Hurrikaanin runkosarjan voitto pistettä vaille varma

01.03.2020

Etta nappasi pudotuspelipaikkatasiton kannalta tärkeän kotipisteen Hurrikaanilta ja loimaalaisten runkosarjan voitto jäi vielä pistettä vaille varmaksi. VaLePa haki voiton Joensuusta ja Ducks jatkoi voitokkaasti Lakkapään kaadolla.

Hurmokselle ei lisäpisteitä - VaLePa jatkaa kakkospaikkataistossa

VaLePa haki puhtaan vierasvoiton sunnuntaina Joensuusta Karelian Hurmoksesta erin 0-3 (19-25, 15-25, 23-25). Hurmokselle ei siis pudotuspelipaikkataistoon tullut pistehelpotusta, kun taas VaLePalle pisteet tiesivät taistelun runkosarjan kakkospaikasta jatkuvan kiivaana Savo Volleyn kanssa.

Hurmos lähti ensimmäiseen erään ponnekkaasti ja johti jo 5-1. VaLePa pääsi pikkuhiljaa ohitusetäisyydelle. Markus Kaurton ja David Petterssonin torjuntojen ansiosta 20-18 johtoon. Mikko Oivanen päätti erän kolmella peräkkäisellä ässäsyötöllä. VaLePan vastaanotto toimi loistavasti Aleksi Mutkan (vo 80%) johdolla joukkueen vo 73% ja hyökkäys sen mukaan 71%.

Toiseen erään pukkipaitojen vastaanotto joutui vaikeuksiin. Hakkuri Mikko Oivanen selviytyi hienosti vaikeistakin paikoista. Hurmoksen laitahyökkääjät olivat vaikeuksissa, osansa oli tähän VaLePan 5 torjuntaa erään. Molempien joukkueiden aloitussyöttöjen virhe/ässä suhteet olivat erinomaiset VaLePa 2/3, Hurmos 1/2.

Kolmas erä oli ensimmäisen toisinto, mutta päinvastoin. Nyt VaLePa karkasi selvään johtoon 5-2 ja vielä 11-7. Sen jälkeen Hurmos otti viisi seuraavaa pistettä, kolme torjuntaa, ässäsyöttö ja VaLePan hyökkäysvirhe. Erästä tulikin jännittävä ja tasainen loppumetreille asti. Erik Sundberg päästi pukkipaidat pälkähästä kahdella nelospaikan hyökkäyksellä.

VaLePa syötti erinomaisesti 11 ässää, mutta vain 7 virhettä. Tämä oli yksi voiton avaimista. Pääkapellimestarina toimi Mikko Oivanen, joka yksin syötti 7 ässää. Lisäksi hän otti 4 torjuntaa, joten kentän parhaasta pelaajasta ei jäänyt epäselvyyttä. Erik Sundberg nousi omalle hyvälle pelitasolle, vastaanotto 67%, hyökkäys 62% ja 2 torjuntaa. Kaksi Lähitapiola pistettä metsästänyt Markus Kaurto esitteli hyökkäysvoimaansa.

Hurmoksen laiturit jäivät kaikki miinukselle. Yllättäen eniten kotijoukkueen pluspisteitä teki passari Tuomas Karjalainen. Keskimies Eugene Stuart nousi 4 torjunnalla joukkueensa parhaimmistoon.

Hurmos, Aigars Birzulis

- Meidän pitäisi pelata paljon paremmin ennalta parempia joukkueita vastaan. En pitännyt henkisestä tilanteesta kahdessa ensimmäisesssä erässä.

Valepa, Janne Kangaskokko

- Hyvin erikoinen peli. Välillä oli aneemista molempien tekeminen, mutta semmoinen pari napsua kovempi tekemisen taso riitti meillä tänään pisteisiin.

Hurmos, Juho Kaunisto

- Vastaanoton kanssa oli tänään vaikeaa. Alkuerissä oltiin vielä mukana, mutta oman möhlinnän ja Valepan paremmuuden myötä se oli sitten siinä.

Valepa, Markus Kaurto

- Syöttö- ja vastaaottopeliin ratkesi tänään. Oma vastaanotto pysyi sen verran hyvin kasassa, että meitä vastaan vaikea pelata.

