Hurrikaani haki ensimmäisenä voiton Sastamalasta

04.03.2022

Hurrikaani-Loimaa nappasi kauden ensimmäisen vierasvoiton VaLePasta sen kotikentällä, kun loimaalaiset voittivat Antti Ropposen johdolla perjantai-illan näytöksen 3-1. Akaa-Volley otti pisteet Ettasta Oulussa ja Raision Loimu puristi 3-2 -vierasvoiton Karelian Hurmoksesta.

Antti Ropponen johdatti Hurrikaanin voittoon

VaLePa Sastamala Tampere – Hurrikaani-Loimaa (18-25, 25-23, 22-25, 22-25)

Koulujen talviloman päätteeksi on odotettavissa mielenkiintoinen kamppailu. VaLePan peli on hieman kangerrellut viime aikoina ja vastaavasti Hurrikaanin joukkue on selkeästi ollut nousukunnossa viime peleissä. Hienoa huomata, että katsojat löytävät pikku hiljaa tiensä Vexve Areenan katsomoon.

Aloituskokoonpanot
VaLePa: Laakso, Rösler, Savonsalmi, Mäkinen, Hänninen, Cavasin, Ruohola L
Hurrikaani: Välimaa, Suominen, Leinonen, Marttila, Muukkonen, Ropponen, Vuorinen L

Tasaisen alun jälkeen Hurrikaani otti isännän paikan. Joukkueen kovat hypärisyöttäjät onnistuivat. Hurrikaani torjui, vaimensi ja puolusti erinomaisesti. VaLePan hyökkääjät eivät saaneet palloa kuolemaan ja Hurrikaani tappoi jatkohyökkäykset 70 %:n teholla. VaLePan hyökkäysteho lepäsi Sakari Mäkisen harteilla. Antti Ropponen pelasi unelmaerän 8 pistettä 10 passista ja yksi hirmuinen ässäsyöttö.

Toisen erässä mentiin pitkälle Hurrikaanin niukassa johdossa. Kulminaatiopisteeksi nousi tilanteessa 17-18 VaLePan uhrautuva puolustuspeli pitkässä pallorallissa, joka päättyi Hurrikaanin hyökkäysvirheeseen. Myös seuraavaa pistettä pelattiin pitkään ja Alberto Cavasin päätti pallon kakkospaikan hyökkäyksellä. Nyt myös kotiyleisö heräsi ja peliin saatiin tunnelmaa. Kannustuksen siivittämänä VaLePa taisteli ja erä Sakari Mäkisen hyökkäyksellä kotijoukkueelle. Jiri Hänninen nousi Mäkisen rinnalle päättämään hyökkäyksiä. Hurrikaanin terävimmät Luka Marttila ja Antti Ropponen.

Kolmannessa äärimmäisen tasaisessa erässä ratkaisijaksi nousi Antti Ropponen. Ensin hän peippasi Hurrikaanin johtoon 23-21 ja sen jälkeen kovalla ässäsyötöllä eräpalloon. Se oli sellainen syöttö, ettei sitä voi laskea vastaanottajan virheeksi vaan se oli syöttäjän hyvyyttä. Erä päättyi VaLePan syöttövirheeseen, joita tuli turhan paljon.

Neljäs erä oli jo vahvasti menossa Hurrikaanille, mutta aloitussyöttönsä kanssa tuskaillut Sebastian Rösler teki hallaa kovilla hypäreillä ja VaLePa nousi tasoihin 20-20. Loppuerässä VaLePalle tuli harmillisesti kaksi suoraa hyökkäysvirhettä ja Hurrikaani nousi ottelupalloon, jonka päätti kukas muukaan kuin Antti Ropponen.

Usein pelissä tulee seurattua hyökkäyksiä, torjuntoja tai komeita ässäsyöttöjä. Nyt haluan nostaa esille Sakari Mäkisen ja Luka Marttilan erinomaisen pelin luvun ja sitä kautta loistavia puolustuksia molemmille. Lisäksi molemmat vastaanottivat tarkasti, kuten myös VaLePan Hänninen. Hurrikaanin Sakari Välimaa onnistui hyvin passipelissä.

