ETTA ja Liiga-Riento erityismakeisiin voittoihin

05.03.2016

ETTA haki pisteet Pielavedeltä ja Liiga-Riento Tampereelta. VaLePa voitti piipahduksen Porissa ja Tiikerit haki pisteet Kuopiosta.

Lakkapää haastoi VaLePan Porissa

Berliinissä vielä torstai-iltana CEV Cupissa taistellut VaLePa ehti lauantaiksi Poriin, kun historian ensimmäisessä miesten Suomen mestarikaupungissa (1957) nähtiin pitkästä aikaa pääsarjatason lentopalloa.

VaLePa hoiti otteluvoiton neljällä normaalista poikkeavalla kuusikkomiehellä Team Lakkapäätä vastaan erin 3-1 (24-26, 25-20, 25-23, 27-25).

Lakkapää pelasi hyvän ottelun ja haastoi 864 katsojan edessä kotijoukkueen hienosti kolmessa erässä. Avauserään vieraat hoitivatkin nimiinsä, mutta kolmannessa sekä neljännessä kotijoukkue nousi lopussa voittoon.

Team Lakkapää joutui entistä ahtaammalle suoran sarjapaikan säilyttämisen suhteen, Liiga-Riento nousi tasapisteisiin ja kolme voittoa enemmän ottaneena sen ohi kahdeksannelle paikalle. Lakkapäällä on jäljellä enää kaksi ottelua ja Liiga-Riennolla neljä.

Elviss Krastins oli koitjoukkueen voiton ykkösarkkitehti tehoin 21/+17. Antti Eskon tarjoilusta Timo Jokinen teki 17/+6 ja hakkurina pelannut Stanislav Neviadomskyi (15/-1) oli virheherkkä. Jarmo Korhonen oli tärkeä palanen liberon paikalla. Myös ensimmäisen kokonaisen liigapelinsä pelannut Joonas Oksala (5/+4) ansaitsee kehut.

Vieraiden kaikki kaikessa oli ruotsalaishakkuri Fredric Gustavsson, joka pieksi tehot 27/+12. Hänen lisäkseen pisteitä enemmän sai kasaan vain Peetu Mäkinen (14/+3), jota VaLePa ei saanut torjuttua kertaakaan. Mäkinen toki teki itse viisi suoraa hyökkäysvirhettä.

Lakkapää sai vahvan alun erityisesti Peetu Mäkisen ja ruotsalaisen Fredrik Gustafssonin johdolla, jotka takoivat palloa kenttään kovalla tahdilla. Tekniselle aikalisälle Lakkapää siirtyi 7-14, johdossa. VaLePa sai kuitenkin kiinni pelin temmosta, ja ensimmäisen erän ratkaisu meni jatkopalloihin asti. Lakkapää hyödynsi erän lopussa Neviadomskyin syöttövirheen ja vei seuraavassa pallossa erän nimiinsä 24–26.

Toinen erä alkoi huomattavasti tasaisemmissa merkeissä, ja VaLePa taisteli ensimmäiselle tekniselle aikalisälle mennessä niukasti pisteen johdossa 14–13. Erän loppupuolella erityisesti Jokisen ja Venskin useat torjunnat sekä Lakkapään hyökkäysvirheet venyttivät piste-eron, ja veivät lopulta VaLePan 25–20 erävoittoon.

Pitkän erätauon jälkeen molemmat joukkueet palasivat virkeinä kolmanteen erään. Porilaiselle lentopalloyleisölle esiteltiin monipuolista hyökkäyspeliä, hyviä puolustuksia sekä kovia syöttöjä. Kolmas erä eteni tasaisesti ja päättyi lopulta VaLePalle 25–23 Krastinsin viimeistelemään hyökkäykseen.