LähiTapiolan pisteet
3 Oivanen VaLePa
2 Kaurto VaLePa
1 Räsänen Hurmos

Mutka VaLePa

Ettalle tärkeä sarjapiste ja Hurrikaanille kaksi sunnuntai-illan trillerissä

Oulun sunnuntai-illassa nähtiin ties kuinka mones osa Ettan ja Hurrikaanin Urheilutalon trillereistä. Viimeisestä neljästä Urheilutalolla pelatusta joukkueidenvälisestä kolme on ollut viisieräisiä taisteluita, ja tänään nähtiin neljäs osa. Ottelun alkupuoli oli melkoista aaltoliikettä Ettan viedessä ensimmäisen erän selkeästi ja Hurrikaanin vuorostaan toisen. Seuraavat kolme erää olivatkin hurjaa taistelua, joka päättyi lopulta tiukimmalla mahdollisella tavalla Hurrikaanin eduksi 2-3 (25-16, 14-25, 25-22, 22-25, 13-15).

Avauskokoonpanot
Etta: L.Jylhä, Niinivaara, Väisänen, Kontio, Muukkonen, Sorvoja, J.Jylhä.
Hurrikaani: Krnic, Kutinlahti, Porkka, Mäkinen, Toiviainen, Vuori, Vuorinen.

Ottelun alkuun molemmilla on hieman tavallisesta poikkeava kokoonpano. Ettan yleispelaajaosastolla kävi myllerrys jo ennen ottelun alkua. Janne Marttilan selkävaiva piti miehen edelleen penkin puolella, kun taas Jan Helenius puki pitkästä aikaa pelikamppeet päälle. Täysin kunnossa mies ei aivan vielä ole, joten mies aloittikin ottelun vaihtopenkiltä. Hurrikaanin puolelta poissa avauskokoonpanosta olivat loppukauden sivussa nilkkavamman takia oleva Antti Ropponen, sekä vastikään perheenlisäystä juhlistanut Jesse Mäntylä.

Hurrikaani nykäisee vahvalla torjunnallaan parin pinnan eron, mutta Etta näyttää, että se on tullut kotikentälle taistelemaan. Todella vahvalla syötöllä liikkeellä oleva kotijoukkue saa ensimmäisessä erässä revittyä Hurrikaanin vastaanottoa hajalle tehokkaasti, ja vahva torjunta-puolustuspeli piti huolen lopusta. Eritoten Ettan kuopus Aleksi Muukkonen oli aivan ottelun alusta asti hirmuisella pelipäällä, elämänsä pelin pelannut nuorukainen takoi yksistään ensimmäiseen erään 8 pistettä. Hurrikaani pääsee avauserässä vain hetkittäin rytmiin mukaan, ja pelihuumori alkaa rakoilla pahannäköisesti. Tilanteessa 9-6 Hurrikaanin valmentaja ottaa haparoivasti aloittaneen yleispelaaja Tapio Toiviaisen vaihtopenkille, ja tilalle tulee loukkaantumiset selättänyt Eemeli Kouki. Herra tuleekin peliin pirteästi mukaan, mutta Etta ei luovuta ohjaksia vastapuolelle millään. Ettan revittyä tilanteeksi jo 22-15, tulee tähän otteluun pikakomennuksella Napapiirin Palloketuista farmisopimuksen puitteissa hälytetty Otso Hakala tekemään liigadebyyttinsä. Samaan syssyyn Otso tekee liigauransa avauspisteen hyökkäämällä. Ettan eräpallotilanteessa 24-16 myös Jan Helenius palaa kentälle neljän ottelun loukkaantumistauon jälkeen. Erää Jansku ei kuitenkaan pääse ratkaisemaan, vaan tämän kunnian saa aiemmin viikolla 400 liigaottelua täyteen otellut kapteeni Markus Väisänen.

Toiseen erään lähdetään Ettan puolelta samoilla kokoonpanoilla kuin ensimmäiseen, Hurrikaanilta Tapio Toiviaisen korvannut Eemeli Kouki saa jatkaa kentällä. Hurrikaani ottaa terävämmän lähdön, ja nappaa heti alkuun parin pisteen kaulan. Ettan saatua eron kiinni, ottaa Hurrikaani pari pistettä eteen uudestaan. Erän alun jälkeen Hurrikaanin johtaessa 6-9, astelee syöttöruutuun Eemeli Kouki. Maajoukkuettakin edustaneen Koukin syöttöputki hakee tälle kaudelle vertaistaan, ja Ettan vastaanotto oli sen edessä helisemässä. Kouki syöttää 12 pisteen putken, heittäen mukaan myös 4 ässää, ja herran lopulta syöttäessä verkkoon, on tilanne jo 7-21. Etta kaunistelee numeroita kolmella omalla syöttöputkellaan, mutta erä on noissa lukemissa jo mennyttä. Hurrikaani saa kaavittua vaadittavat pisteet kasaan, ja hakkuri Tino Vuori päästää joukkueet pitkälle erätauolle numeroin 14-25.

