Kotijoukkueet kovempia sunnuntaina

17.01.2016

Naisten Mestaruusliigan sunnuntain voittajia olivat kotijoukkueet: Mesto, HPK ja Pieksämäki Volley.

Meston voittovire jatkuu

Mesto (4-14) otti elintärkeän kotivoiton Pölkky Kuusamosta (9-9) ajatellen joukkueen pudotuspelitoiveita. Kuusamolaisten vaisu viikonloppu sai päätöksen erin 3-2 (16-25, 21-25, 25-23, 29-27, 15-12).

Voitollaan Mesto ilmoittautui entistä vahvemmin mukaan taisteluun viimeisestä pudotuspelipaikasta, joka on nyt Pieksämäen hallussa neljän pisteen päässä.

Tamperelaiset saivat viikonlopun toisessa pelissä vastaansa Pölkky Kuusamon. Molemmilla joukkueilla oli alla tappio lauantailta, joten pistepussin kartuttamisesta taisteltiin kovaa.

Ensimmäisessä erässä Meston vastaanotto hajosi liian usein, eivätkä passarit pystyneet rakentamaan kunnon hyökkäyspaikkoja. Varsinkin Iida Paananen oli vaarallinen syöttöruudussa (pelissä 5 ässää).

Toinen erä alkoi Meston tyylikkäällä torjunnalla. Meston sai tästä fiiliksen päälle ja Tuomas Alatalo joutui kutsumaan joukkonsa aikalisälle tilanteessa 8-3. Kuusamo saikin hiljalleen otetta ja puski päälle vahvalla syötöllä ja torjunnalla. Kuusamo jatkoi kiriään ja paineli ohi 13-14 tilanteessa. Mila Viljasen syötöillä Mesto vielä taisteli, mutta Prokopenkon pommi kolmesta metristä toi eräpallon, ja torjunta ratkaisi erän lopulta Pölkylle.

Pölkyn vahva meno jatkui myös kolmannessa erässä. Tekninen aikalisä 10-16 tilanteessa ja Meston aikalisä 11-16. Tamperelaiset piristyivät aikalisällä ja kirivät vastustajan kiinni 19-19 hyvällä torjunta-puolustuspelillä. Mesto meni johtoon 20-19 tilanteessa ja pakotti Kuusamon aikalisään. Kuutosen passi epäonnistuu, ja Pölkky rankaisee keskeltä. Taru Alho lyö vastustamattomasti laidasta 23-21 ja Saara Lepistö pamauttaa ässän 24-21. Prokopenko kaventaa vielä laidasta, mutta lopulta Taru lyö taiturimaisesti ja erä Mestolle.

Neljäs erä alkoi tasaisesti, mutta pian Mesto kasvatti kolmen pisteen edun, joka kesti erän puolivälin paikkeille. Kuusamo sai otetta ja tuli tasoihin 13-13. Pisteitä vuoron perään aina 20-20 tilanteeseen, jolloin Kuusama ottaa syöttövaihtoon Tiia Pohjosen. Tästä alkoi varsinainen trilleri! Syöttövaihto tuo tuloksena kaksi ässää Pölkylle, mutta päättyy Kuusamon verkkovirheeseen. Meston oma möhläys helpossa pallossa 21-23. Taru taiteilee torjunnan käsistä pisteen 22-23. Keskirajarikko 23-23. Vorona lyö eräpallon 23-24. Jonski kuittaa 24-24. Prokopenko pamauttaa korkealta toisen eräpallon 24-24. Jonski kuittaa uudelleen 25-25. Mesto möhlää taas omalla puolellaan, piste kuusamolaisille 25-26. Jonski kuittaa jälleen 26-26. Prokopenko lyö jälleen 26-27. Rajarikko, Mesto tasoihin 27-27. Kivimurto lyö leveäksi 28-27. Piesanen päättää takaseinään, erä Mestolle 29-27!

