Hurmokselle kotietu puolivälieriin voitolla Turusta

05.03.2023

Miesten Mestaruusliigan runkosarjan loppu on jo ovella, mutta vain sijat 8-11 ovat varmistuneet. Hurmos varmisti voitollaan TUTO Volleysta lauantaina paikkansa neljän parhaan joukossa ja kotiedun puolivälieriin.

Savo Volleyn peli paranee, kun kevät lähestyy – nyt kaatui Hurrikaani

Tapio Toiviainen teki historiaa: hän on nyt pelannut Savo Volleyssa jokaisella pelipaikalla

Savo Volley otti varsin vakuuttavalla esityksellä voiton Hurrikaani Loimaasta Siilinjärvellä. Samoista runkosarjan sijoituksista kilpailevat loimaalaiset poistuivat kotimatkalle 3-0 (25-19, 25-14, 25-17) -tappio mukanaan.

- Tosi tasainen ja vahva esitys koko joukkueelta, kiitteli valmentaja Timo Tolvanen omiaan.

- Jo treeneissä eilen ja tänään porukalla oli sopivan rento ja hyvä fiilis. Olimme vahvoja jokaisella osa-alueella.

Erityisen iloinen Tolvanen oli siitä, että joukkueen keskipelaaja Jakub Kovac oli jälleen pelikuntoinen.

Jalkaongelmista kärsinyt Kovac ei ole pystynyt kunnolla vielä treenaamaan kuin aivan viime päivinä, mutta se ei esityksessä näkynyt. Hyökkäykset upposivat sadan prosentin teholla, ja tappotorjuntoja kertyi yksi.

- Loppuviikosta saimme lääkäriltä luvan, että hän saa pelata. Oli ihan hyvä, että ottelu meni kolmessa erässä poikki – viisi erää olisi ollut varmasti rankkaa hänen polvelleen, sanoi Tolvanen.

- Erittäin vahva esiintulo häneltä.

Toinen keskipelaaja Miki Jauhiainen on erittäin vahva syöttäjä. Hänen leijansa ei ole yhtä kova kuin hyppysyötöt, mutta se aiheuttaa aina vaikeuksia vastaanottajille.

Jauhiainen pelasi jälleen virheettömän pelin; pistesaldoksi hän sai 9/+9.

Hakkuri Veikka Lindqvist on kauden aikana parantanut otteitaan. Hän on ottanut selkeän ykköshakkurin paikan. Lauantaina hän sai kuusitoista passia – mikä on kolmeen erään ihan hyvin -, ja teki niistä pisteitä mukavasti 69 prosentin teholla. Kokonaissaldo hänellä oli 15/+9.

Yleispelaajat Michael Michelau (13/+9) ja Andrus Raadik (8/+3) olivat omalla vahvalla tasollaan.

Passari Kevin Rodriguez on nopeasti päässyt hyökkääjien kanssa samalle aaltopituudelle, ja kun hänen tekniikkansa on huippuluokkaa. Lentopalloilijaksi varsin lyhyen kaverin meriitteihin lisättiin Ahmolla yksi tappotorjunta.

Vastustajan valmentaja Jani Niskakangas myönsi, että olo oli välillä turhaantunut, kun peli ei kulje.

- Lyhyitä pätkiä meillä oli ihan hyvää peliä, mutta valitettavasti ne pätkät olivat tosiaan lyhyitä, sanoi Niskakangas.

- Tätä ei kannata pitkäksi aikaa jäädä murehtimaan. Meidän täytyy vain saada päivittäiseen tekemiseen täysi lataus, niin se rupeaa näkymään pelissäkin. Tällä kertaa Savo Volley oli parempi.

Vastustajan paras pistemies oli hakkuri Kristers Darzans (9/+5). Yleispelaaja Aleksi Muukkonen (7/-4) oli vastaanotossa hyvä, mutta teki sen verran virheitä, että jäi miinukselle.

