Enää yksi välieräpaikka jäi auki

18.03.2015

Miesten Mestaruusliigan neljästä välieräpaikasta kolme saatiin jaettua keskiviikkona. Kokkolan Tiikerit kohtaavat välierissä Raision Loimun ja toisessa parissa hallitseva mestari VaLePa Sastamala saa vastaansa myöhemmin ratkeavasta otteluparista Sampo - Hurrikaani-Loimaa.

Loimu kovassa vireessä

Komeat 835 katsojaa todisti Oulussa harmikseen kotijoukkue Ettan kauden päättymistä puolivälierätappioon Raision Loimulle. Loimu eteni välieriin otteluvoitoin 3-0 lyödessään Ettan nyt 1–3 (25-27, 25-16, 19-25, 21-25).

Mestaruusvuotensa 2001 jälkeen Loimu selvisi nyt välieriin kolmannen kerran. 2005 joukkue oli neljäs ja 2010 pronssilla. Loimu on nyt voittanut 14 peliä peräkkäin, 11 kotona putkeen ja kuusi viimeistä vieraissakin se on pelannut voitokkaasti.

Etta aloitti vahvasti Sampsa Aitan syöttövuorolla ja siirtyi 3-0 johtoon. Ettan erinomaisen syöttö- ja torjuntapelin siivittämän mentiin ottelun ensimmäiselle aikalisälle kotijoukkueen 7-2 johdossa. Sitten pelattiin tasaisesti ja tekniselle aikalisälle mentiin Ettan 14 - 10 johdossa. Anssi Hakala pelasi tässä vaiheessa erinomaisesti (5/+4) - syöttö, vastaanotto ja hyökkäys toimivat mainiosti. Niinpä Henri Tuomi ottikin Loimulle toisen aikalisän tilanteessa 17 – 12. Aikalisän jälkeen Loimu pelasi virheettömästi ja lähestyi Ettaa. Oli Kuoksan Ollin aikalisän paikka tilanteessa 20 - 19. Loimu hivuttautui pikku hiljaa tasoihin ja kun Urpo Sivula onnistui hyökkäyksessä ja Joe Kleinin torjunnassa, kääntyi erä lopulta Loimulle luvuin 25 - 27.

Toinen erän alkoi ensi erän tapaan Ettan hallinnassa. Erinomaisen syöttö- ja torjuntapelin turvin kotijoukkue siirtyi 6-1 johtoon – oli Loimun aikalisän aika. Loimun peli osoitti piristymisen merkkejä vaikka tekniselle aikalisälle mentiinkin kotijoukkueen 14 – 10 johdossa. Anssi Hakalan pelatessa huikeaa peliä mentiin Loimun toiselle aikalisälle 18 – 13 tilanteessa. Ville Sorvojan pommisyöttöjen turvin Etta repäisi jo 22 – 14 johdon. Johto kesti erän loppuun asti. Erä Ettalle 25 – 16. Erän onnistujia olivat Ettalta Anssi Hakala 6/+6 ja Loimulta Kyle Masterson 3/+3.

Kolmas erä alkoi Loimun hallinnassa. Tilanteessa 1-5 oli Ettan aikalisän paikka, jonka jälkeen pelitapahtumat tasoittuivatkin. Nyt oli puolestaan Ettan vuoro tulla takaa rinnalle. Tunnelma oli tässä vaiheessa loistava. Rummut pärisivät, yleisö kannusti raivoisasti kotijoukkuetta. Kannustuksesta huolimatta Loimu oli piirun verran edellä kotijoukkuetta. Tekniselle aikalisälle mentiin vieraiden 10 -14 johdossa. Etta käytti toisen aikalisän tilanteessa 10 – 16, jonka jälkeen Hakalan Anssi onnistui kakkospaikalta ja Sorvojan Ville torjui samalta paikalta. Ettan erinomaisesta loppukiristä huolimatta Loimun johto piti erän loppuun saakka. Erä Loimulle 19 – 25. Erän onnistujia olivat Loimun Joe Klein 5/+4 ja Ettan Ville Sorvoja 4/+2.

