JymyVolley piinasi LP Kangasalan viiteen erään - OrPo ja Pölkky myös voittoihin

14.02.2024

JymyVolley joutui lopulta antautumaan kotikentällä LP Kangasalle viiden erän kautta. OrPo puolestaan oli selkeästi parempi Hämeenlinnassa (3-1) ja Pölkky Kuusamo samoin kotonaan pohjoisen derbyssä. Valitettavasti illan neljäs naisten liigaottelu LP-Vampula - LiigaPloki jouduttiin siirtämään kahden viikon päähän LiigaPlokin äkillisen laajan sairaustilanteen takia.

JymyVolley nipisti pisteen LP Kangasalalta

JymyVolley on päässyt hyvään kevätkuntoon, ja piinasi sarjakolmosena tällä hetkellä olevaa LP Kangasalaa aina viiteen erään saakka keskiviikon kotiottelussa Nurmohallilla. Ottelu lopulta vieraille erin 2-3 (10-25, 25-18, 25-12, 22-25, 11-15).

Ensimmäiseen erään vieraat tulivat tehokkaalla hyökkäyksellä ja hyvillä torjunnoilla. JymyVolley ei pystynyt horjuttamaan vieraiden hyökkäyksiä, eikä oma vastaanotto onnistunut. Vieraat syöttivät hyvin, kotijoukkue ei saanut nostoa onnistumaan. Omia pisteitä kotijoukkue sai koko erässä vain kuusi.

Annika Koivuniemi sai toisen erän alkuun hyvän alun emännille, ja vei joukkueen johtoon. Myös torjunnat löytyivät ensimmäisen erän hapuilun jälkeen, kotijoukkueelle peräti viisi torjuntapistettä. Vieraat lahjoittivat emännille pisteitä sekä hyökkäys- että syöttövirheillä. Ottelun pistekuningattareksi noussut Jada Burse ylsi omiin korkeuksiinsa, eikä vastustaja saanut hänen hyökkäyksiään taitettua.

Kolmannessa erässä kotijoukkueen startti erään oli vahva, ja toisessa erässä löytyneet torjunnat pysyivät pelipaletissa edelleen mukana. Deja Robinson onnistui leijasyötöissään, ja järjesti kotijoukkueelle kunnon etumatkan. Vieraat sortuivat virheisiin niin hyökkäyksissä kuin syötöissäkin samalla kun kotijoukkue nappasi pisteitä neljällä torjunnalla ja neljällä ässällä.

Neljännen erän vieraat aloittivat vahvasti. Kotijoukkue lahjoitti pisteitä virheillä, eikä liberon paikalle kotiutuneen Emmi Riikilän loistavat nostot johtaneet pisteisiin saakka. Erän puolivälissä keskitorjuja Michaela Bajnokova loukkasi jalkansa, ja hänet jouduttiin kantamaan kentältä. Keskitorjujan tontille astui Emilia Tyynismaa. Kotijoukkue tuli muutaman pisteen vieraiden perässä koko erän ajan, eikä onnistunut viemään koko pistepottia.

Viidennessä erässä vieraat nostivat Netta Rekolan hakkuriksi Neea-Maria Joen jouduttua vaihtopenkille lievän loukkaantumisen takia. Emännät torjuivat edelleen hyvin, mutta antoivat toisaalta syöttövirheillä lahjapisteitä naapurille.

Emmi Riikilä, JymyVolley:

- Loput pisteet oli sellaisia, ettei tiennyt, kummalle ne tulee. Ehkä meidän olisi pitänyt olla kovempia etenkin tuossa neloserän lopussa. Tultiin rinnalle ja sitten taas annettiin kolme pistettä, se oli sellaista soutamista ja huopaamista. Oli tsäänssi, mutta se meni tällä kertaa vastustajalle. Liberon paikalla tykkään pelata, on erilainen paikka tietyllä tapaa, mutta siinä on samoja juttuja kuten vastaanotto, vähän vaan eri paikalla.