Sakari Mäkinen:

- Oli meiltä kyllä huono peli, ei ole tällaista valmistautumista ollut aikaisemmin. Hurrikaani pelasi hyvin. Syöttöön hävittiin, se on luokaton. Syöttö on ollut vahvuus, mutta nyt ei edes helpot syötö onnistuneet.

Antti Ropponen:

- Ilo olla tällä hetkellä kentällä ja luotetaan omaan tekemiseen. Tiedettiin mitä pitää tiedä ja pysyttiin suunnitelmassa kiinni.

Janne Kangaskokko:

- Seesteisempi vaihe meillä menossa tällä hetkellä. Kaksi tappiota tässä takana, yritetään varmistaa kakkospaikka tulevien otteluiden voitoilla. Ajoittain tehtiin niitä asioita, joita oltiin sovittu tehtäväksi.

Jussi Heino:

- Santeri Välimaa pelasi hyvin ja oli erittäin hyvä esitys, toimi päällikkönä kentällä. Hyvä ottelu ja meilläkin on vielä parannettavaa, mutta pyritään parantamaan vähitellen. Yhteispeliä vielä parannetaan ja ei saa tulla mitään hätää/paniikkia missään vaiheessa niin pystytään noudattamaan sovittuja asioita.

VaLePa - Hurrikaani Loimaa 1-3
18-25, 25-23, 22-25, 22-25
Koti:Mäkinen 20/+12, Cavasin 16/+5, Hänninen 19/+7
Vieras:Ropponen 26/+20, Marttila 14/+12, Toiviainen 11/+4
Katsojia: 423
Ässät 3-6, syöttövirheet 18-15, vastaanotto 51% (28%) 49% (19%) Hyökkäys 45%-49%, torjunnat 5-10

Joukkueiden MVP:t
VaLePa Sakari Mäkinen
Hurrikaani Antti Ropponen
Otteluisäntä Vexven edustaja Jenni Koski palkitsi

Peter Vuorinen Hurrikaani

Ettan tuima taisteluilme suli ensimmäisen erän jälkeen, Akaalle täydet pisteet

Etta onnistui edellisen pelin tapaan tulemaan otteluun täysillä heti ensimmäisestä erästä lähtien, mutta tällä kertaa bensa loppui kesken. Toinen erä meni lopulta helposti vierailevan Akaa-Volleyn nimiin, ja kolmannen erän käännyttyä Ettan eräpallosta vielä vieraille, ei puhti riittänyt enää taistella tosissaan ottelun voitosta viimeisessä erässä. Lopputulos lukemia tiukempi 1-3 (25-23, 18-25, 24-26, 17-25).

Ettan avaus: Haapakoski, Marttila, Pennanen, Hänninen, Niinivaara, Väisänen, Hakala (L).
Akaan avaus: Välimaa, Sivula, Mikkonen, Vuorinen, Sinkkonen, Pitkänen, Köykkä (L).

Etta sai otteluun mieluisan vahvistuksen, kun vaivansa selättänyt kapteeni Markus Väisänen palasi tositoimiin. Joukkueesta puuttuivat kuitenkin edelleen Veeti Parkkinen ja Heikki Sipola. Vierasjoukkue Akaa oli puolestaan Oulussa kahden yleispelaajan vajauksella, kun Kristo Kollon ja Nico Nurmesniemen nimet puuttuivat kokoonpanosta.