Savo Volleyn Tapio Toiviainen teki seurahistoriaa. Toisen erän viimeisen pallon ja kolmannen erän viimeisten pallojen ajaksi valmentaja Tolvanen vaihtoi hänet kentälle hakkuri Lindqvistin tilalle. Tämä tarkoitti sitä, että hän on nyt pelannut Savo Volleyssa jokaisella pelipaikalla.

- Ei kai tuollaisesta kukaan voi unelmoida, vastasi Toiviainen, kun sitä häneltä kysyttiin.  Onhan se mukava, että sain tuollaisenkin saavutuksen. Valmentajan hommaa en ole vielä harkinnut…

TUTO Volleyn hyvä alku kääntyi lopulta Hurmoksen voitoksi

Neljän pelin voittoputkessa seilanneet Karelian Hurmos ja TUTO Volley ottivat lauantaina mittaa toisistaan lauantaina Kupittaan palloiluhallissa. TUTO Volley oli jo perjantaina varmistanut pääsynsä pudotuspeleihin ja joensuulaiset puolestaan taistelivat edelleen kiivaasti kotiedun varmistamisesta. Ottelu oli kirjaimellisesti kaksijakoinen näytelmä, sillä ennen pitkää erätaukoa TUTO Volley oli selkeästi oman kotisalinsa herra ja vei kaksi erävoittoa. Tauon jälkeen Hurmos kahmaisi pelin hallinnan itselleen ja vei vahvalla esityksellä kaksi seuraava erää. Ratkaiseva viides periodi oli tasaisen tiukkaa vääntöä, jossa hurmoksen löytänyt karjalaisjoukkue oli vahvempi jatkopalloilla ja vei kaksi pistettä TUTO Volleyn nenän edestä erin 2-3 (25-20, 25-18, 16-25, 19-25, 14-16).

Kotijoukkue sai terävästä alustaan palkinnoksi yhden pisteen. Molempien joukkueiden tehokkaimpina pelaajina häärivät hakkurit Matias Tihumäki ja Eetu Häyrinen, jotka saalistivat kumpikin 33 pistettä.

400:nnen liigaottelunsa pelannut Hurmoksen Eetu Häyrinen antoi arvoa turkulaisisännille.

- Saimme tauon jälkeen kiinni syöttö-vastaanottopelistä. Syötimme kaksi ensimmäistä erääkin hyvin, mutta vastaanotto ei ollut sillä tasolla ja sorruimme virheisiin. TUTO Volley oli valmiina pelaamaan, tiesimme toki sen, että he ovat parantaneet kauden aikana. Omaan peliin en ole tyytyväinen, mutta se oli riittävää, kun voitto tuli, mietiskeli Häyrinen.

TUTO Volleyn Matias Tihumäki harmitteli pelin käänteitä, mutta löysi valonpilkahduksiakin.

- En tiedä mitä tauolla tapahtui, jos tietäisin emme olisi tehneet sitä. Vastustaja paransi ja me teimme enemmän virheitä hyökkäyksessä. En ole tyytyväinen omaan peliin, suttasin ihan liikaa paikkoja viidennessä erässä. Kaksi ensimmäistä erää olivat todiste siitä, että voimme voittaa kenet tahansa, totesi Tihumäki pudotuspelejä ajatellen.

Hurmoksen päävalmentaja Matti Alatalo kiitteli ryhmäänsä noususta.

- Olimme vaikeuksissa TUTO Volleyn kanssa pelin alussa, eikä ollut kaukana, että olisimme olleet nopeasti bussissa ihmettelemässä 3-0-tappiota. Olen ylpeä joukkueesta pitkän tauon jälkeen ja siitä miten taistelimme, vaikka peli ei ollut välttämättä kaunista. Keväällä pelataan vain voitosta. Tauolla kerrattiin normaalisti asioita, Alatalo kuvaili hokkuspokkustemppujaan.
TUTO Volleyn päävalmentaja Olli Kuoksa oli kaksijakoisilla fiiliksillä pelin päätyttyä.