Jukka Tuovinen:

- Peliin lähtö oli tarkoitus, ettei olla niin kilttejä, mutta se ei oikein onnistunut. Kangasalalta oli todella vahva ensimmäinen erä, ei me virheitä tehty, mutta heiltä oli joka sektorilta erittäin vahvaa pelaamista, ja se sai meidän pelaamisen näyttämään vähän huonommalta, mitä se oli. Olen tosi tyytyväinen ryhtiliikkeeseen ja siihen, että meidän peruspelaaminen löytyi. Se ailahteli jonkin verran, mutta peli oli neloserässäkin vielä hallussa. Siinä tuli paljon ns. ei kovia hyökkäyksiä, meiltä hukkui puolustamisen laatu, saimme hyviä mutta emme laadukkaita kosketuksia, ja kaveri käytti jatkopallotilanteet hyvin hyödyksi. Viides erä tiedettiin, että Rekola voi olla jossain vaiheessa hakkurina, mutta heillä on näitä variaatioita tullut monia. Päykkösen Sofialta erittäin hyvä tulo kentälle tänään, nimenomaan vastaanottopuoli. Hän rauhoitti tilannetta ja antoi hyvän näytön pelaamisesta.

Laura Penttilä, LP Kangasala:

- Eka erä oli meiltä tosi hyvää peliä, seuraavat kaksi aika kamalaa. Kaksi viimeistä oli molemmilta hyvää taistelua, ja momemtumit vaihtelivat. Se oli palloralleista kiinni, kummalle kääntyy. Viivi Pyhälahti oli ihan sairaan tärkeä pelaaja tänään, ja samoin tärkeää oli se, että vaihdettiin Netta Rekola keskarista hakkuriksi. Hän pystyi kesken pelin hyppäämään siihen paikkaan. Kahdessa ensimmäisessä erässä tuntui vähän siltä, etten ollut pelissä mukana, mutta kun tajusin, että me voidaan hävitä tämä, rupesin kaivamaan palloja peliin ja onnistuin paremmin.

Arttu Keränen, LP Kangasala:

- Neljäs erä oli lähellä olla tosi tiukka, kaikki muut erät menivät suuntaan tai toiseen aika selvin numeroin. Meillä oli aika aggressiivinen ja focusoitunut alku, mutta ensimmäisen erän jälkeen meidän focus hävisi hyökkäyspelaamisesta ja aggressiivisuus puuttui pikkasen. Syöttöpelaamisessa aloitettiin toinen erä kolmella virheellä, kolmanteen erään saatiin aggressiivisuutta hyökkäykseen, mutta focus meni edelleen kauemmaksi. Neljännessä pyöräytettiin rotaatiota, ja saatiin hyvä lähtö. Sitten molemmilta joukkueilta loukkaantui pelaajat, ja jäi huono maku siitä tässä pelistä. Sattumusten ja vaihtojen kautta saatiin voitto tänään. Vähän jäi itseäkin ihmetyttämään meidän tason notkahdus. Totta kai kunnia kotijoukkueelle, että he hoitivat homman. Olisimme tarvinneet heidän apuaan, jotta olisimme päässeet mukaan toisessa ja kolmannessa erässä, mutta sitä ei tapahtunut, ja se oli Nurmon hyvyyttä.

Tasainen alku kääntyi Pölkyn hallinnaksi

Pölkky Kuusamo - Arctic Volley 3-0 (25-20, 25-23, 25-14).

Pölkky Kuusamo ja Arctic Volley pelasivat kaksi ensimmäistä erää varsin tasaisissa merkeissä, mutta toisen erän käännyttyä 15-20 lukemista Pölkyn voitoksi se vei vierailta parhaimman terän ottelun kolmannesta erästä. Pölkky osoitti jälleen vahvuutensa erien lopuissa.

