LP Viesti ja LP Kangasala naisten finaaliin

17.03.2015

Naisten lentopallon Mestaruusliigan finaaleissa pelaa tällä kaudella salolainen LP Viesti ja LP Kangasala. LP Viesti kukisti välieräsarjassa Woman Volleyn otteluvoitoin 4-0 ja LP Kangasala HPK:n myös 4-0. Finaalit käynnistyvät keskiviikkona Salossa ja mestaruuteen vaaditaan neljä voittoa.

LP Kangasala kukisti neljännessä välierässä vierailleen HPK:n 3-1 (25-22, 18-25, 25-21, 30-28).

Kangasala lähtee peliin tutulla kuusikolla Liisa Hurskainen, Daniela Öhman, Alison Landwehr, Roosa Laakkonen, Salla Karhu, Chantale Riddle ja liberoksi totutusti Tiiamari Sievänen.

Ensimmäisessä erässä HPK tuskaili vastaanoton kanssa ja Kangasalan takakenttä puolusti HPK:n verkon yli toimittamat hyökkäykset helposti omalle passarille. LP:n passari Allison Landwehr jakoi passit hyvin ja HPK:n torjunta ei ollut maineensa veroinen erän alussa.

Kakkosvalmentajasta päävalmentajaksi kohonnut HPK:n Luca Chiappini käytti joukkueen ensimmäisen aikalisän tilanteen revetessä LP:n johtoon 10-6.

HPK:n puolustus ei saanut LP:n laiturien viistolyöntejä ylös ja pallot eivät löytäneet passarille millään. Tekniselle aikalisälle mentiin LP:n johtaessa 14-11.

Erän teho tippui puolessa välissä ja pitkä otteluputki alkoi näkyä joukkueiden otteissa. Syöttövirheet, löysät ratkaisut sekä puolustuksen tahmeus vei pelistä terävimmän otteen.

LP johti erää 20-17, kun HPK teki syöttövaihdon. Noora Venho pääsi Roosa Niemisen tilalle, mutta tuloksena vain syöttövirhe ja piste LP:lle.

HPK:n yleispelaaja Lexi Erwin täräytti pariin kertaan nelosesta, mutta HPK:n useat syöttövirheet, yhteensä 9 kpl, jättivät HPK:n kauemmas LP:n johtoasemasta.

HPK kiri vielä 23-21 ja Tumppi Alatalo käytti aikalisän rauhoittaakseen pelin.

HPKn torjunta heräsi erän lopussa mutta LP takoi tarvittavat pisteet.
Roosa Laakkosen upea seinätorjunta päätti erän Kangasalle 25-22.

Toinen erä sisälsi harmillisesti vähemmän laatua ja enemmän turhia virheitä. LP jäi peränpitoasemiin heti alkuun, mutta tulistui taistelemaan hetkeksi.

Passari Alison Landwehr taisteli upeasti verkon päältä pallot passiksi ja piti HPK:n torjunnan varpaillaan. LP pääsi jo tasatilanteeseen 9-9. Ratkaisuja ei kuitenkaan syntynyt ja pallo annettiin vastustajalle helppona. HPK sai näin palloja vihdoin tarkasti passari Katja Kylmäaholle ja tuloksena HPK:n
Roosa Niemisen juhla keskipaikalta.

LP:n vastaanotto ei ole enää vahvimmillaan ja kakkoserässä HPK lunasti kolme pistettä suoraan syötöllä. Vierasjoukkue otti selkeän johdon ja Tuomas Tumppi Alatalo antoi LP:lle mietintätauon aikalisällä HPK:n
johtaessa 11-16.

Salla Karhu väläytti nopeaa lyöntikättään kutosesta ja LP sai pelirytmistä kiinni. Sonja Laitinen pääsi syöttöruutuun Roosan tilalle, mutta piste päättyi LP:n virheeseen. Tumppi otti aikalisän 15-20 takaa-ajoasemassa.

LP:n varmistusten saldo lähenteli nollaa kakkoserässa ja jalat näyttivät kiinnittyneen lattiaan jatkopalloissa. 16-23 tilanteessa Daniela Öhman onnistui vielä satasesta, mutta perään Oona Yli-Pekkalan syöttö jäi verkkoon.