Otteluun lähdettiin molemmin puolin enemmän tai vähemmän tunnustelevasti. Ettalle takoi kolme ensimmäistä pistettä vasta 15-vuotias Aleksi Hänninen, joka oli vakuuttanut valmennuksen avauskuusikon paikan arvoisesti. Myös jälleen yhden kohtalaista hieman paremman hyökkäyspelin pelannut Janne Marttila takoi palloa rataan kiitettävällä varmuudella. Vieraista parhaiten onnistui kaikenkokenut kapteeni Joni Mikkonen, Sauli Sinkkosen ja vielä hieman matkan rasituksista toipuneen Urpo Sivulan suosiollisella avustuksella. Joukkueet painelivat ensimmäistä erää tasatahtia aina tilanteeseen 17-15 asti, jolloin Markus Väisäsen komea torjunta pakotti vieraat illan ensimmäiselle aikalisälle. Aikalisän jälkeen paineltiin jälleen tasatahtia vaihtopalloilla, kunnes Etta pääsi kolmen pisteen johtoon lukemissa 22-19 vieraiden passari Anton Välimaan kosketusvirheen seurauksena. Ettan kahden peräkkäisen hyökkäysvirheen myötä oli myös kotijoukkueen aika avata aikalisätilinsä lukemissa 22-21. Marttila ja viime kauden ettalainen Kasimir Vuorinen painelivat pisteen mieheen, ja Ettan passari Niko Haapakoski tasoitti puntit kosketusvirheiden osalta, ja peli olikin yhtäkkiä tasan 23-23. Tässä vaiheessa Ettan käskijä Olli Kuoksa käytti samaan syssyyn myös toisen aikalisänsä, ja sehän kannatti. Eetu Pennasen komealla viistohyökkäyksellä ja heti perään vieläkin komeammalla torjunnalla Etta vei ensimmäisen erän lukemin 25-23.

Toinen erä alkoi hienoisessa Etta-komennossa, kun jokaiselle hyökkäävälle pelaajalle merkittiin erän alkuun tehopisteitä. Janne Marttilan ässäsyötöllä ja yhdellä Aleksi Hännisen illan kolmesta torjunnasta Etta siirtyi 6-4 -johtoon. Tästä paineltiin tasatahtia aina tilanteeseen 12-10, jolloin Etta oli juuri noussut pisteen tappiolta kahden pisteen johtoon Eetu Pennasen kahdella hyökkäyspisteellä ja Urpo Sivulan hyökkäysvirheellä. Olli Kunnarin ensimmäinen aikalisä toiseen erään, ja Akaa heräsi uudelleen henkiin. Urpo Sivulan kaksi hyökkäyspinnaa ja yksi torjunta, sekä Sauli Sinkkosen hyökkäys, ja Etta olikin pari pistettän perässä ja Olleista oli Kuoksan vuoro kutsua joukot aikalisälle. Parin pisteen ero säilyi erän loppupuolelle saakka, kunnes Mikkosen hyökkäyksellä ja Sivulan ässällä Etta käytti toisenkin aikalisänsä lukemissa 16-21. Vaihtopallot pitivät kutinsa, ja vieraiden kapteeni Joni Mikkonen sai kunnian täräyttää erät tasoihin pitkälle erätauolle lähdettäessä lukemin 18-25.

Kolmas erä alkoi tutun tasaisesti. Molemmat joukkueet hyökkäsivät ja saivat onnistumisia laajalla rintamalla, ja Etta sai käännettyä hetkellisesti edun itselleen Janne Marttilan hyökkäyksellä lukemissa 7-6. Tästä lähti kuitenkin vieraiden komea putki, jossa Sauli Sinkkonen ja Joni Mikkonen merkkauttivat itsensä torjuntatilastoon, ja Panu Pitkänen itselleen ah, niin tuttuun ässätilastoon. Tilanteen käännyttyä lukemiin 7-11 oli aika Ettan aikalisälle. Tämä ei kummoisesti erän kulkua tällä kertaa muuttanut, vaan vieraat näyttivät painelevan menojaan tutulla kaavalla. Kotijoukkueen hakkuri Janne Marttila otti kuitenkin jälleen joukkueen reppuselkään, ja takoi Ettan kahden pisteen päähän. Perään vielä vieraiden hyökkäysvirhe, ja Akaan erän ensimmäinen aikalisä oli tosiasia tilanteessa 15-16. Etta hinasi itsensä jo tasoihin asti Eetu Pennasen kahdella peräkkäisellä hyökkäyspisteellä, joista etenkin jälkimmäinen oli kuin viistolyönnin taideteos. Kuitenkin peräkkäisillä virheillä vieraat pääsivät jälleen parin pinnan johtoon, ja Etta toiselle aikalisälleen. Janne Marttila takoi komeiden puolustusten jälkeen erän taas tasoihin, ja Kasimir Vuorisen pitkäksi valahtaneen hyökkäyksen seurauksena kotijoukkue pääsi syöttämään jo eräpalloa. Urpo Sivulan hurjalla pommihyökkäyksellä ja Vuorisen torjunnalla eräpallo kiepsahtikin vieraille, ja kotijoukkueen hyökkäysvirheen jälkeen ensimmäinen sarjapiste lähti Akaan suuntaan lukemin 24-26.