Kolmanteen erään lähdetään samoilla kokoonpanoilla. Jotta vuoristorataliike olisi täydellinen, on kolmas erä taas enemmän Ettan heiniä. Etta tulee erään erittäin kovalla asenteella, ja saa pehmennettyä hakkuri Tino Vuoren vaihtopenkille asti. Korvaajaksi tulee ottelun yleispelaajana aloittanut Tapio Toiviainen. Etta vie erän alkupuolta suvereenisti, ja tilanteessa 11-3 Hurrikaani-käskijä Jussi Heino käyttää jo erän toisen aikalisänsä. Hurrikaanin aloiteltua kiriään passari Inoslac Krnicin syöttövuorolla, tulee yleispelaaja Jan Helenius ottamaan Juuso Kontion paikan vastaanotossa. Janskua loimaalaiset pommittavatkin säälittä syötöillä, mutta Jan selviytyy pallosateessa hienosti. Läpi ottelun hieman lämpöisenä käynyt kroaattipassari näki punaista tilanteessa 17-14 ihan kirjaimellisesti, kun spontaani mielenilmaus päätuomariin päin täytti punaisen kortin kriteerit. Sen sijaan, että Hurrikaanin peli sekoaisi tästä, päin vastoin, kortti saa joukkueen kirivaihteen päälle, ja pian loimaalaiset hönkivätkin jo isäntien niskaan. Ettalta syöttämään eräpallotilanteeseen vaihdetaan Tuomas Hänninen, jonka syöttö ei vielä katkaise erää. Sen sijaan erän katkaisee Hurrikaanilta syöttämään vaihdetun Lauri Vanhasen syöttövirhe, ja Etta varmistaa yhden sarjapisteen lukemin 25-22.

Tapio Toiviainen jatkaa Hurrikaanin hakkurina, mutta muuten joukkueiden kokoonpanot säilyvät. Hurrikaani ottaa torjunnoilla ja erittäin hienosti paikanvaihdoksensa käsitelleen Tapio Toiviaisen syötöillä pienen edun, mutta Jan Heleniuksen jälleen palatessa vaihdosta kentälle tilanteessa 3-6, ottaa Jan vastuuta ihan entiseen malliin, ja hänen power tip -hyökkäyksellään Etta meneekin jo 9-8 -johtoon. Kymmenestä pisteestä kahteenkymmeneen pelikenttä on estradi näytöksessä Eemeli Kouki vastaan Jan Helenius. Herrat lyövät, syöttävät ja torjuvat kilpaa keskenään, kunnes Sakari Mäkisen torjunnalla Hurrikaani saa kolme eräpalloa. Ensimmäisen Etta vielä selvittää, mutta toisen torjuu Ettan kenttään Henrik Porkka lukemin 22-25, ja varmistaa että pisteet jaetaan Oulun pimenevässä illassa.

Viidenteen erään Jan Helenius lähtee jo aloituksesta, muiden kokoonpanojen säilyessä ennallaan. Etta ottaa komennon erän alussa, Etta-hahmo Aleksi Muukkosen napatessa hirmutorjunnan Sakari Mäkisen hyökkäyksestä, tilanteeksi kääntyy jo 6-2. Hurrikaani vääntyy kantaan kiinni pahalla syötöllä ja vahvalla torjunnalla, ja eritoten tuttu Ettan-tappaja Karri Kutinlahti napsii viimeiseen erään torjuntoja. Kahdella peräkkäisellä torjunnalla tilanne kääntyy jo 9-11. Prolibero Jesper Jylhän pistettyä kroppaa likoon ja hakemalla palloja mainosaitojen takaa ja katsomon toiselta riviltä asti, kukapas muu pallon lyö tylysti kenttään kuin Karri Kutinlahti. Etta tasoittaa pelin vielä 12-12 hurjalla pallorallilla, jossa molemmat joukkueet torjuvat ja puolustavat lähemmäs minuutin ajan, kunnes ihmepoika Aleksi Muukkonen tinttaa pallon torjunnan väleistä kenttään. Tapio Toiviainen ottaa roolin ottelun ratkaisemisessa, ensin torjumalla Muukkosen, sen jälkeen lyöden pallon leveäksi Etta-torjunnasta, ja ottelupalloon Tapsa lyö vielä pallon keskelle viivaa, ja Hurrikaani ottaa ansaitut kaksi pistettä tiukasta voitosta. Ettalle puolestaan ansaitusti yksi piste yleisöönmenevästä taistelusta sarjakärkeä vastaan.

