivat, ensin Panu Pitkäsestä ja sitten Anton Välimaasta. Mutta kuluvan liigakauden joukkueet ovat tasavahvoja eikä seitsemän pisteen etumatkaa niin vain umpeen kurota. Tällä kerralla eräpallon päätti kokenut Sauli Sinkkonen keskeltä verkkoa.
Pitkälle erätauolle mentiin siis lukemissa 2 – 0. Pisterohmuna oli jälleen kerran Ali Fazli (12/+5). Hurrikaanin hakkuri Dardzans kirjautti kahteen erään lukemat 9/+5. Akaa-Volleyn vastaanotto oli toiminut huikeasti paremmin kuin vieraiden (68%-39%), mikä osittain selittää kahden ensimmäisen erän kulkua.

Kolmatta erää loimaalaiset veivät alussa muutama pisteen erolla aina tilanteeseen 9-9, jossa tuli erän ainoa epäselvä tilanne. Menikö Hurrikaanin hyökkäys antennin kentän vai katsomon puolelta. Tuomio päättyi Akaan hyväksi ja siitä lähti ottelu ratkeamaan kotijoukkueen hyväksi. Ei ollut ensimmäinen kerta, kun Greg Pettyn syötöt purivat vastustajan hihamiehiin. Lisäksi Ali Fazli hyökkäsi viisaasti eikä turvautunut pelkästään voimaan. Ottelupallo lähti Dardznansin kädestä – syöttö karkasi pari metriä pitkäksi.

Mikko Suomalainen kaipaillee vielä kotietua pudotuspeleihin.

- Oli kyllä liian tyly matsi tänään. Ekassa erässä oltiin vielä hyvin mukana, mutta muutoin selkeästi perässä tänään. Neljän joukkoon meillä on vielä hyvät mahdollisuudet ja siitä pidetään kiinni.

Elijah Risso on vakuuttunut Akaa-Volleyn pelin kehittymisestä

- Oikeaan suuntaan mennään koko ajan.

Hurrikaanin päävalmentaja Jani Niskakangas laittoi tappiosta ison osan Akaan syöttöpelin piikkiin.

- Kaikki kunnia Akaalle. Saivat syötöllä meidän vastaanoton (60%-37%) rikki ja siinä se sitten oli.

Akaan valmentaja Olli Kunnari nyökytteli vieressä.

- Tyytyväinen pitää selkeään voittoon olla. Meidän syöttö oli riittävän hyvä tänään.

Akaa-Volley - Hurrikaani Loimaa 3-0
25–23, 25–20, 25–17
Koti:Fazli 12/+5, Petty 9/+5, Sinkkonen 5/+4
Vieras:Dardzans 9/+5, Suomalaine 7/+5, Muukkonen 5/-4