Viides ja ratkaiseva erä alkoi Meston viedessä jo 5-1. Pölkky pääsi kuitenkin peliin mukaan Prokopenkon upeilla suorituksilla ja tuli tasoihin 8-8 tilanteessa. Meston aikalisää tuo tarvittavan piristysruiskeen, koska seuraavat kolme palloa päättyvät Jonskin ja Tarun kädestä. Pölkky rimpuilee vielä mukana kavennuksilla, mutta Milan ässä tuo tilanteeksi 14-11 ja viimeisen pallon Jonski pamauttaa päin kuusamolaispelaajaa , josta se kimpoaa seinään 15-12. Ottelu 3-2 ja kaksi pistettä Tampereelle.

Tuomas Alatalo, Pölkky:

- Onnittelut voitosta Mestolle, ovat päässeet hyvään vireeseen. Kolmas voitto neljään peliin. Hyvin nousivat peliin mukaan, pitivät fiiliksen. Meillä hyökkäys toimi, mutta torjunta-puolustus ei riittänyt. Häkkisen vastaanotto sujui. Mesto pelasi niin kuin arveltiin, ei ollut yllätyksiä.

Victor Circenko, Mesto:

-Kaksi erää kuin unessa, vaikka alku oli aika hyvä meille. Pääsimme johtoon, mutta erien lopussa sulettiin. Ei kulkenut. Ei tarpeeksi rohkea syöttö. Peli alkoi kolmannessa erässä kulkemaan. Hyvä puolustuspeli, rohkea hyökkäys. Onneksi onnellinen loppu. Kiitollinen tytöille, eilisen (OrPo tappion) jälkeen hieno nousu. Jopa vähän liikaa yritystä välillä, mikä näkyi muutamassa sähläyspallossa, kun moni pelaaja halusi passata. Ei ole vaikea miettiä ketkä pelaa, kun tällä hetkellä ei ole vaihtoehtoja (vain 8 pelikuntoista pelaajaa).

Sanna Häkkinen, Mesto:

- Vastustajalta tuotti vaikeuksia Prokopenkoa, jota ei saatu kuriin. Liberolta (Love) huikea peli, kahteen ekaan erään ei meinattu saada mitään kuolemaan kenttään. Jonski (Siuro), Taru (Alho) ja Saara (Lepistö) nousivat hyvin esiin ja hyökkäys alkoi pura. Kuten eilenkin, kiva nähdä ettei luovuteta niin kuin aiemmin kaudella, 6 pisteenkin takaa noustaan ja treenit alkaa tuottaa tulosta.

Pieksämäki puristi tärkeän voiton

Pieksämäki Volleyn (5-13) ja LiigaPlokin (2-16) välinen ottelu oli sunnuntaina todellista vuoristorataa erästä toiseen. Lopulta kotijoukkue vei pisteet erin 3-2 (25-12, 16-25, 26-24, 18-25, 15-11).

Pieksämäki on näin kiinni viimeisessä eli kahdeksannessa pudotuspelipaikassa nyt 14 pisteellä. Perässä kuitenkin sekä kotonaan sunnuntaina voittanut Mesto että LiigaPloki ovat vain neljän pisteen päässä.

Parhaat pelaajat:
Ivana Bulajic, Volley
Courtney Felinski, Ploki

Satu Natunen, Pieksämäki Volley

- Peli alkoi hyvin, mutta liikaa ailahtelua. Tyytyväinen kahteen pisteeseen. Suurinpiirtein kaikki olivat pelikykyisiä pitkästä aikaa. Kiitos joukkueelle että jaksavat tehdä töitä.

Jukka Koskinen, Ploki

- Joudun miettimään oliko valmistautuminen oikea. Joukkue teki anteeksiantamattomia helppoja virheitä. Viikonlopun neljään pisteeseen tyytyväinen.

HPK:n kotitaika kestää

HPK otti jo kauden kahdeksannen kotivoittonsa sunnuntaina, kun se kaatoi liigan kakkosen ja kolmosen kohtaamisessa Oriveden Ponnistuksen 3-0 (25-14, 25-17, 25-23).