Vieraat pääsivät eräpalloon 16-24 pistein, mutta Chantale Riddle teki vielä pisteen kakkospuolelta kotijoukkueelle. Seuraava piste kuitenkin HPK:lle ja erä vieraille 17-25.

LP oli pitkän tauon jälkeen terävämpänä ja otti kolmannen erän heti haltuunsa. Taisteluhenki oli vihdoin päällä ja LP vie HPK:ta 5-3. Koneistot jauhoivat nyt kovaa, joukkueet taistelivat pisteistä ja pitkiä palloralleja nähtiin useita kolmannessa erässä.

Upeat pelastukset sytyttivät yleisöä ja halli raikasi kannustushuudoista.
Salla Karhu ja Liisa Hurskainen uskalsivat takoa palloa nelosesta ja kuutospaikalta vuorotellen.

Roosa Laakkosen ja Chantale Riddlen torjunta vaikeutti HPK:n luottopelaaja Lexi Erwinin hyökkäystä nelosesta ja HPK:n oma torjunta ei saanut erään pisteen pistettä.

LP:n vastaanotto oli paikoin ongelmissa, mutta HPK ei päässyt käyttämään tilannetta hyväkseen ja joutui tyytymään perän pitäjän rooliin. LP piti johtoaseman läpi erän, HPK seurasi muutaman pisteen takaa.

Sonja Laitinen pääsi jälleen syöttöruutuun 22-19 tilanteessa ja LP selvitti tiensä Sonjan syötöillä eräpalloon. HPK ei kuitenkaan antanut periksi, mutta Chantale Riddle kuittasi erän LP:lle kakkospaikalta
25-21.

Neljännessä erässä HPK näytti kaapin paikan rynnimällä johtoon 3-8. Kangasala ei luovuttanut ja roikkui perässä kuin nälkäinen hyeena. Liisa Hurskainen ja Daniela Öhman tehtailivat pisteitä verkolla, mutta muuten Kangasalan peli on ailahtelevaa.

LP pääsi jo lähelle 11-13 ja HPK:n valmentaja Luca Chiappini katkaisi LP:n pisteputken aikalisällä.

Kangasala teki töitä saadakseen HPK:n kiinni. Sonja Laitinen pääsi jälleen syöttöruutuun tasatilanteessa 17-17. Keskittyminen oli nyt huippuluokassa kotijoukkueella ja tahto voittaa ottelu näkyi pelaajien silmistä.

Kangasala pääsi pisteen johtoon, mutta HPK:n Piia Korhonen löi aivan takarajan tuntumaan ja tilanne tasan 20-20. HPK:n torjunta nappasi kiinni Salla Karhun nelosesta ja sai kahden pisteen johdon.

Erän loppu oli lähes legendaarinen pisteiden kertyessä vuorotellen kummallekin joukkueelle. Daniela Öhman niittasi ensin satasesta ja Salla Karhu syötti ässän. Seuraavat pisteet vuorotellaan, ja HPK pääsi ensimmäisenä eräpalloon 23-24 tilanteessa. Molempien joukkueiden Roosat tekivät pisteet, Chantale Riddle toi LP:n vielä tasoihin nelosesta, HPK sai seuraavan.

salla Karhu onnistui nelosesta, taas LP tasoitti 26-26. HPK:n Lexi Erwin kuitenkin sijoitti äärettömän tarkasti LP:n torjunnan yli vitoskulmaan. Riddle teki pisteen nelosesta, LP:n syöttö painui verkkoon.

Alison Landwehr hoitaa LP:n tasoihin toisesta ja Salla Karhun syötästä HPK:n Piia korhonen laitta leveäksi. HPK:n seuraava hyökkäys painui uudelleen pitkäksi, Kangasala kuittasi ottelun 3-1 ja finaalipaikan itselleen
välierävoiton 4-0 ja viimeisen ottelun 3-1 (25-22, 18-25, 25-21, 30-28).