Neljännen erän alussa Ossi Rumpunen paukutti nelospaikalta tehokkaasti ja kun vielä Loimun torjuntapelikin toimi, mentiin erän ensimmäiselle aikalisälle Loimun 1- 4 johdossa. Tilanteessa 2-6 Etta vaihtoi passarin tontille nuoren tulevaisuuden lupauksen Niko Haapakosken ja se kannatti - Walkerin nelospaikan onnistunut hyökkäys, Huuskosen Markun ässäsyöttö ja sitten Hakalan Anssin torjuntapiste. Tilanne tasoittui – erään ja otteluun tuli uutta vipinää. Yleisön raivokkaan kannustuksen saattelemana mentiin Loimun aikalisälle kotijoukkueen 8 -7 johdossa. Sitten edettiin tasatahtia ja tekniselle aikalisälle mentiin kotijoukkueen 14 – 13 johdossa. Sippolan Jani tuli takaisin passarin tontille 14 – 16 tilanteessa. Tässä vaiheessa Urpo Sivula esitteli ammattimiehen otteita ja hyökkäsi jäätävillä tehoilla. Etta käytti toisen aikalisänsä tilanteessa 20 - 21. Tässä vaiheessa jokaisesta pallosta taisteltiin raivokkaasti. Loimun valmentaja Henri Tuomi oli erän lopussa hereillä ja otti aikalisän Loimun johtaessa 21 - 23. Erä ja koko ottelu päättyi lopulta Loimun torjuntapisteeseen luvuin 21 -25. Loimu neljän parhaan Suomalaisen lentojoukkueen joukkoon kaudella 2014-15!

Loimun valmentaja Henri Tuomi:

- Jos joku meidän voittaa, niin heidän pitää pelata hyvin. Oli huikea vääntö. Olen hemmetin tyytyväinen. Peli kulkee - 14 voittoa putkeen luo tietyn itseluottamuksen. Meillä on tasapainoista peliä joka ei ”notku” ja jos notkuukin, niin me pystymme sen paikkaamaan.

Ettan valmentaja Olli Kuoksa:

- Enää ei tarvitse kehittää tämän joukkueen peliä. Harmittaa noiden ukkojen ja yleisön puolesta. Missään vaiheessa kautta meillä ei ole ollut vaikeuksia. Sitten kun tulee vastaan Suomen kuumin porukka – siinä ei tule yhtään siimaa – jokainen veripisara jäi kentälle. Elämässä on joskus hyväksyttävä realiteetteja. Meidän taso ei riittänyt tänä vuona neljän parhaan joukkoon. En saanut pelaajien yksilötaitoja tarpeeksi hyvälle tasolle. Loimulla ei vaan ole heikkoja lenkkejä. Teimme tänään 90 pistettä se ei tänään riittänyt.

LEKA Volleyn kausi päätökseen - Tiiikerit jatkaa

LEKA Volleyn historiallinen avauskausi päättyi keskiviikkona, kun Kokkolan Tiikerit otti kolmannen otteluvoittonsa. Kuopion kamppailun loppunumerot olivat 1-3 (28-26, 22-25, 18-25, 19-25).

Kuopiossa nähtiin taisteleva kotijoukkue heti ensimmäisestä erästä lähtien. LEKA Volley oli selvästi päättänyt taistella loppuun asti ja antoi Tiikereille kovan vastuksen loppuun asti. Ensimmäisessä erässä nähtiin pitkiä palloralleja ja taisteleva kotijoukkue vei yleisön riemuksi erän jatkopalloilla. Varsinkin LEKA:n libero Timo Tolvanen oli monta kertaa pallon tiellä nostaen maukkaita puolustuspalloja.

Toisessa erässä Tiikerit pääsivät peliin kiinni ja saivat oman myllyn pyörimään. Tiikerit paransivat syöttöpeliään, mikä vaikeutti LEKA:n pelaamista. Roman Sauss ja Olli-Pekka Ojansivu määräsivät erän tahdin.

Kolmas ja neljäs LEKA Volley teki kaikkensa oikeastaan mitä oli tehtävissä. Tasoero ja Tiikereiden kokemus toivat lopulta rutiinivoiton vieraille. Kotijoukkueesta Pekka Seppänen kantoi kapteenin roolissa todella ison vastuun vastaanotossa, mikä piti kotijoukkueen pelissä mukana.

Timo Tolvasen lisäksi onnistujiin voidaan laskea Eelis Karinen pirteällä hyökkäyspelillä. LEKA Volleyn paras pistemies oli Mart Tiisaar 16/+1. Tiikereiden paras pistemies oli Olli-Pekka Ojansivu 21/+7.

Tatu Säisä päätti liigauransa tähän kamppailuun 438 liigapelin komean uran jälkeen.

Päävalmentaja Lauri Hakala LEKA Volley:

- Pelattiin äärirajoilla koko ottelu. Tehtiin yksinkertaisesti liikaa virheitä, mikä on liikaa Tiikereiden tasoista joukkuetta vastaan.