Neljänteen erään Etta sai lentävän lähdön. Nuutti Niinivaaran ja Janne Marttilan hyökkäyksillä ja Eetu Pennasen torjunnalla kotijoukkue pakotti vieraat ensimmäiselle aikalisälle jo 4-0 -lukemissa. Akaa kuitenkin toipui alkujärkytyksestä, ja tilanteessa 5-5 puntit olivat taas tasan. Tästä paineltiin kellontarkasti vaihtopallohyökkäyksiä aina vastustajan kenttään lukemiin 10-12 saakka, jolloin Ettan hyökkäysvirheen jälkeen Olli Kuoksa kutsui joukkueensa penkille hengähtämään. Aikalisän jälkeen Etta onnistui vielä tasoittamaan pelin Markus Väisäsen torjunnalla ja Eetu Pennasen hyökkäyksellä, mutta syöttövirheet ja Urpo Sivulan ässä siivittivät vieraat takaisin neljän pinnan johtoon. Loppu oli pitkälti kosmetiikkaa, kun silmämääräisesti uupunut Ettan joukkue hyytyi pahasti erän ratkaisuhetkillä. Urpo Sivula vei erän ihan viivalle asti kahdella hyökkäyspisteellä ja yhdellä torjunnallaan, ja illan parhaana palkittu Joni Mikkonen naulasi viimeisen naulan kotijoukkueen arkkuun päättämällä ottelun ässäsyöttöön lukemin 17-25.

Joni Mikkonen, Akaa:

- Tasaista vääntöä. Vaikka voitettiin 3-1 niin ei se tuntunut meillä mitenkään erityisesti hallinnassa olevan. Välillä oltiin ongelmissa Ettan kanssa ja varsinkin Jannen kanssa kun ei saatu häneltä millään tehoja alas. Jotenkin saatiin kuitenkin ne ratkaisevat pinnat. Pienestä se oli kuitenki kiinni, ja onneksi meni näin päin.

Janne Marttila, Etta:

- Oli pitkiä palloralleja. Akaa puolusti pirun hyvin, tuntui ettei saada millään palloja kuolemaan. Siinä hävittiin tänään, Akaa oli kovempi ratkaisupaikoissa. Kaikkemme annettiin. Sen haluan vielä loppuun sanoa että kiitos Akaan fysiolle, Rouvalin Nikolle, joka auttoi minua syksyllä kun oli loukkaantumisen kanssa vaikeeta. Tosi hienoa että voidaan tälleen auttaa ”vastustajaa” täysin pyyteettömästi!

Olli Kunnari, Akaa:

- Nihkeä esitys, niin kuin vähän oletettiin että saattaakin olla. Vastaanotto oli hyvällä tasolla,74% positiiviset passarille. Kaveri sai torjunta-puolustuksella meidän tehoja alas, mutta onneksi pystyttiin tekemään kuitenkin vähän samaa heille. Mielelläni näkisin että hyökkäysprosentti olis paremmalla tasolla, mutta tänään tämä riitti.

Olli Kuoksa, Etta:

- Kaikki jäi kyllä kentälle, ei vaan enää riittäny bensa tommoseen peliin. Niinkuin mestarit tässä aiemmin sano, niin pitkiä palloja piti pelata. Se kuormittaa hirveästi molempia joukkueita, mutta kaveri pystyi laajemmalla rintamalla lyömään palloja alas. Siinä ero tuli tänään, kokeneita hyviä pelaajia vastapuolella jotka hoitaa ratkaisupallot varmasti. Kolmas erä pikkusen harmittaa, siinä päästiin vissiin lyömään jo pisteistä. Viimeseen erään ei ollut enää paukkuja, se on selvä asia.