HPK:n päävalmentaja Luca Chiappini:

- Onnittelut voittajille. Ennen ottelua olin positiivisella mielellä, koska nyt olemme joukkue vihdoin. Eräpallot eivät kääntyneet meille tänään. Täytyy työstää harjoituksissa keskittymistä loppuun asti. Haluamme mitalin, joka on tarjolla. Kaudella joukkuetta kohtasi liian monta loukkaantumista, se haittaa joukkuetta ja syy täytyy selvittää miksi niin monia loukkaantumisia tuli. Se sekoittaa pakkaa pahoin.

Katja Kylmäaho, HPK:

- Runko sarja meni loistavasti meiltä, yhteen pelaaminen alkoi vasta viime lauantaina välierässä. Tiukkoja pelejä ollut Kangasalaa vastaan. Virheitä tuli liikaa, en tiedä tarkalleen missä jäätiin jälkeen. Kangasala yllätti meidät nyt, playareissa ei voi ikinä tietää miten käy. Viidestä eräpallosta ei tullut tulosta neljännessä erässä, Kangasala halusi voittaa enemmän.

LP Kangasalan päävälmentaja Tuomas Alatalo:

- Kiitos HPK:lle, hyvä sarja. Finaalipaikka maistuu, sanoja ei löydy tässä tilanteessa. HPK:n loukkaantumiset ovat ikäviä mutta omat suorituksemme olivat todella upeita. Olen ylpeä joukkueesta, löydämme tavat kammate voitto. Riddle oli tänään vaikeuksissa mutta muu ryhmä paikkaa upeasti. Joukkue on henkisesti kova eikä taivu helpolla.

Liisa Hurskainen, LP Kangasala:

- Älyttömän hienoa, on upeaa näyttää mihin me pystymme. Moni ei uskonut että me voitetaan HPK:ta vastaan sillä runkosarjassa voitot menivät HPK:lle 6-0. Pakka pysyi meillä hyvin kasassa tiukassa paikassa,

WoVo laittoi hanttiin, mutta ei pystynyt horjuttamaan

LP Viesti pelaa jälleen lentopallon naisten Mestaruusliigan finaaliotteluissa ja hakee jo seitsemättä peräkkäistä mestaruutta. Rovaniemeläinen Woman Volley taisteli urheasti ja otti tiistaina viimeisessä välierässä heti alkuun erävoiton, mutta sitten kotijoukkue näytti voimaansa ja kuittasi otteluvoiton 3-1 ja finaalipaikan 4-0 -lukemin.

- Hienoisesti ollaan pettyneitä, koska parempaankin oli mahdollisuus. Kun LP Viesti sai syöttöönsä lisää tehoa, jäimme alakynteen. Pronssimitalit kiinnostavat aivan varmasti, tiivisti WoVon passari Heidi Rovanperä, joukkueensa parhaana palkittu.

- Ollaan tyytyväisiä, että ollaan finaaleissa, sehän oli ensimmäinen tavoite. Nyt on tarkoitus sinetöidä tavoitteet ottamalla kulta, tuumaili puolestaan LP Viestin parhaaksi arvioitu keskipelaaja Laura Pihlajamäki.

Avauserä jäi häntäkin harmittamaan.

- Kyllä meillä oli aika haamujengi kentällä siinä erässä, kuvaili Laura värikkäästi.

WoVon valmentaja Teemu Mäkikyrö tunnusti realiteetit.

- Kun meillä vastaanotto toimii, pysymme pelissä mukana. Mutta kun se - LP Viestin syötön parantuessa - heikkeni, meillä eivät rahkeet enää riittäneet. Siinä samalla mukaan tulee muitakin virheitä ja arkuutta otteisiin, selvitti Mäkikyrö.

LP Viestin valmentaja Kari Raatikainen yhtyi keskipelaajansa näkemykseen.

- Kyllä meillä oli tosiaan haamujengiä niin kentällä kuin penkilläkin. Kun saimme pelissä yhteensä 16 ässäsyöttöä vastustajan neljää vastaan, siinä oli yksi merkittävä ero, mietti Raatikainen.