ArVo tuli vahvasti ottelun ensimmäiseen erään ottaen johdon lukemissa 2-5. Makenzie Harris oli varsin oivalla hyökkäyspäällä ja hän taituroikin kavennuspisteen. Sen jälkeen Oona Pennanen syötti ässän ja Madeline Palmer tasoitti tsekkilyönnillä lukemiksi 5-5. Tämä riitti Jukka Lehtoselle ja hän otti erän ensimmäisen aikalisän. Joanna Kallisen ässäsyötön jälkeen lukemat olivat 20-16 ja sen jälkeen oli ArVon toisen aikalisän vuoro. Vieraat tulivat pisteen päähän ässäsyötöllä ja se riitti Soritis Gkotsisille Pölkyn aikalisän merkiksi lukemissa 20-19. Illan kapellimestarina toimi Madeline Palmer ja hänen kolmen peräkkäisen pisteen jälkeen lukemat oli 23-20. ArVon hyökkäysvirheen jälkeen Palmer päätti erän ässäsyötöllä lukemiin 25-20.

Toinen erä oli tasainen lukemissa 10-10. Sen jälkeen vieraat tekivät kolme perättäistä pistettä ja Pölkky otti jo erän toisen aikalisän tilanteessa 10-13. Adriel Goodmanin pahoilla syötöillä vieraat näyttivät menevän menojaan johtaen kuudella pisteellä 12-18. Pölkky kavensi hieman jolloin tilanne oli 15-20. Tästä käynnistyi Pölkyn kirivaihde ja vaihdosta tullut Sofia Lehto jatkoi toiselle kosketuksella pallon vieraiden kenttään. Harris hyökkäsi seuraavan pisteen 6-paikalta ja Pölkky oli jo kolmen pisteen päässä lukemissa 17-20. ArVo ei antanut erää suosilla, vaan lukemat olivat Pölkyn syöttövirheen jälkeen tasan 23-23. Palmer niittasi seuraavan pisteen 6-paikan hyökkäyksellä ja erä päättyi vieraiden hyökkäysvirheellä Pölkylle 25-23.

Kolmannen erän ratkaisupisteet tulivat Bettina Yli-Sissalan mainiolla syöttövuorolla, joka alkoi lukemissa 12-8. Yli-Sissala syötti vuoronsa aikana kolme ässää ja syöttövuoro päättyi lopulta syöttövirheeseen lukemissa 16-9. Erä päättyi vieraiden hyökkäysvirheellä lukemiin 25-14.

Madeline Palmer, Pölkky:

- Pelimme paranee kun pelaamme enemmän tällä kokoonpanolla. Aloitimme aika rauhallisesti, mutta päätimme että tämä on meidän peli ja pelasimme paremmalla energialla. Oma roolini on suurempi pisteiden teossa kuin aikaisemmin.

Lisa Jaunet, ArVo:

- Aloitimme hyvin, mutta menetimme toisen erän. Kolmanteen erään vastustaja tuli hyvin ja meillä oli teknisiä ongelmia ja menetimme hyvän syöttömme. Emme pystyneet tänään parempaan, mutta pelejä on vielä tulossa. Pölkky oli latautunut hyvin peliin. Joukkueessamme on potentiaalia ja meidän pitää harjoitella lisää.

Sotiris Gkotsis, Pölkky:

- Kontrolloimme hyvin syöttö-vastaanottoa kahdessa ensimmäisessä erässä. Toisessa erässä Arctic paransi ja meidän piti löytää hyviä ratkaisuja. Heillä oli hyvää passi- ja hyökkäyspeliä. Puolustimme hyvin toisessa erässä ja saimme erän itselle. Muuten pelistä olisi tullut erilainen. Hyökkäyspelimme oli ihan ok, vaikka pelaamme ilman hakkuria.

Jukka Lehtonen, ArVo:

- Kaksi ensimmäistä erää meiltä oli hyvää peliä, mutta kolmas erä ei niinkään. Pölkky oli kova toisen erän lopussa ja meidän ote herpaantui hieman. Pitää tehdä parempaa duunia, että joukkue on valmiina ennen pitkää erätaukoa ja myös sen jälkeen. Meidän tavoite on olla parhaimmassa kunnossa kun ratkotaan mitalipeleihin pääsyä.

