Antti Eskoa juhlittiin täydellä viidellä erällä Sastamalassa - Tiikerit löi Ducksin Kokkolassa

13.11.2021

Antti Esko pelipaita nousi Vexve Areenan kattoon ja yleisö sai nauttia vielä päälle täydet viisi erää, joista VaLePa vei lopulta kolme ja Hurrikaani kaksi. Kokkolassa Tiikerit otti 3-1 -voiton Vantaa Ducksista.

Täydet viisi erää Sastamalassa - VaLePa puristi voiton

Vexve Areenan tunnelma ei laskenut kuin piirun verran parin päivän takaisesta Modena-ottelusta. Koronaepidemian takia siirtynyt Antti Eskon Juhlaottelu veti sastamalalaisen lentopalloyleisön 584 katsojan voimin nostalgiseen tilaisuuteen tuttuun kotisaliin. Vanhoja pelikavereita menestysvuosien varrelta oli saapunut myös paikalle. Itseoikeutetusti kutsun tiaisuuteen oli saanut seuraikoni Edvard Venski. Ennen ottelua VIP- klubin herkkätunnelmaisessa tilaisuudessa kimmelsivät kyyneleetkin entisiä aikoja muistellessa. Kosolti oli kertynyt kokemuksia Antin pitkältä ja menestyksekkäältä uralta VaLePassa. Paljon oli tuttuja hahmoja juhlatamineissaan, vain yksi puuttui. Antin isoveli Mikko, joka teki peliasuisena alkurutiineita Vexven taraflexilla, valmistautuen huolellisesti kohta alkavaan Juhlaotteluun. Varmaankaan ei ollut sattumaa, että vastustajaksi oli valikoitunut tuttu ja rakas arkkivihollinen Saviseudulta – Loimaan Hurrikaani. Useimmat juhlayleisössä muistivat varmasti vuoden 2012 mestaruusfinaalit, jotka oteltiin pisimmän kaavan mukaan. Mestaruushan ratkesi Salohallissa tasaisimman mahdollisen taistelun jälkeen seitsemännen finaalin viidennessä erässä VaLePan voittoon ja seurahistorian ensimmäiseen kultaan. Ensimmäinen mestaruus olikin tunnelmaltaan huikea, vaikka pelillisesti vuoden 2014 finaalisarja ja voitto-ottelu Kokkolan jäähallissa olikin paras. Vuonna 2011, ennen ensimmäistä mestaruutta voitettu välieräsarja Isku Volleyta vastaan nousee merkittävimmäksi merkkipaaluksi matkalla menestyksen tiellä, kertaa Antti pitkän ja menestyksekkään uransa huippukohtia.

Ennen ottelun alkua VaLePan pitkäaikaiset vaikuttajat, puheenjohtajat Antti Korpela ja Jarmo Nieminen ojensivat lautasen numero 3 ja kukat. Pitkäaikainen valmenta Ugis Krstinss välitti onnittelunsa videostriimauksen kautta. Katsomo sai videoesityksen kautta kokea uudelleen vuoden 2014 mestaruusjuhlat torilla.

Kenttäkuuluttaja Jussi Poutala luonnehti puheessaan Antti Eskon panosta ja vaikutusta seuran menestymiseen aina peliuransa alkumetreiltä lähtien. Antti toimi miltei koko VaLePa- uransa ajan joukkueen kapteenina vuosina 2011-2016. Häneen henkilöityi joukkueen hieno slogan: ”ei oo mua – on vaan me”. Antti oli täydellinen esimerkki pelaajakavereille, mutta mitä suurimmassa määrin nuorille tuleville lentopalloilijoille.

Sitten olikin Antin vastauspuheenvuoron aika. Lapset Veeti ja Lili seisoivat tiiviisti isänsä vieressä ja varmasti antoivat näin tukensa jännittävällä hetkellä. Ja vain vähän päivänsankarin ääni värähteli tunnepitoisessa puheessa, kun hän vuolaasti jakoi kiitosta uraansa vaikuttaneille tahoille. Kotikaupunki, kotiseura, kotisali, äiti, isä, sisko, esikuva ja paras pelikaveri Mikko-veli, Jukka Kutila ja Ugis Krastinss, joka Antin sanojen mukaan teki hänestä menestyvän passarin. Saipahan lopulta katsomo ja koko lentopalloyhteisö osansa kiitoksista.