Loimu tarrasi kiinni kuudenteen sijaan voittamalla Hurmoksen viisieräisessä

Perjantai-iltana Joensuun urheilutalolla pelattiin kovilla panoksilla, sillä Karelian Hurmos ja Raision Loimu olivat ennen tätä päivää pisteen päässä toisistaan. Runkosarjan viimeisissä otteluissa haetaan asetelmia ja virettä pudotuspeleihin, joten ainuttakaan merkityksetöntä ottelua ei enää pelata. Ottelu olikin juuri niin tasainen, kuin ennalta saattoi odottaa.

Ensimmäinen erä oli alusta loppuun Hurmoksen hallintaa. Loimun jalat tuntuivat olevan vielä bussissa, ja kotijoukkue teki tuhoja niin syötöllä kuin hyökkäykselläkin. Keskitorjuja Eetu Lähteenmäki oli täysin pitelemätön, erään mies keräsi tehot 5/+5. Markuss Cielavs säesti mainiosti ja varsinkin kutospaikalta syntyi komeita hyökkäyksiä. Loimun tehomiehet olivat Ali Fazli, joka hyökkäsi välillä aivan omista korkeuksistaan yltäen pisteisiin 7/+3, ja Väinö Rahko onnistui kuuden pisteen arvoisesti. Hurmos vei avauserän vakuuttavasti numeroin 25-19.

Toisessa erässä peli tasoittui hieman, mutta Hurmos onnistui tekemään ratkaisevia pisteitä erän puolivälissä. Isäntien johtoasema oli jo 16-9, kunnes Loimu sai pelin juonesta kiinni Mauri Kurpan korvatessa Tomi Saarisen passarin paikalla. Hurmoksen miehistöstä Lähteenmäki jatkoi valitsemallaan tiellä ja teki tehot 4/+3 hyökkäysprosentin säilyessä täydessä sadassa. Eetu Häyrinen oli totutun vahva tehoilla 4/+4 ja neljään pisteeseen ylsi myös Jere Heiskanen. Loimun puolelta Rahko oli jälleen tehokas (4/+3). Fazli hyytyi totaalisesti, mutta hänet korvannut Sebastian Pozo Hernandez teki hyvän sisääntulon tehoilla 3/+1. Hurmos kesti Loimun kirin erän lopussa voittaen 25-21.

Pitkällä tauolla voimasuhteet muuttuivat. Loimun aavistuksen verran takkuillut vastaanottopeli toimi nyt 71% tarkkuudella, mikä mahdollisti tehokkaan hyökkäyspelin. Loimu myös vähensi omia virheitä merkittävästi, ja kentälle palannut Fazli takoi huimat tehot 9/+8. Hurmoksella oli vaikeuksia hyökkäystehojen kanssa ja hyökkäysprosentti 38 ei antanut eväitä erävoittoon. Häyrinen teki tehot 5/+2 ja Heiskanen 4/+2, mutta varsinkin Fazlin vire oli Hurmokselle liikaa. Neljänteen erään kotijoukkue lähti niskassaan 21-25-erätappio.

Neljäs erä alkoi Loimulta vahvasti, Hurmoksella oli vaikeaa. Vieraat johtivat 8-2, 16-6 ja vielä 21-13 täysin ansaitusti. Hurmos sortui kymmeneen suoraan virheeseen, ja loppua kohden avauskuusikosta vaihtui puolet. Joonas Ryhänen korvasi passarin tontilla Lasse Jylhän, Matias Korhonen tuli Heiskasen tilalle ja keskitorjujista Atte Rissanen sai tehdä tilaa Petteri Härköselle. Vaihtojen myötä peli tasoittui hieman, mutta kovin pitkää loppukiriä Hurmos ei saanut aikaiseksi. Loimun huippuerä kulminoitui peräti 79% vastaanottoon ja sen jälkeen riittäviin hyökkäystehoihin. Rahko oli jälleen vieraiden kovin onnistuja tehoilla 5/+3, Hurmoksesta kunniamaininnan ansaitsee tehoin 2/+2 peliin tullut Härkönen. Loimu voitti erän 25-18 ja edessä oli Hurmoksen kauden kahdeksas viides erä.

