Akaa-Volley pitkän kaavan kautta voittoon Raision Loimusta

16.03.2022

Akaan Monarilla nähtiin tämän kauden paras lentopallo-ottelu, kun Akaa-Volley ja Raision Loimu ottivat yhteen ensimmäisellä pudotuspelikierroksella. Viisieräisen koitoksen voittajaksi selvisi lopulta kotijoukkue lukemin 3 – 2 (18-25,23-25,25-23,25-22,15-10).

Joukkueiden avauskokoonpanot eivät tuottaneet kenellekään yllätyksiä. Loimun seitsikko: Eetu Mäki, Väinö Rahko (C), Ali Fazil, Kristaps Smits, Tayeb Einisamarein, Tomi Saarinen ja liberona Aatu Kulmala. Akaa-Volley: Joni Mikkonen (C), Urpo Sivula, Sauli Sinkkonen, Kristo Kollo, Anton Välimaa, Panu Pitkänen ja kauden PROlibero kisan ykkönen Voitto Köykkä.

Loimu oli arki-illasta huolimatta saanut liikkeelle täyden bussilastillisen oranssia tunnustavia kovaäänisiä ja yhden rummun. Kun Akaan kotiyleisön kannustus tiedetään vähintäänkin riittäväksi, Monarilta ei tosiaankaan puuttunut pudotuspelitunnelmaa. Hyvä, kun omat ajatuksensa jotenkuten kuuli.

Ykköserä lähti liikkeelle kotijoukkueen kannalta ihanteellisesti. Etenkin Akaan keskipelaajat ’Sinko’ Sinkkonen ja Pitkänen ottivat näkyvää roolia. Ensin mainittu aloitti pisteiden tehtailun onnistuneella paterilla. Parin pallon päästä Sinko kunnostautui syöttöruudussa ja Pitkänen puolestaan verkolla. Ei aikaakaan, kun taululla loistivat numerot 9-4.

Jostakin Loimu taikoi uuden vaihteen päälle ja etenkin Fazil (6/+6) ja Rahko (5/+5) olivat pitelemättömiä. Erä lopulta vieraille selkeästi. Kotijoukkueella oli ehkä pientä puristusta vähän joka pelipaikalla. Rahko kuittasi erän Raisioon näyttävällä ässällä. Loimun valmentaja Aitor Barreros oli ilmeisesti komentanut joukkonsa jakamaan riskisyöttöjä. Akaa-Volleyn normaalisti vuorenvarma hihapeli horjui ja vastaanottosarakkeessa luki vaatimattomasti 32%. Lisäksi jatkopallot Loimulle 80% vastaan 36%.
Toinenkin erä päättyi vieraiden voitontanssiin. Fazil leijaili omissa korkeuksissaan. Hakkurin saldo kahden erän jälkeen melkoisen vakuuttava 15/+14! Yleisö sai erän lopulla seurata Loimun loistavaa torjunta/puolustuspelaamista eikä voittajasta jäänyt epäselvyyttä, vaikka piste-eroksi jäikin vain kaksi vaivaista pinnaa.

Pitkän erätauon jälkeen jatkui tasainen vääntö. Barreros oli taustajoukkoineen selvästi opiskellut Akaa-Volleyn ottelut videoilta perusteellisesti. Loimu sai Akaan peruspelin rikkinäiseksi eikä päästänyt vastustajaa pistettä tai kahta kauemmaksi. Erän lopussa kotijoukkueen Kollo onnistui kahdessa perättäisessä ässäsyötössä, jotka osoittautuivat arvokkaiksi; ensin johtoon 19-17 ja heti perään 20-17.

Neljännessä erässä Akaa-Volleyn peli rentoutui ja samalla Loimu joko hieman väsähti. Erässä nähtiin kaksi maajoukkuelibero Köykän hienoa passia takakentältä nelospaikkaan Kollolle. Molemmista pinna kotijoukkueelle. Toki tilanteista pitää antaa erityismaininta myös hyökkääjälle. Kollo ei ujostele lyödä palloa passista kuin passista. Nämäkin Köykän kaksi tarjoilua tulivat lähes selän takaa. Aivan erän lopussa Loimu tuli vielä aivan kannoille Smitsin kahdella ässällä.

Ratkaisevassa viidennessä erässä Akaa-Violley oli koko ajan niskan päällä. Etenkin Kollo oli kaivanut raateluhampaat esiin. Pari ässäsyöttöä postimerkkinä Loimun kenttäpuoliskon ykköskulmaan ja näyttävät tuuletukset kotiyleisön suuntaan kertoivat, että nyt mennään eikä meinata. Ottelu päättyi Akaan parhaana palkitun Sinkkosen tappotorjuntaan.

- Saimme ykköserän puolivälissä syötön kulkemaan ja sillä Akaan pelin rikki. Olemme keskittyneet hiomaan kurinalaista peliä. Aivan loppuun saakka se ei tänään kantanut, analysoi Loimun Mauri Kurppa median edessä.

Sinkkonen puolestaan kehui ottelun hyvää tasoa.

- En muista Monarilla nähneeni tämän parempaa lentopallo-ottelua. Oli tosiaan pudotuspelin arvoinen mittelö. Eiköhän Kerttulan katsomo täyty perjantaina ja Monari sitten taas maanantaina – oli sen verran hyvää mainosta lentopalloilulle.

Barreros oli pettynyt tappioon, mutta hymyili silti leveästi.

- Aivan ihanteellinen lentopallo-ottelu. Valitettavasti vain me olemme häviäjiä tänään. Syöttö on niin tärkeä osa lentopalloa, että toki olemme sitä harjoitelleet ja tänään se kulki parin erän verran.

Loimu takoi ottelussa kaikkiaan 12 ässää. Montakohan tulee perjantaina kotisalissa?

Akaa-Volley - Loimu 3-2
18-25, 23-25, 25-23, 25-22, 15-10
Koti:Sivula 15/+8, Kollo 15/+8, Sinkkonen 14/+13
Vieras:Fazli 26/+17, Smits 18/+6, Rahko 17/+14