Tunnelma katsomossa kohosi aina kattoon asti viimeistään, kun Antti Eskon pelipaita paljastettiin Vexven takaseinälle, kunniapaikalle Edvard Venskin paidan viereen. Näin jäätyi myös pelinumero 3 aiemmin jäädytetyn Venskin numeron 12 lisäksi.

Aloituskokoonpanot

VaLePa: Hänninen, Tihumäki, Savonsalmi, Karjarinta, Laakso, Mäkinen ja Ruohola.
Hurrikaani: Ropponen, Toiviainen, Välimaa, Muukkonen, Suomalainen, Kaatrasalo ja Vanhanen.

Illan ottelu VaLePa – Hurrikaani käynnistyi pitkien ja juhlallisten seremonioiden jälkeen. Johtuiko ehkä siitä, että peli eteni hieman jähmeissä merkeissä. Ensimmäinen erä oli syöttövirheiden värittämä. Kumpikin joukkue tehtaili niitä viisi kappaletta. Kotijoukkueen peli asettui kuosiinsa ja tahmean alun jälkeen hieman niskan päällä. Jussi Heino jouti turvautumaan molempiin aikalisiin. Kun sekään ei joukuetta herättänyt, Heino vaihtoi Muukkosen tilalle Marttilan ja Suomalaisen paikalle Leinosen. VaLePa lasketteli kuitenkin helpon tuntuisesti erävoittoon lukemin 25-15. Joel Laakso kunnostautui erityisesti syöttöviivan takana.

Ensimmäisellä erätauolla myös Edvard Venski kukitettiin ja hänelle luovutettin lautanen numero 12.

Toinen erä oli tasaisempi. Kumpikaan joukkue ei vaihtanut miehistöä. VaLePa kiristi tasaiseti muutaman pisteen johtoon. Jälleen Heino käytti molemmat aikalisät ja Hurikaani tuli vielä parin pisteen päähän. Nyt oli Kangas-Kokonkin otettava aikalisä ja lopulta kotijoukkue vei erän 25-20.

Muukkonen palasi kentälle, nyt Toiviaisen tilalle. VaLePa jatkoi samalla kokoonpanolla. Kotijoukkue hallitsi erän alkua, mutta Hurrikaanin koventaessa syöttöään, alkoi tapahtua. Vierasjoukkue tuli rinnalle ja saman tien ohi. Erä Hurrikaanin 20-25.

Hurrikaani aloitti neljännen erä tyrmäävästi. Muukkonen syötteli nopeasti taululle numerot 1-7. Savonsalmi sai tehdä tilaa Hautalalle. VaLePa kiristi hieman vauhtia, mutta Hurrikaani meni 3-4 pisteen johdossa aina eräpalloon asti. Jerome Cross tuli kentälle, mutta vierasjoukkue katkaisi erän numeroihin 19-25.

Sitten koitti viides erä, jota joskus hauskasti on luonnehdittu lottoeräksikin. Jerome Cross jäi kentälle ja osittain hänen johdollaan VaLePa tahditti erää alusta lähtien aina erä- ja otteluvoittoon asti.

Kuten niin usein vuosien varrella ovat nämä ottelut olleet tasaista taistelua, mentiin nytkin pitkän kaavan kautta. Antti Esko ei vieläkään myöntänyt ymmärtävänsä, mikä niin kovin usein tapahtuu kahden ensimmäisen voitetun erän jälkeen. Jokin kirous ilmeisesti on kätkeytyneenä siihen pitkään erätaukoon. No voitto kuitenkin tuli, vaikka peli tasollisesti ei noussutkaan Juhlaottelun arvoiseksi.

Ottelun parhaina palkittiin Luka Marttila Hurrikaanista ja Sakari Mäkinen VaLePasta.

VaLePan pelaajat valmistautuvat tulevaan CEV-cup peliin Modenassa ja Mikko Esko ja Jerome Crosskin saivat huilata. Toivotaan mennestystä Italian matkalle.

Tiikerit otti täydet pisteet

Hyvä syöttöpeli ja hienoa puolustamista. Siinä avainasiat, kun Tiikerit kukisti vierasjoukkue Vantaa Ducksin 3-1. Erät 25-13, 23-25, 25-18 ja 25-18.