- Ilahduttavaa on se, että meidän hyvän pelin taso riittää ketä tahansa vastaan. Olimme Hurmosta jäljessä hyvän vastaanoton jälkeisessä hyökkäyksessä ja Tihumäelle tuli kohtuuton hyökkäyskuorma. Meidän pitää saada tehoja irti etukentältä ja siihen etsitään viisasten kiveä seuraavaksi. Molemmilta tänään laadukas syöttöpeli ja vähän virheitä, mutta kumpikin valmentaja toivoo varmasti vielä vähemmän virheitä. Hieno ja viihdyttävä ilta, Kuoksa summasi.

Kaksi erää kotijoukkueen komennossa

TUTO Volley käynnisti kamppailun väkevästi Tihumäen ässäsyöttöjen ja Roope Keskisen hyökkäysten näyttäessä suuntaa ja Hurmos-valmennus otti aikalisän tilanteessa 5-1. Tämä herätti vierasjoukkueen ja Hurmos nousi peliin mukaan laitahyökkäyksillä, joita moukaroivat Mikko Räsänen ja Eetu Häyrinen. Hurmoksen torjunta löysi myös keinot isäntien pysäyttämiseen. Erää mentiin pitkään tasaisissa merkeissä. Turkulaisten valovoimaisin yksilö oli hakkuri Tihumäki. Loppuhetkillä TUTO Volley pystyi 20 pisteen kohdalla repimään riittävän eron joensuulaisiin omilla hyökkäyksillään, joiden päättäjinä toimivat muun muassa Tuomas Siirilä ja Tatu Vuorenmaa.

Hurmos aloitti toisen erän kuskin paikalla toimivan torjunnan johdattamina. Vieraat tekivät myös virheitä, jotka pitivät TUTO Volleyn väännössä mukana. Tahmeamman alun jälkeen kotijoukkue löysi peliinsä uuden vaihteen, jonka turvin se karautti Hurmokselta karkuun selvään erävoittoon. Varsinkin Tatu Vuorenmaan syöttövuoro oli karjalaisille myrkkyä, sen aikana Räsäsen laitahyökkäykset jämähtivät kolmesti Tihumäen johtamaan torjuntaan. Tästä TUTO Volley sai hurmoksen päälle, passari Akseli Lankinen pyöritti tehokkaasti monipuolisesti hyökkäyspaikkoja ja tulosta tuli.

Asetelmat keikahtivat ympäri

Kolmannen erän alku oli tasaista peliä, jota Hurmos hienokseltaan hallitsi, mutta isoja eroja ei päässyt syntymään. TUTO Volleylta hyvässä vireessä jatkoivat edelleen Tihumäki ja Vuorenmaa. Hurmos oli tauon aikana löytänyt uusia konsteja kotijoukkueen laitapelin pysäyttämiseksi. Joensuulaisten omat laitatykitykset toimivat Häyrisen ja Janne Marttilan näyttäessä esimerkkiä. Erän lopullinen ratkaisu nähtiin Häyrisen maratonmaisella syöttövuorolla, jossa karjalaishakkuri kiskaisi peräti neljä ässää, sekä repi TUTO Volleyn vastaanoton riekaleiksi.

Vierasjoukkue oli myös neljännessä erässä selkeästi niskan päällä alusta lähtien vahvalla syötöllä ja Häyrisen hyökkäysratkaisuilla. TUTO Volley nousi reilusta tappioasemasta parhaimmillaan kahden pisteen päähän tilanteeseen 13-15 Lankisen ja Tihumäen kaapattua joukkueen reppuselkään. Se ei kuitenkaan riittänyt. Hurmos tasoitti erävoitot, kun kotijoukkueen laitahyökkäykset jäivät toistuvasti Räsäsen johtaman torjunnan kouriin ja Häyrinen paukutti pelivälinettä armotta kenttään.

