Seuraa meitä somessa:

Etta taas yhden vaikean alun kautta lopulta vakuuttavaan voittoon Hurmoksesta

27.02.2022

Ettan voitto Hurmoksesta sunnuntaina 3-1 nosti oululaiset sarjataulukossa kaksi pykälää ohi Team Lakkapään ja TUTO Volleyn yhdeksännelle tilalle eli ei-karsijan paikalle.

Oulussa nähtiin jälleen viihdyttävä spektaakkeli, kun pudotuspelipaikkansa jo käytännössä varmistanut mutta edelleen parempaa sijoitusta metsästävä Karelian Hurmos saapui toista kertaa tällä kaudella uuteen Ouluhalliin. Kotijoukkue Etta puolestaan metsästää tiukasti paikkaa sarjan yhdeksäntenä ja sitä kautta suoraa säilymistä sarjassa. Tänään asetelmien parantelu onnistui paremmin kotijoukkueelta, kun Etta peittosi Hurmoksen lukemin 3-1 (24-26, 25-22, 25-21, 25-23) ja nosti sijoitustaan ainakin väliaikaisesti peräti kahdella uudessa pistekeskiarvotaulukossa.

Ettan avaus: Haapakoski, Marttila, Heikkilä, Pennanen, Niinivaara, Ahonen, Hakala (L).
Hurmoksen avaus: Lasse Jylhä, Häyrinen, Heiskanen, Cielavs, Rissanen, Härkönen, Hakkarainen (L).

Ettan kokoonpanosta löytyi pienoinen yllätys, kun sairastuvalle vajonneen Markus Väisäsen tilalle hälytettiin jo aiemmin viikolla Savoa vastaan säväyttänyt Kempeleen Lentopallon kasvatti Arttu Ahonen. Nuori Ahonen hoitelikin ruutunsa erittäin mallikkaasti, ja Ettan valmentaja Olli Kuoksaa hymyilytti ottelun jälkeen lehdistötilaisuudessa kovasti eräänlainen paluu juurilleen, kun alueen juniorityö on kantanut jälleen hedelmää ja nuorten maajoukkueita kiertänyt Ahonen sai heti näytönpaikan myös Mestaruusliigassa. Hyvät esitykset olivatkin tarpeen, Etta lähti otteluun yhdeksän miehen rosterilla, kun kokoonpanosta puuttuivat loukkaantumisten vuoksi Eemi Pöllänen, Veeti Parkkinen, Heikki Sipola ja Markus Väisänen.

Itse ottelu lähti käyntiin jo tuskallisen tutuksi Ettan kannattajille tulleella kaavalla, kun Hurmos ja eritoten tälle kaudelle huimia edistysaskeleita ottanut Markuss Cielavs ottivat komennon, kun ettalaisten ajatukset olivat vielä pukukopissa. Hurmoksen siirtyessä jo turvallisentuntuiseen 6-12 -johtoon, oli Cielavs takonut kotijoukkueen kenttään jo kuusi pistettä. Samassa tilanteessa käytetty Ettan aikalisä herätteli joukkuetta hieman jo mukaan taisteluun, ja kotijoukkueen kirittyä jo kolmen pisteen päähän oli Hurmoksen päävalmentaja Matti Alatalon vuoro etsiä tabletiltaan aikalisänappula. Aikalisä kannatti, ja kokeneen hakkuri Eetu Häyrisen johdolla Hurmos pisteli eroa jälleen hieman suuremmaksi. Kotijoukkue ei kuitenkaan luovuttanut erän suhteen, vaan taisteli itsensä monipuolisilla onnistumisilla laajalla rintamalla itsensä vielä tasoihin. Nuutti Niinivaaran näyttävällä hyökkäyksellä ja ässäsyötöllä kotijoukkue kankesi itsensä jo eräpalloonkin asti, mutta kaksi peräkkäistä hyökkäysvirhettä ja vieraiden Jere Heiskasen tyly torjuntapiste käänsivät kuin käänsivätkin erän vielä vierailijoille jatkopalloilla 24-26.