Neljännessä erässä VaLePan yleispelaajakaksikko Krastins&Jokinen kiihdyttivät pistetehtailuaan Lakkapään yrittäessä pysyä mukana. Tiukan väännön ja kahden ottelupallon erä peli meni VaLePalle 27-25 ja koko ottelu lukemin 27-25. Tiukan sarjaohjelman ja loukkaantumisriskien vuoksi pysyi VaLePan tähtisikermä tällä kertaa vaihtopenkin puolella, mutta porilaiselle yleisölle tarjottiin viihdyttävää ja tasaväkistä lentopalloa nuorten pelaajien vallatessa kentän.

Normunds Veinbergs, Lakkapää

- Peli sujui paremmin kuin perjantaina Loimua vastaan. Meillä oli jopa liikakin yritystä tänään, joka kostautui syöttöruudussa. Gustavsson oli jälleen isossa roolissa.

Ugis Krastins, VaLePa:

- Pitkän pelirupeaman ja matkustamisen jälkeen päätimme pelata tänään tuoreilla miehillä. Ensimmäisessä erässä tuli paljon virheitä, mutta paransimme sen jälkeen selvästi. Nuorilla pelaajilla oli tänään hyvä asenna koko pelin ajan. Oksalalta hyvä esitys ensimmäistä kertaa avauskuusikossa.

Tiikerit tyly vieras Kuopiossa

Tiikerit ei tullut Kuopioon leikkimään. Tylyt 0-3 (14-25, 18-25, 20-25) voitto LEKA Volleysta kertoivat selvästä tasoerosta joukkueiden välillä.

LEKA Volley jatkaa liigassa kolmantena kolmen pisteen erolla Hurrikaaniin, jolla on toki vielä kolme peliä enemmän pelanneena. Myös ETTA on vielä hyvin iskuetäisyydella kuopiolaisiin viiden pisteen päässä kaksi peliä vähemmän pelanneena. Tiikerit on enää kahden pisteen päässä runkosarjan voiton varmistamisesta neljä peliä ennen sen päätöstä.

LEKA aloitti kuusikolla Hakala, Taylor, Johnson, Karinen, Petty, Lehtonen ja hienosti etelän kiertueella passarina pelannut Kössi. Tiikerit tulivat tosissaan pelaamaan, koska kentälle asteli ykköskuusikko Ojansivu, Sauss, Kehoe, Herrera, Siirilä, Overman sekä liberona Koga.

Erä alkoi Tiikereiden tahdissa 0-4, kunnes Karinen sai katkaistua taidokkaalla lyönnillä Tiikereiden putken poikki. LEKA sai kurottua eroa kiinni Pettyn hyvien hyökkäysten ja Johnsonin torjuntojen ansiosta aina tilanteeseen 6-9 asti. Tiikerit vaikeuttivat kuitenkin LEKA:n peliä vaikealla syötöllä ja tiiviillä torjuntapelaamisella. LEKA:lta Taylor oli koko ajan vaikeuksissa hyökkäyspäässä. Tiikereiltä libero Taichiro esitti huikeita puolustuspalloja sekä ihailtavaa oli liberon passipelaaminen aina kun sellainen paikka tuli. Tiikereiden ykköstähti ”Lelu” Ojansivu väistyi kentältä erän puolessa välissä ilmeisesti loukkaantumisen takia. Se ei kuitenkaan hidastanut tiikereiden tahtia ja Tiikerit painoivat ensimmäisen erän pahan syötön turvin suhteellisen helposti itselleen. Erän lopussa Petty sai vielä väistyä ja kentälle vastaanottoa tuli parantamaan Karttunen.