Päätöserän alussa TUTO Volley repäisi muutaman pisteen eron joensuulaisiin, kotijoukkueen pisteitä naputtelivat Tihumäki ja William Groffier. Kymmenen pisteen kohdalla Hurmos nousi tasoihin Räsäsen ässäsyötöllä. Tästä eteenpäin kentällä nähtiin hakkureiden välinen kamppailu, jossa Häyrinen ja Tihumäki iskivät palloa vuorotellen kenttään. Hurmos sai kaksi ottelupalloa, mutta ne TUTO Volley kykeni vielä selvittämään. Kolmas ottelupallo oli jo kuitenkin liikaa ja kamppailu päättyi turkulaisten virheeseen.

Tiikerit raapi keskinäiset 2-1 Loimua vastaan

Tiikereiden ja Loimun voitot olivat tasan 1-1 ennen lauantain kohtaamista Kokkolassa. Tiikerit vei kolmannen kohtaamisen 3-1, erät: 25-23, 16-25, 28-26 ja 25-21.

Voitollaan Tiikerit säilytti vielä pienen mahdollisuuden nousta kuudenneksi. Loimu puolestaan ei vielä varmistanut runkosarjan kolmatta sijaa.

Avauserä eteni tasatahtiin. Tiikerit repi pienen eron, 24-21. Eemeli Kouki iski kavennuksen 22-24 ja torjui 23-24. Kotijoukkueen kolmas eräpallo toi ratkaisun, kun Daniel Thiessen iski pisteen numero 25.

Tasaista oli edelleen toisen erän alussa, mutta Eetu Mäen ässäsyötön jälkeen, Loimulle 10-5, vieraat saivat otetta. Erä oli lopulta selkeästi Loimun.

Loimu oli pitkään niskanpäällä myös kolmannessa erässä, muun muassa 17-13 ja 20-16. Tiikerit taisteli. Antti Leppälän ässällä 20-21. Thiessen iski 21-22 ja Teemu Lahti torjui Joonas Jokelan, 22-22.

Loimun aikalisän jälkeen iski Lahti 23-22. Eemeli Kouki tasoitti, Thiessen teki 24-23, mutta Loimu nousi ohi, 25-24 ja sai eräpallon. Thiessen tasoitti ja erän loppu oli kanadalaisen juhlaa, 27-26 ja 28-26.

Tasaista oli myös neloserässä. Rami Rekomaan syöttövuorolla pääsi Tiikerit karkuun, 17-12. Tomi Saarisen ässällä Loimu kavensi, 15-18. Tiikerit otti aikalisän ja Mäkinen iski 19-15. Joonas Jokela piti Loimua pelissä mukana ja kun Eetu Mäki torjui vieraille kavennuksen 19-21, otti Tiikerit aikalisän. Sitä seurasi Jokelan syöttövirhe.

Loppu oli Jere Mäkisen juhlaa. Jokela iski 20-22, Mäkinen 23-20, Mäki 21-23 ja sitten Mäkinen 24-21 ja 25-21.

Eetu Mäki, Loimu:

-Pari erää syötettiin hyvin, mutta ei enää kolmannessa ja neljännessä. Nyt valmistaudutaan runkosarjan viimeiseen otteluun.

Antti Leppälä, Tiikerit:

-Kummankaan hyökkäystehot eivät laadullisesti olleet hyvin. Toisaalta voi sen nähdä myös niin, että molemmat puolustivat hyvin. Takana on vaikea pätkä, tulosten perusteella, joten voitto oli tärkeä.

Mika Rantanen, Loimu:

-Meidän syöttöpelimme heikkeni kolmannessa ja neljännessä erässä. Nyt on viikko aikaa treenata asioita, joissa ei nyt onnistuttu. Sitten päätetään runkosarja Hurmosta vastaan.

Mikko Keskisipilä, Tiikerit:

-Meillä on ollut tahmea jakso ja voitto teki hyvää. Keskiviikkona pelattiin jopa paremmin, mutta hävittiin Hurmokselle 0-3. Henkisesti tärkeä voitto. Moni pelaaja onnistui hyvin ja tästä on hyvä jatkaa kohti playoffseja.