Ulospuhallus Loimua-areenassa

Hämeenlinnan Loimua-areenalla puhalleltiin tänään monin tavoin. Lentopallon naisten liigaottelu Lentopallokerho - Oriveden Ponnistus tarjosi puhaltelulle puitteet. Ottelun kaksi ensimmäistä erää etenivät jatkopalloille. Niiden aikana vajaat 400-henkinen kotiyleisö puhalteli välillä hämmästyksestä, välillä silkasta jännityksestä. OrPo nimittäin voitti avauserän jännittävien vaiheiden jälkeen pistein 26-24, Kerho toisen 28-26.

Suurin puhallus tapahtui kuitenkin toisen erän jälkeisellä pitkällä erätauolla. Suljettujen seinien sisällä tapahtui jotain, mitä voi vain arvailla. Lienee mahdollista, että kotijoukkueen hieno toisen erän taisteluvoitto johti mittavaan ulospuhallukseen. Niin tyhjänä Kerho erätauolta palasi.

OrPo puolestaan puhalsi tauon jälkeen vahvasti yhteen hiileen. Se karkasi kolmannen erän alussa väkevästi ja nopeasti 9-1 johtoon. Sen jälkeen loppupeli palloteltiin virkanaismaisesti päätökseen, koska säännöt niin määräävät. Kolmas erä vieraille 25-11 ja neljäs 25-12. Kolmen pisteen voitto nosti OrPon tasapistein Lentopallokerhon kanssa jakamaan liigan kuudetta sijaa.

MENTALISTI

Osaselityksen Oriveden tason nostoon tarjoaa joukkueen 61-vuotiaan päävalmentajan Fabio Mentan muutokset kokoonpanoon. Kokenut italialaisluotsi nosti avaukseen passariksi Aino-Kaisa Etelän. Pitkän tauon jälkeen passariksi vaihtui kaudella pääosin ykköspassarin roolissa pelannut Jenna Ylivainio. Kerhon kasvattina, ja pitkään Kerhossa pelanneena, Ylivainio tunsi vastustajan metkut ja osaltaan siivitti vieraat kolmen pisteen voittoon.

OrPon serbialainen hakkuri Milka Stijepic puolestaan sairasteli ottelun alla ja Menta huilautti häntä kahdessa ensimmäisessä erässä. Kuusikkoon nousi Nea Subotic, joka hänkin edusti vielä viime kaudella lentopallokerhoa. Subotic pelasi pääosin hyvin, tosin vastaanotoissa haparoiden. Hänet korvannut Stipejic nosti joukkueen pelin tasoa. Kokenut valmentajavelho tiesi tietysti mitä teki ja mitä sopi odottaa. Jonkin sortin lentopallon mentalisti siis.

SYVISSÄ VESISSÄ

Lentopallokerho ui syvissä vesissä. Alkuviikosta julkistetut taloushuolet painavat ymmärrettävästi mieltä toimiston puolella, kenties myös kentällä. Pelastusoperaation soisi onnistuvan, ei vähiten organisaation hienon historian johdosta.

Takaisin tähän hetkeen. Seuraavaksi Lentopallokerho kohtaa vieraskentällä sarjataulukossa nyt yhdeksäntenä vaanivan LiigaPlokin. Vaanivan siksi, että Ploki haaveilee luonnollisesti noususta runkosarjassa kahdeksan parhaan joukkoon, ja sen myötä pudotuspeleihin.

Tällä hetkellä Kerhon ja LiigaPlokin välinen ero sarjataulukossa on vaivaiset kolme pistettä. Putaalla pelataan siis tulevana lauantaina isoista asioista. Samalla runkosarjan päätös siintää jo näköpiirissä. Kerho pelaa vielä kuusi runkosarjapeliä, ml. kotipelit sarjakärki Kuusamoa ja sarjakolmosta Kangasalaa vastaan. Niistä otteluista pistekin tarjoaisi hiukan selkänojaa. Pudotuspelipaikan kohtalo saattaa tosin jäädä myös viimeisen runkosarjaottelun varaan. Siinä Kerho kohtaa kotiareenallaan Vampulan.