Toiseen erään lähti LEKA:lta passaamaan Austin. Se ei kuitenkaan muuttanut voimasuhteita, kun Tiikerit jatkoivat pommitustaan syöttöruudussa kakkoshakkuri Ropposen johdolla. LEKA tuntui aseettomalta Tiikereiden edessä. Tiikerit pelasivat koko ajan kovalla rutiinilla pelin jokaisella osa-alueella. LEKA oli näennäisesti pelissä mukana 7-10 tilanteeseen asti. Sauss pommitti ässällä tilanteen 8-12, jolloin Hakala käytti ensimmäisen aikalisän. LEKA:lta Taylor alkoi löytää jyvää hyökkäykseen, mutta se ei riittänyt pitämään LEKA:a hengissä. Kotijoukkueen virheiden avittamana Tiikerit etenivät helposti jo 11-17 johtoon. Ripatin kuulutuksetkin alkoivat laimentumaan LEKA:n esitysten myötä. Nähtävissä oli selkeä tasoero joukkueiden välillä. Tiikerit tekivät periaatteessa mitä halusivat ja LEKA yritti pitää erän tappiolukemat inhimillisinä. Erä päättyi selkeästi 18-25.

Pitkä erätauko ei valitettavasti tuonut kaivattua piristystä kotijoukkueelle. LEKA taisteli viimeiseen erään kunniakkaasti, mutta se riitti tällä kertaa 20 pisteeseen. Tiikerit pyörittivät monipuolista hyökkäyspeliä passari Kehoen johdolla. Runsas kotiyleisö sai tällä kertaa nauttia vierasjoukkueen otteista. Oli kerta kaikkiaan ihailtavaa seurata rutinoituneen ja tiiviin joukkueen peliä. Tiikereiltä ei yksinkertaisesti löytynyt heikkoa lenkkiä. LEKA:n ei kannata tästä vetää isompia johtopäätöksiä, sillä takana on ollut paljon hyviä peliä ja kuntokäyrä on hyvä. Hakalan ryhmän kannattaa nollata nopeasti peli ja suunnata katseet viikon päästä pelattavaan kotipeliin Iskua vastaan.

Tiikereiden päävalmentaja Tommi Tiilikainen:

- Haluan kehittää koko ajan joukkueen peliä. Sivutuotteena siinä tulee voittoja. Tänään pelasimme joukkueena yhden parhaista peleistä. LEKA Volleyn päävalmentaja Lauri Hakala: - Vastustaja riisui meidät tänään aseista. Kehoe pyöritti tänään uskomattoman hyvin passipeliä. Takana on hyviä otteluita, joten nyt ei kannata pistää päätä pensaaseen vaan keskittyminen alkaa jo seuraavaan matsiin.

Juhani Hakala, LEKA Volley:

- Teimme liikaa suoria virheitä vastaanotossa, loppua kohden saimme tiivistettyä vastaanotossa rivejä.

Tommi Siirilä, Tiikerit:

- Onnistuimme laajalla rintamalla ja tämä oli meille paras peli vähään aikaan.

ETTA löylytti Sampoa

Lauantaisaunassa oululainen ETTA antoi kotijoukkuee Sampolle kunnon löylytyksen voittamalla ottelun suoraan 0-3 (11-25, 22-25, 19-25).

Tasapisteissä ennen illan kamppailua olleet joukkueet jatkavat sijoilla kuusi ja viisi. Teoriassa molemmat joukkueet omaavat vielä mahdollisuuden runkosarjan 3-8 tilaan.

Ottelu oli molemmille erittäin tärkeä kotiedun metsästyksen kannalta ja vieraat pystyivät hallitsemaan tämän tilanteen paremmin. Etta sai syöttömyllyn käyntiin jo avauserässä ja pystyi pitämään sen hyvällä tasolla myös seuraavissa erissä. Sampolaisilla ei onnistunut oikein mikään, mutta suurin heikkous oli vastaanottopelissä. Valmentaja Tuovinen pyöritti vaihtomiehiä kentällä ahkerasti mutta niistäkin löytyi apua vain hetkellisesti.

Sammon parhaana palkittiin passari Krause, joka pyöritti peliä kohtuullisen hyvin huonostakin vastaanotosta ja teki kolme omaa hyökkäyspistettä. Ettan paras oli kapteeni Hakala (17/+13)

Olli Kuoksa, Lentopalloseura Etta:

- Valmistauduttiin viikolla erittäin hyvin nimenomaan Sampoa vastaan ja siinä onnistuttiin täydellisesti. En muista, että olisin koskaan nähnyt noin "huonoa" Sampoa. Yllätti itsenikin, miten hyvin onnistuimme.