Toiseen erään Etta sai niin ikään totutusti jo paljon paremman lähdön. Nuutti Niinivaaran ja Eetu Pennasen komeilla hyökkäyksillä ja torjuntapisteillä Etta pääsi käväisemään neljän pisteen johdossa jopa kahdesti erän alussa, mutta Hurmos näytti samantien olleensa myös valmis taistelemaan pisteistä. Vieraiden hahmoina olivat koko ottelun ajan Etta-paitaakin männävuosina yllään pitänyt Markuss Cielavs ja viime vuoden pistepörssin voittaja Eetu Häyrinen. Toisessa erässä pojjaat pistivätkin sellaisen hyökkäysmyllyn käyntiin, että kotijoukkueen torjunta oli ajoittain sen kanssa vaikeuksissa. Kotijoukkueen kosketusvirheellä vieraat pääsivät jo tasoihin vielä tilanteessa 16-16, mutta Ettan aikalisän jälkeen hakkurin paikalla illan tehokkain moukari Janne Marttila näytti jälleen hyökkäyksen mallia, ja johdatteli kotijoukkueen hurjilla hyökkäyksillään kohti erän ratkaisua. Viimeiset pallot pelattiin sopuisasti vaihtopalloja, ja ehkäpä kauden parhaan passipelinsä pelannut passari Niko Haapakoski sai kunnian torjua erän viimeisen pisteen lukemin 25-22.

Kolmas erä alkoi vuoristoratamaisesti puolestaan Hurmoksen komennossa. Tasatilanteesta 2-2 vieraat painelivat Jere Heiskasen ja Eetu Häyrisen hyökkäys- ja torjuntapisteillä jo 3-6 -johtoon, jolloin Olli Kuoksa oli pakotettu ottamaan joukot kokoon. Aikalisä näytti jälleen myös taktisen arvonsa, kun edellisellä syötöllä ässän takonut Häyrinen sortui odottelun jälkeen syöttövirheeseen. Perättäisillä torjuntapisteillä kotijoukkue sai pelin jo tasoihin lukemissa 8-8, ja aina tilanteeseen 14-14 asti pelattiin tiukkaa vaihtopallopelaamista. Nuutti Niinivaaran hyökkäyksellä ja ässällä, Eetu Pennasen torjunnalla ja Janne Marttilan perättäisillä hyökkäyspisteillä Etta otti kuskin paikan, ja Hurmoksen Matti Alatalo palautti taktisen aikalisän jo saman erän aikana takaisin vastustajalle, kun myös Niinivaaran syöttö pysähtyi verkkoon aikalisän jälkeen. Hurmoksen piti tässä vaiheessa erässä mukana oikeastaan enää Ettan syöttövirheet, ja Pennasen ässäsyötön seurauksena tilanteessa 20-17 alavireisen iltapuhteen esittänyt Jere Heiskanen sai tehdä tilaa Matias Korhoselle. Korhonen nostelikin saamansa kaksi vastaanottoa tyylipuhtaasti passarille, mutta kotijoukku pisteli palloa rataan siitä huolimatta leveältä ja hyvällä prosentilla. Niinivaaran hyökkäyksen jälkeen Etta pääsi jo ratkaisemaan erää eräpallon muodossa, ja edellisen erän tavoin kotijoukkueen parhaana palkittu passari Niko Haapakoski oli oikealla paikalla oikeaan aikaan torjumassa erän kotijoukkueelle lukemin 25-21.

Myös neljäs erä alkoi vieraiden komennossa, kun Cielavsin ässäsyöttö ja Häyrisen taidokkaat sekä monipuoliset hyökkäysratkaisut johdattelivat joukkueen kolmen pisteen johtoon vielä lukemissa 3-6. Tästä lähti kuitenkin kotijoukkueen kiri, jossa vieraiden hyökkäysvirheiden lisäksi nähtiin yksi Haapakosken illan viidestä (5) torjuntapisteestä sekä yksi Nuutti Niinivaaran kolmesta ässäsyötöstä. Ässän jälkeen Matti Alatalo näki aihetta ohjeistaa joukkuettaan aikalisällä, jonka jälkeen etu siirtyikin vieraille. Cielavsin ja Häyrisen hyökkäyksillä Hurmos piti edun itsellään, ja Cielavsin ässäsyöttö tilanteessa 12-14 pakotti myös kotijoukkueen aikalisälle. Marttilan hyökkäyspiste ja vieraiden hyökkäysvirhe tasoittivat tilanteen kahdenkymmenen pisteen korvilla, ja Eetu Pennasen komea torjunta vei kotijoukkueen jo ottelupalloon. Ensimmäiseen passiin Pennanen ei vielä onnistunut ottelua päättämään, mutta toista kertaa Eetu ei erehtynyt, vaan takoi jo tavaramerkiksi muodostuneen sikaviistopallonsa läpi Hurmoksen puolustuksen, ja Ouluhallissa niin kotijoukkueen pelaajat kuin kannattajatkin heräsivät raivoisiin suosionosoituksiin.