Akaa-Volley ei jättänyt Vantaa Ducksille mahdollisuuksia

Akaa-Volley oli runkosarjan viimeisessä kotiottelussaan tyly isäntä Vantaan Ducksille. Ottelu päättyi akaalaisten selkeään 3 – 0 voittoon.

Ottelun ennakkohaastattelussa Ducks-valmentaja Juho Rajala myönsi joukkueensa pelaavan niin sanotusti veitsi kurkulla. Kolme sarjapistettä olisivat olleet enemmän kuin tervetulleet sarjataulukon häntäpäähän jämähtäneelle ankkaparvelle.

Ja heti ottelun alusta näki, että vantaalaiset olivat tosissaan liikkeellä. Ensimmäisen pallon aikana Rajalan joukot puolustivat palloa peliin melkein Viialan torilta asti. Kun myös Akaan valmentaja Olli Kunnari heitti kehiin ykkösnyrkkinsä, pelissä oli tosiaankin yleisöön menevästi ’tappamisen meininki’. Vaikka kotijoukkue vei erää koko ajan muutaman pisteen etumatkalla, vieraat eivät myyneet nahkaansa halvalla. Erän selkeä kuningas oli Akaa-Volleyn hakkuri Ali Fazli, joka takoi pöytäkirjaan kunnioitettavat 12 pistettä.

Kakkoserän alkua säväyttivät muutamat komeat torjunnat. Ducksin torjuntakone Lauri Lehtonen tuuletti pariin otteeseen riemukkaasti ja vei Ducksin muutaman pisteen etumatkalle. Kotijoukkueen rutiini riitti kuitenkin tilanteen tasoittamiseen ja erän puolivälissä se otti kuskin paikan. Ducks panosti ymmärrettävästi syöttöpeliin ja kun painavat aloitukset karkasivat liian usein kentän rajojen ulkopuolelle (kahdeksan virhettä), erän voittajasta ei lopulta jäänyt epäselvyyttä. Sauli Sinkkonen voidaan tästä erästä nostaa framille. Keskipelaaja hyökkäsi virheettä ja otti lisäksi pisteen sekä torjunnalla että ässäsyötöllä.

Kolmannen erän alku ei muuttanut pelin yleisilmettä. Pitkiä taistelupalloja, asennetta, tuuletuksia ja näyttäviä yksilösuorituksia puolin ja toisin. Ducks pysyi kotijoukkueen vauhdissa mukana aina tilanteeseen 8-7 saakka. Siitä eteenpäin Akaa-Volley meni menojaan. Taisi porukalla olla kiire seuraamaan Wilma Murron edesottamuksia yleisurheilun EM-halleissa. Kuin kruunatakseen hienon iltansa Fazli teki ottelun viimeisen pisteen suoraan syötöstä.

Ducksin passari Joona Väänänen tunnusti joukkueensa jääneen jyrän alle.

- Saatiin melkoinen oppitunti siitä, miten syöttö-vastaanottopeli pitää hoitaa. Tavoite oli tapella joka pallosta loppuun asti, mutta akaalaiset eivät juuri antaneet meille saumaa tämän parempaan.

Rajala komppasi Väänästä.

- Kuten Joona sanoi, saatiin hyvä oppitunti. Kun ei syöttö-vastaanottopeliä saada kuntoon, ei voi pärjätä. Saimme kyllä puolustettua hyvin, mutta tuntui turhauttavalta, kun kaveri pääsee koko ajan rakentamaan namupaikoilta.

Kunnari oli luonnollisesti tyytyväinen näkemäänsä.

- Aika vähän tuli virheitä näinkin painavalla syöttöpelillä.

Akaa-Volley - Vantaa Ducks 3-0
25–18, 25–17, 25–15
Koti:Fazli 17/+11, Sinkkonen 7/+7, Välimaa 4/+3
Vieras:Kattelus 10/+5, Rastamo 6/-1, Lehtonen 6/+4