Jukka Tuovinen, Sampo:

- Onnittelut vastustajalle, he pelasivat loistavan ottelun. Meilläkin oli hyvä treeniviikko alla mutta jostain syystä se ei näkynyt tänään kentällä. Miksi ei, siitä otan selvää myöhemmin. En halua nyt lähteä selittelemään omaa huonouttamme, koska en halua ottaa Ettalta mitään pois, he pelasivat erittäin hyvin.

Liiga-Riennolle makean puhdas voitto Iskusta

Liiga-Riento haki puhtaan voiton Tampereelta Iskusta erin 0-3 (21-25, 25-27, 23-25).

Liiga-Riennolle voitto tiesi suoran sarjapaikan säilyttämisen mahdollisuuden kasvamista suuresti. Joukkue on tasapisteissä Team Lakkapään kanssa ja omaa kaksi peliä rovaniemeläisiä enemmän. Kahdeksantena olevalle Iskulle on vielä runkosarjassa tappiosta huolimatta mahdolliset sijat 3-8.

Isku joutui pelaamaan ilman keskitorjuja Sauli Sinkkosta ja libero Aleksi Mutkaa. Mutka oli kuumeessa ja Sinkkosta vaivasi alaraajavamma. Teemu Koivunen pelasi Sinkkosen paikalla verkolla ja liberona aloitti Jan Helenius. Kolmannessa erässä liberoksi tuli liigadebyyttinsä tehnyt Joni Siermala.

- Ansaitut kolme pistettä läks vieraisiin. Meillä oli aika lailla käsijarru päällä pelaamista, tällä hetkellä peli ei suju miltään kantilta niin kuin pitäisi. Positiivista oli Joni Siermalan liberopeli kolmannessa erässä. Hänen piti jännittää, mutta se ei ainakaan näkynyt, eikä varmaan jännittänytkään, Iskun valmentaja Jussi Heino sanoi.

Lempäälän Jyryn kasvatti Siermala kuuluu ykkössarjaa pelaavan Isku 2:sen miehistöön.

- Oli todella vaikea saada peli kulkemaan, peli oli katkonaista välillä oman pelaamisen, välillä muiden syiden takia. Peli ei missään vaiheessa rullannut, mutta oli kyllä todella tärkeät kolme pistettä. Joni Savimäki jaksoi tsempata ja olla johtava pelaaja, kun oli vaikeita hetkiä, Riennon valmentaja Jani Säisä sanoi.

Joni Savimäki (20/+11) palkittiin Riennon parhaana pelaajana. Iskun parhaana palkittiin Tatu Härkönen (8/+3).

- Tärkeät pisteet, varsinkin karsinnan kannalta. Emme ole ottaneet liikaa 3-0 -voittoja tällä kaudella. Ei ollut kaunista lentopalloa, mutta tunnetta oli ainakin kentällä. Kolmannen erän lopussa pystyimme parantamaan jatkopallojen passaamista ja voitimme. Olisimme voineet viedä eriä selkeämminkin, jos olisimme saaneet jatkopalloissa paremmin tehoja, Savimäki arvioi.

- Meillä on kova ohjelma, erittäin kova. Kaksi päävastustajaa (LEKA, Loimu) vieraissa, kaksi kärkijoukkuetta kotona (Tiikerit, VaLePa) ja KoVe viidentenä. Jos aiomme parantaa sijoitustamme, meidän täytyy pelata hyvin. Toiveikas kyllä olen, olemme pystyneet talven aikana pelaamaan sellaisiakin pelejä, että voimme voittaa kenet vain, Jussi Heino sanoi.

Parhaat pelaajat: Joni Savimäki, Riento ja Tatu Härkönen, Isku