Kerho jatkoi kotivoittoputkeaan hyvän esityksen jälkeen ja onnistui vahvistamaan asemiaan sarjataulukon kärkipäässä. Otteluruuhkassa pelannut OrPo ei kyennyt latautumaan illan otteluun haluamallaan tasolla ja HPK käytti tämän surutta hyväksi ensimmäisessä kahdessa erässä.

Jo tutuksi muodostunut vahva syöttöpeli kotisalissa yllätti vierailijan totaalisesti ja sekoitti vastustajan pelinrakentelua kahden ensimmäisen erän aikana. Peliin hitaasti syttynyt vierasjoukkue tuskaili oman pelinsä kanssa ja sortui ottelun alussa virhesumaan. Kun vahvasti toiminut HPK hyökkäys takoi lisäksi pisteitä hyvillä tehoilla hakkuri Pia Korhosen (17 hpst / 61%) johdolla, ei OrPolla ollut mahdollisuutta taistella tosissaan erävoitoista.

Vierailija onnistui kasaamaan rivinsä pitkällä erätauolla ja haastoi tosissaan kotijoukkuetta kolmannen erän voitosta. Vahvasti tauolta tullut OrPo painoi pelin erän alussa Salla Karhun syöttövuorolla jo neljän pisteen johdoksi. Vieraskomennossa puoliväliin asti edennyt erä kääntyi kotijoukkueelle Chiappinin tuplavaihdon myötä tilanteessa 16-18. Vahvasti sisään tullut parivaljakko Antikainen-Boricheva toi vaihtopenkiltä mukanaan energiaa kentälle ja Kerho onnistui kääntämään erän voimasuhteet edukseen. Edes Oksasen aikalisät eivät auttaneet vierasjoukkuetta HPK:n vahvan syöttö- ja hyökkäysvireen katkaisemisessa. Lopulta Kerho otti makean revanssin OrPosta Keao Burdinen lyötyä kolmannesta erä- ja ottelupallosta kotijoukkueen voitonjuhlat käyntiin.

Luca Chiappini, HPK:

-"Oli hyvä peli meiltä, koska pelasimme taktisesti pelin osa-alueilla hyvin. Sekä oma syöttöpelitaktiikka että vastaanoton jälkeinen pelitaktiikka toimi erinomaisesti. Olen erittäin tyytyväinen. Luultavasti paras peli meiltä tällä kaudella."

Saana Koljonen, HPK:

-"Tänään oli tosi mahtava pelata ja tuntui, että kaikki nauttivat kentällä olosta. Saatiin hyvä energia ensimmäisistä palloista asti liikenteeseen. Olemme treenanneet hyvin ja piristyneet siellä, se näkyi suoraan kentällä. "

Teemu Oksanen, OrPo:

-"Aina lähdetään pelaamaan voitosta, mutta tulosta täytyy kunnioittaa. Meillä ehkä hiukan painoi se, että oli kolmas peli viiteen päivään. Henkisesti ei saatu sitä tunnetilaa ja latausta pelin alkuun mikä olisi tänään tarvittu voittoon. Se varmaan loppuviimein kaatuu minun niskaan, kun en saanut joukkuetta oikeaan mielentilaan."

Hillaelina Hämäläinen, OrPo:

-"Kaksi ensimmäistä erää meiltä todella huonoa peliä. Pallo poltteli meidän käsissä ja vastustaja pelasi hyvän pelin. Heillä tuntui onnistuvan kaikki, mutta onneksi kolmanteen erään löydettiin peli-ilmettä ja taistelutahtoa. Oli lähellä, että oltaisiin käännetty erä meille."

HPK: Korhonen 18/+16, Burdine 17/+12, Boricheva 7/+7
OrPo: Karhu 13/+5, Moim 11/+7, Puukka 6/+4