Päävalmentaja Tommi Tiilikainen, Tiikerit:

- Alussa syöttöpeli ei toiminut, mikä antoi LEKA:lle mahdollisuuden erävoittoon. Syöttö parani loppua kohden, mikä helpotti meidän peliä. Loppujen lopuksi jouduimme pelaamaan koko ajan kovaa LEKA:a vastaan, joten kunnioitus siitä heitä kohtaan.

Olli-Pekka Ojansivu:

- Kova ottelusarja ja LEKA tuli loppuun asti kovaa. Kokemus ratkaisi tänään voiton meille.

Timo Tolvanen:

- Tänään laitettiin kaikki peliin. Pää pysyi pystyssä loppuun asti. Vastassa oli todella kova joukkue. Tänään pitää antaa pisteet Pekka Seppäselle, koska hän piti meitä pystyssä omalla vastaanotollaan. Pekka nosti varmasti yli puolet meidän vastaanotoista.

LEKA Karinen 17/+12, Tiisaar 17/+1, Johnson 12/+5
Tiikerit Ojansivu 25/+9, Sauss 21/+16, Siirilä 7/+3

Sampo sai homman katkolle Siilinjärvelle

Sampo ja Hurrikaani-Loimaa järjestivät huiman näytelmän kolmannessa puolivälierässä Pielavdellä. Lopulta Sampo otti voiton 3-2 (22-25, 26-24, 31-33, 25-23, 15-9) ja sai välieräpaikan katkolle torstaiksi Siilinjärvelle otteluvoittojen ollessa 2-1. Otteluparin voittaja kohtaa välierissä VaLePa Sastamalan.

Ottelu noudatti pitkälti edellisen kaavaa, molemmilta joukkueilta nähtiin mahtavia nousuja hankalastakin asemasta. Ennen ottelua Jukka Tuovinen kertoi, että torjuntapelissä ollutta eroa on saatava kurottua umpeen. Näin kävikin, sillä Sampo voitti torjunnat Mikko Väliahon johdolla 21-19. Kotijoukkue oli aavistuksen vahvempi myös muilla osa-alueilla.

Ville Kakko, Hurrikaani:

- Tänään oltiin taas lähellä mutta jäätiinkin vain lähelle, tiukka playoff-vääntö kuten aiemmatkin tässä sarjassa. Sampo ansaitsi voittonsa. Tämä on pienestä kiinni, välillä pomppii ja välillä ei. Edelleen tavoite on se, että sunnuntaina pelataan Loimaalla.

Jukka Tuovinen, Sampo:

- Värikäs kamppailu ja tietyllä tapaa myös vaikea. Saatiin petrattua torjuntapuolella mutta aika-ajoin hyökkäyspäässä oli ongelmia. Ensimmäisessä erässä oli tämän sarjan paras lähtö, mutta sen jälkeen alkoi virheitä kasaantua. Periksi tämä joukkue ei anna ja sillä otettiin nyt voitto.

Sampo Leikas 29/+8, Herrera 19/+1, Väliaho 14/+11
Hurrikaani Cedic 26/+8, Kouki 20/+16, Oivanen 14/+6

VaLePa finaaleihin puhtaasti - Tihisen hienolle uralle päätös

Hallitseva mestari VaLePa Sastamalasta vei puolivälieräsarjan Rantaperkiön Iskua vastaan otteluvoitoin 3-0. Kolmas ottelu meni kotijoukkue VaLePalle 3-0 (25-21, 25-17, 25-13).

Välieräpaikka on VaLePalle viides perättäinen. Edelliseltä neljältä vuodelta seuralla on kaksi kultaa, yksi hopea ja yksi pronssi.

Rantaperkiön Iskun loppusijoitukseksi tuli kahdeksas.

Otteluun päättyi myös yksi suomalainen lentopalloura kun Iskun
monivuotinen yleispelaaja Tuomas Tihinen pelasi pääsarjatason viimeisen
ottelunsa. Liigaotteluita Tihiselle kertyi 548., joka on viidenneksi eniten pääsarjahistoriassa Aki Riihimäen, Sami Juvosen, Timo Tolvasen ja Anssi Vesasen jälkeen.

Ugis Krastins, VaLePan päävalmentaja:

- Peli ja sarja ohi, tyytyväinen voittoon totta kai. Tärkeintä tänään oli voittaa eka erä niin peli vapautui.

Jussi Heino, Iskun päävalmentaja;

- Pelissä focus pysyi 1,5 erää. Ekassa erässä ei ollut tuuriakaan joka olisi tarvittu jotta olisi tullut pitkä peli.

VaLePan parhaana palkittiin yleispelaaja Olli Kunnari 16 +12 ja Iskun paras yleispelaaja Tuomas Tihinen 8 -1.