Avauserässä mentiin tasaisesti vain muutaman pallon verran. Tiikereiden vaikeat syötöt tekivät vieraiden pelaamisen vaikeaksi. Kotijoukkueen Teemu Lahti iski vastapalloista 5-3 ja 13-8 ja molempia edelsi vaikea syöttö: ensi Antti Leppälä ja sitten Jere Mäkinen.

Vieraiden valmentaja Juho Rajala yritti vaihdoilla herättää joukkuetta, mutta mikään ei auttanut. Tiikereiltä onnistui lähes kaikki. Erä, joka päättyi Lahden ässäsyöttöön, oli ehkä kotijoukkueen syksyn paras erä, ainakin kotona.

Toisessa erässä nähtiin, että pallo on pyöreä. Tiikereiden pahat syötöt purivat. Kotijoukkueella oli peli-iloa. Kun Oskari Keskinen syötti ässän, 21-14, harva olisi lyönyt vetoa, että Ducks erän voittaa. Mutta niin vain kävi.

Ducks otti ottelussa ensimmäisen kolmenpisteen putkeen, 17-21. Kalle Katteluksen syöttövuoro herätti vierasjoukkueen. Tiikerit käytti aikalisänsä, mutta vieraiden hurmos jatkui. Ducks paransi peliään, mutta toki myös kotijoukkueen peli sekosi.

Tilanteessa 22-24 jouduttiin yksi pallo uusimaan. Kyseessä oli epäselvä rajatapaus. Rajamiehiä olisi tarvittu, parikin kertaa lauantai-illan aikana. Ottelu pelattiin nimittäin ilman niitä.

Ducksin hyvä toisen erän loppuveto antoi odottaa tasaista taistelua, mutta toisin kävi. Tiikerit oli niskan päällä, niin kolmannessa kuin myös neljännessä erässä.

Kolmannessa Ducks sai kolme pisteputkea, mutta kahdesti sen katkaisi Oskari Keskinen ja kerran vieraat sortuivat syöttövirheeseen. Erä päättyi, kun Joska Förstin paha syöttö nousi verkolle ja Jere Mäkinen iski vastapallosta.

Neljännen alku mentiin tasatahtiin tilanteeseen 6-6. Sen jälkeen Tiikerit voitti kaksi pitkää palloa, Försti/Rekomaa torjuivat 10-6 ja Rekomaa torjui 11-6 ja Försti iski Lahden (!) passista 12-6.

Ducks nousi vielä neljän pisteen päähän, parikin kertaa, mutta Tiikereiden ote piti. Jere Mäkinen pelasi huikean erän ja kuin kirsikkana kakun päälle syötti ässän, joka päätti ottelun, 25-18.

Kalle Kattelus, Ducks:

-Meidän pelimme oli vuoristorataa.

-Avauserässä jalat oli jäänyt bussiin. Jatkossa hiukan parannettiin, mutta tyytyväisiä ei voida olla.

-Vastustajalta ei mitään pois. Tiikerit pelasi hyvin ja erittäin järkevästi.

Joska Försti, Tiikerit:

-Meiltä kaikin puolin hyvä peli.

-Tuntui, että peli oli koko ajan hallussa.

-Toisen erän lopussa jämähdettiin siihen rotaatioon.

-Meidän syöttö oli hyvää.

Juho Rajala, Ducks:

-Olihan meidän peli välillä karmeeta katsottavaa.

-En saa joukkueetta pelaamaan tuon paremmin.

-Potentaalia on. Kokonaisuus ei toimi ja se on päävalmentajan vastuulla.

-Syötössä ja hyökkäyksessä Tiikerit oli edellä. Meidän vastaanotto oli huonoa.

-Pelattiin ilman rajamiehiä. En tykkää. Tämä on hirveä systeemi. Tuomarikaksikolla ei ole mitään mahdollisuuksia nähdä kaikkea. Jos olisi videotuomari, olisi se ihan eri asia.

Mikko Keskisipilä, Tiikerit:

-Syöttö toimi, oikeastaan koko pelin ajan. Saatiin vastaanottoa rikki.

-Hyvin puolustettiin.

-Toinenkin erä oli hallussa, 21-14, mutta sitten kaverilla oli hyvät syöttövuorot. Meille tuli huonompi rotaatio.

-Meiltä oli viety tikkari suusta, joten tauolla keskusteltiin, miten tähän reagoidaan. Hyvin reagoitiin.

-Mitä tulee kahteen erotuomariin, niin ei lisättävää Juhon kommenttiin.