Ottelun parhaina tänään palkittiin joukkueiden tehokkaimmat, molemmat häikäisevän iltapuhteen mitelleet Hurrikaanin Eemeli Kouki ja Ettan Aleksi Muukkonen.

Parhaat pistemiehet
Etta: Aleksi Muukkonen 26/+16, Ville Sorvoja 18/+12, Jan Helenius 11/+3
Hurrikaani: Eemeli Kouki 20/+17, Tapio Toiviainen 17/+10, Sakari Mäkinen 12/+-0

Aleksi Muukkonen, Etta:

- Ennätyspisteet tietysti lämmittää, mutta eniten lämmittää se, että saatiin joukkueena hyvä peli. Tuo varmasti itseluottamusta kaikille.

Eemeli Kouki, Hurrikaani:

- Tällä puolella millä aloitettiin, pelattiin heikommin. Aloitettiin muutama erä huonosti ja Etta sai hyvän johdon niihin. Toisaalta muut erät pelattiin hyvin. Jonkin verran on totuttelua uuteen tilanteeseen, kun kentällä on uusiakin pelaajia. Missään nimessä ei mene sen piikkiin, kaikki jotka ovat pelanneet ovat hoitaneet oman hommansa. Kaksijakoiset fiilikset, meiltä tämä peli oli aika vuoristorataa.

Jussi Heino, Hurrikaani:

- Sellainen lopputulos, ettei varmasti kumpikaan ole tyytyväinen, kummallakin olisi ollut odotuksia ja halua parempaan tulokseen omalta puoleltaan. Pitkä, jännittävä peli ja monitahoinen, kun peli kulki, se kulki hyvin, ja kun tökki, ei löydetty keinoja oman peliin avaamiseen. Onneksi rypistettiin viimeisessä erässä pieneltä takamatkalta edes sen yhden lisäpisteen arvoisesti. Siinä on valopilkku meille matkaan.

Olli Kuoksa, Etta:

- Onnea Hurrikaanille, ei vissiin ratkennu runkosarjan voitto vielä. Tyytyväinen olen siihen, miten pystyttiin pitkiä pätkiä pelaamaan kestävällä tasolla omaa vastaanotto-hyökkäyspeliä. Saatiin pistemahdollisuuksia hyvin, oltiin pelissä jopa niskan päällä. Olen tyytyväinen myös ehjään esitykseen, tänään oli niin ehjä esitys kuin mihin tällä hetkellä pystytään. Aina sattuu muutama nukahdus, mutta jos jotain pelistä nostaa esille, niin Aleksin hienon esityksen. Kiva kattoa kun pitkään töitä harjoituksissa tehnyt kaveri käyttää saamansa mahdollisuuden noin hienosti hyväkseen, olen tosi ylpeä Aleksista. Tosi tärkeä piste saatiin, pudotuspelipaikka on omissa käsissä, ja eiköhän Jussin kanssa kohdata vielä tälle kaudelle.

3 Muukkonen Etta
2 Kouki Hurrikaani
1 Toiviainen Hurrikaani

Jylhä Etta

Vantaa Ducksilla uusi voittoputki meneillään, nyt kaatui Lakkapää

Lentopalloilun Mestaruusliigassa Vantaa Ducks kohtasi Rovaniemen eli Rollon ylpeyden Team Lakkapään Vantaan Korson Lumon hornankattilassa. Kohtaaminen sujui alusta lähtien kotijoukkueen tahdissa. Lakkapää pystyi kolmannen erän alussa laittamaan hanttiin, mutta siten ankat menivät jälleen menojaan. Pelin fokus pysyi Ducksilla hyvin ja ottelu päättyi selkein erälukemin 3–0 (25–20, 25–13, 25-19)

. Yleisöä oli Lumon lauteilla 383 katsojaa. Otteluisäntänä oli Delete.