ONNISTUJIA LAAJASTI

OrPo onnistui illan ottelussa laajalla rintamalla. Lisäksi mainitut vaihdot osaltaan nostivat joukkueen suoritustasoa. Yksilöistä nuori yleispelaaja Ada Aronen takoi neljään erään kovilla tehoilla komeat 20 hyökkäyspistettä. Liigan paras libero Emilia Putkisaari puolestaan urakoi vakuuttavasti. Hänelle kertyi 21 vastaanottoa, joista laadukkaita 57 prosenttia. Maininnan ansaitsee myös keskipelaaja Jessika Mursula, joka torjui kolme pistettä ja syötti peräti 25 kertaa tekemättä ainuttakaan virhettä.

Lentopallokerhon parhaana palkittiin joukkueen kapteeni Michaela Madsen, joka yritti esimerkillään kannustaa muita. Hän syötti kolme juonikasta ässää ja torjui pisteen kolmesti. Heini Kovanen urakoi vastaanottajana ja hyökkäsi pääosin väkevästi 19 pistettä. Kerhon passarina pelasi nyt toista kertaa 1-sarjan Joensuun Jujusta apuun hälytetty nuori Tara Loijas. Hän osoitti juonikkuuttaan, mutta passitempo ja -tarkkuus puuttuivat vielä.

Vierasjoukkueen parhaana palkittiin ansaitusti Ada Aronen ja ottelun ProLiberona Emilia Putkisaari.

ISO VOITTO ORPOLLE

Ada Aronen, yleispelaaja, OrPo:

Todella iso voitto. Jokainen piste joka joukkueelle ratkaisee, kun taistellaan sijoituksista. Toivon, että suuntamme muuttuu. Olemme puhuneet asiasta paljon ja päättäneet, että joka pelaajalta pitää saada enemmän. Meidän täytyy taistella rajummin, keskittyä jokaiseen palloon kuin viimeiseen. Oma pelini sujui tänään hyvin, olen siihen tyytyväinen.

Michaela Madsen, keskipelaaja, Lentopallokerho.

No, täytyy vaan jaksaa mennä eteenpäin. Treeneihin kaipaamme järkeä. Järkeä siinä mielessä, että joudumme koko ajan harjoittelemaan vajaalla kokoonpanolla. Vaikea saada lentopallon oloista treeniä. Niin pelaat kuin harjoittelet. Yritämme kaapia kaikki mahdolliset pisteet ja pelata meidän vahvuuksilla. Pituuden puutteemme täytyy yrittää korvata tekemällä kaikki perusasiat mahdollisimman hyvin.

Fabio Menta, päävalmentaja, OrPo:

Lähdimme hiukan erilaisella kokoonpanolla, mutta se ei toiminut toivotusti. Tuntui, että molemmat joukkueet hukkasivat mahdollisuuksiaan kahdessa avauserässä. Ennen kaikkea vastaanottopelimme takkusi, joten päätin tehdä muutoksia. Palasimme peruskuusikkoomme, joka nousi nopeasti omalle tasolleen. Me tarvitsemme yhä kipeästi pisteitä, ei vaihtoehtoja. Meidän täytyy pelata rohkeasti, ei pelätä virheitä.

Giovanni Torchio, päävalmentaja, Lentopallokerho:

Ottelu ratkesi kolmannen erän alussa. OrPo palasi vakio kokoonpanoonsa ja me pelasimme hetken todella huonosti. Siitä kasaantui negatiivista energiaa, joka heijastui ottelun loppuun asti. Emme pelanneet tarpeeksi kurinalaisesti. OrPo pelasi tänään paremmin ja ansaitsi voittonsa. Joudumme harjoittelemaan vajaalla kokoonpanolla, eikä silloin pysty valmistautumaan riittävän hyvin. Totesin pelaajilleni ottelun jälkeen, että meidän täytyy nostaa taistelutahtoamme ja suoritustasoamme, lähtien perusasioista.

Hämeenlinna - OrPo 1-3
24–26, 28–26, 11–25, 12–25
Koti:Kovanen 21/+7, Madsen 11/+8, Tuominen 10/+5
Vieras:Aronen 22/+12, Mursula 13/+11, Vuorenmaa 12/+6