Loimu otti ratkaisuerässä komennon muutaman pallon pelin jälkeen, eikä se päästänyt Hurmosta enää rinnalle. Vastaanotto oli vierailla jälleen ratkaisevasti parempi, samoin puolustuksia se otti kolme enemmän kuin Hurmos. Suurin ero löytyy kuitenkin hyökkäysprosentista, joka oli Loimulla hurja 77 Hurmoksen 36:tta vastaan. Hyökkäyspisteet kirjattiin Loimulle 10-4 ja koko erä 15-9. Bussimatkasta Raisioon tuli näin ollen varmasti leppoisampi kuin aluksi näytti, Hurmoksen kohtaloksi jää nopea pelin nollaus.

Lopputulos oli siis Hurmoksen 2-3 (25-19, 25-21, 21-25, 18-25, 9-15)-tappio, joka oli jo kauden kahdeksas viidennen erän tappiopeli. MVP-palkinnot pokkasivat kotijoukkueesta Cielavs ja vierailta Kurppa, PRO-liberoksi nimettiin Hurmoksen Tatu Hakkarainen.

Numeroista on helppo sanoa, että alettiin pelata lentopalloa kahden erän jälkeen. Ehkä oli alkukankeutta, bussimatkustamisen kanssa ehkä haasteita kun ei sitä olla niin paljon tehty. Pitää oppia reagoimaan siihen, että tullaan samana päivänä. Meidän täytyy tehdä asioita paremmin kuin kahdessa ekassa erässä. Se on jokaisen henkilökohtainen asia, miten sen tekee. Edellinen peli antoi itseluottamusta” kertoi Loimun MVP Kurppa lehdistötilaisuudessa.

”Kaksi erää pelattiin ihan hyvin, oltiin hyvin mukana. Vastustaja alkoi syöttää paremmin ja puolustaa, tehtiin myös liikaa virheitä. Ilme varmaan pitäisi olla parempi. Pitää vaan parantaa. Pitää levätä hyvin ja nollata nopeasti” tuumi Hurmoksen MVP:nä palkittu Cielavs.

”Tänään oli vaikeampaa kuin aiemmissa peleissä. Matka aiheutti haasteita, tiesin että alku tulee olemaan vaikea. Tauon jälkeen vaihdettiin passaria, Mauri pelasi mahtavan pelin. Tehtiin paljon virheitä alkuun ja Hurmos pelasi hyvin. Me ikään kuin nukuimme ja ihmettelimme mitä tapahtuu. Haluamme olla viides tai kuudes, jotta vältämme VaLePan ja Savon pudotuspeleissä” mietiskeli Loimun päävalmentaja Aitor Barreros.

”Tiedettiin mitä pitää tehdä myös pitkän tauon jälkeen, mutta ei pystytty toteuttamaan. Loimu paransi vastaanottoa ja pääsi pyörittämään peliä hyvin ja tehokkaasti. Loimu sai paljon puolustuksia ja pääsivät hyökkäämään niiden jälkeen. Pitää parantaa, eikä saa luopua aktiivisesti pallosta. Nollataan ja levätään, otetaan oppia miten saadaan tasaisuus pidettyä. Eväät on hyvään lentopalloon” kommentoi Hurmoksen päävalmentaja Matti Alatalo.

Karelian Hurmos - Loimu 2-3

25-19, 25-21, 21-25, 18-25, 9-15
Koti:Häyrinen 14/+5, Cielavs 13/+3, Lähteenmäk 12/+7
Vieras:Fazli 19/+9, Rahko 16/+12, Smits 14/-3