Ensimmäiseen erään Ducks lähti kuusikolla Milstein, Carmody, Lehtonen, Kyrölä, Määttänen ja Strugar. Liberona Fowad Rezai, Pasi Hyvärinen oli kuumeisena poissa päivän kokoonpanosta. Lakkapää kärsi loukkaantumisista ja mm. hakkuri Fathers ja keskipelaaja Tuomas Hautala olivat poissa. Tommy Carmodyn syöttövuorot olivat tuhoisia ja niillä ankat kuroivat eroa rovaniemeläisiin. Carmody veti kaksi ässääkin peräkkäin, 16 – 11 ja 17 – 11. Taylor vastasi Lakkapään puolelta samalla mitalla, 7 – 13 ja 17 – 14. Erä lopulta helposti Ducksille 25 – 20.

Toinen erä oli koko ajan kotijoukkueen hallinnassa. Carmodyn torjuntapelikin tehostui ja kaksi torjuntaa peräkkäin veivät ankat jo 17 – 11 johtoon. Strugar kaapitti Tayloria nelosessa ja etumatka vain kasvoi 19 – 12 johdoksi. Atte Kyrölä tyhjentää eräpallossa kätensä ja se on ässä. Erä helposti ankoille lukemin 25 – 13.

Kolmanteen erään ankoilta vaihtui Kyrölä Kattelukseen ja Lehtonen Valliniin. Lakkapää ja Niko-Matti Koskela olivat kuin uudesti syntyneet. Pallo kuoli ja tilanne oli vieraille 4 – 8. Määttäsen Markon syöttövuorolla ankat kuroivat eroa Lakkapäähän kiinni jo kahteen pisteeseen. Vallinin syöttövuorolla tultiin jo tasoihin. Carmodyn torjunnalla ankat siirtyivät erässä ensimmäisen kerran johtoon 15 – 14. Kalle Katteluksen syöttövuorolla erä kääntyi lopullisesti ankoille. Numerot lopulta selkeät 25 – 19. Torjunnat ankoille 12 ja Lakkapäälle 3. Ankoille 7 ässää ja Lakkapäälle 4.

Otteluisäntä Delete palkitsi Vantaa Ducksin parhaana pelaajana Bojan Strugarin ja Lakkapäästä Jani Sippolan. PROLiberoksi arvovaltainen raati valitsi Matias Korhosen.

Ottelun parhaat pistemiehet:
Vantaa Ducks: Bojan Strugar 18/+12, Tommy Carmody 13/+10, Marko Määttänen 11/+10
Lakkapää: Niko-Matti Koskela 15/+4, Miikka Lemola 10/+4, Gavin Taylor 8/-1

Hakkuri Bojan Strugar, Vantaa Ducks

”Mikään peli ei ole helppo, ei tämäkään peli. Saimme kuitenkin toisen voiton peräkkäin. Pidimme fokuksen pelissä kaikissa kolmessa erässä. Pelimme käynnistyi hitaasti kolmannessa erässä, mutta käänsimme sen kuitenkin itsellemme selvästi. Vaikka en ole keskitorjuja, niin tänään todellakin tuli viisi torjuntaa. Me ilmeisesti olemme lähellä puolivälieräpaikkaa, mutta fokuksen on pysyttävä loppurunkosarja kunnolla pelissä”.

Valmentaja Juho Rajala, Vantaa Ducks

”Saatiin pidettyä meidän virhekontrolli. Vain kaksi suoraa hyökkäysvirhettä. Pystyttiin pitämään läpi matsin tekemisen taso riittävän korkealla. Olisi varmasti ollut vielä kiristämisen varaa, mutta fakta on, että pelattiin tänään hyvä peli. Peli kerrallaan jatketaan. Oikeastaan ollaan pelattu vuoden vaihteen jälkeen joka pelissä meidän omia pleijareita. Pleijaripaikka ei ole kirkossa vielä kuulutettu. Pleijareihin halutaan ja sen eteen ollaan valmiita tekemään töitä. Sen verran kunnianhimoinen ihminen olen, että haluan, että menemme vielä puolivälieristä eteenpäin. Näissä loppupeleissä täytyy katsoa, että mikä on se pelin osa-alue, missä meidän täytyy olla superhyviä, että voidaan kaataa top4 -joukkueita”.