Markuss Cielavs, Hurmos:

- Tappio tietenkin harmittaa. Erien aluissa oltiin hyvin mukana, en tiedä mitä siinä lopussa sitte aina tapahtuu. Tuli kommunikaatiovirheitä ja muita tyhmiä virheitä, niitä täytyy parantaa. Hyvät fiilikset on joukkueesta, lähdetään tästä pudotuspelejä kohti ja katsotaan mihin asti se riittää.

Niko Haapakoski, Etta:

- Pelin alku oli meiltä heikko, niin kuin on tässä ollut tapana. Vaikeuksia tulee vähän kaikilla osa-alueilla. Tänään tuli vielä siihen hieman tuomarivirheitä niin ei päästy heti pelin rytmiin mukaan. Toiseen erään päästiin vähän paremmin, ja pitkällä erätauolla saatiin sitten kunnolla oma torjunta-puolustus kuntoon. Varsinkin nelospaikalta saatiin hyvin puolustuksia ja jatkopalloja hyökättyä voittoisasti.

Matti Alatalo, Hurmos:

- Ei ansaittu tänään enempää. Meidän tuollaisella pelaamisella Etta olis minusta ansainnut jopa 3-0 -voiton. Ihan liikaa virheitä hyvistäkin vastanotoista, kaverin torjuntaan lyötiin ihan silmittömästi. Sekavaa pelaamista mitä pidemmälle peli eteni, välillä tuntui että Ettan tarvitsi vaan toimittaa pallo yli ja me saatiin se itse itselle vaikeaksi. Kaikenkaikkiaan tosi vaikea peli. Huomista varten täytyy nostaa pelin tasoa joka osa-alueella, vielä ei voida alkaa miettiä pudotuspelejä.

Olli Kuoksa, Etta:

- Siinäpä ne isossa kuvassa tärkeimmät asiat tuli jo edellä. Joskus olen harmitellut sitä että meidän laitatorjujat menee torjunnassa ohi tilanteesta, mutta tänään saatiin vajaata passia pelaavaa Hurmosta vastaan kenttä aika tiiviiksi, ja saatiin heidän hyvin toiminut hyökkäys vähän pulaan. Meillä riittää oma hyökkääminen siihen että pystytään voittamaan näitä pelejä. Parannettavaa totta kai on siinäkin, mutta sillä ei ole niin suurta merkitystä kuin sillä että ottaa riittävän määrän pisteitä ja säilyttää sarjapaikan. Arttu Ahonen tuli meille nopealla aikataululla mukaan ja joutui todella isoihin saappaisiin, mutta on antanut meille mahdollisuuden voittaa nyt kahdessa pelissä. Artun viimeinen varmistus Eetun hyökkäykseen esti peliä menemästä jatkopalloille, ja Arttu syöttää vielä joukkueesta eniten. Artusta oli tänään iso apu voittamisessa. Ihannetilanteessa Artun kaltaiset kaverit ei olisi ihan ehkä vielä valmiita näihin peleihin, mutta kuten tänään nähtiin, Arttu pelasi hienon pelin. Jos esimerkiksi Make olis nyt mukana, sittenhän se oikeasti nähtäis, mutta kun nuori kaveri saa mahdollisuuden, se on aina hienoa ja häntä silloin saa peluuttaa mieluummin kuin täytyisi peluuttaa. Tuohon pudotuspelilaskentaan mulla ei riitä matikkapää, mutta minun laskelmien mukaan tarvitaan vielä lisää pisteitä suoraan sarjapaikkaan. Pelaajien terveyden kannalta seuraava viikko on aivan järjetön. Viisi peliä seittemään päivään on aivan liikaa, nämä päätökset olis pitäny tehdä tammikuussa kun nähtiin että niitä pelisiirtoja tulee. Valepa pystyi siirtelemään pelejä ja onneksi nyt meiltäkin yksi lähti, mutta silti pelottaa pelaajien terveyden puolesta. Vaikka olis isompikin rosteri, niin tässä vaiheessa on aina raskas kausi takana, paljon pelejä ja kuormitusta, siihen vielä ihan normaalit loukkantumiset ja sairastelut, niin sitten vielä lätkäistään kahteen viikkoon kaikille joukkueille hirveä määrä pelejä, ei siinä ole järjen hiventäkään. Tämä on minun henkilökohtainen mielipide.

Etta - Karelian Hurmos 3-1
24-26, 25-22, 25-21, 25-23
Koti:Marttila 25/+13, Pennanen 14/+9, Niinivaara 14/+8
Vieras:Häyrinen 24/+15, Cielavs 21/+8, Heiskanen 10/-2

Joukkueiden MVP:t
Niko Haapakoski, Etta
Markuss Cielavs, Hurmos

PROlibero:
Anssi Hakala, Etta

Yleisöä 411

Ottelutilasto

  Takaisin