Mahti ja Akaa-Volley kiusasivat liigajoukkueita Cupissa

12.10.2016

Ducks juhli jatkopaikkaa Raisiossa. (Kuva: Tuomas Pelto)

1-sarjalaiset Maaningan Mahti ja Akaa-Volley kiusasivat liigajoukkueita LEKA Volleyta ja Iskua viiteen erään Suomen Cupissa keskiviikkona.

Lopulta LEKA ja Isku kuitenkin ottivat jatkopaikat 2-3 -vierasvoitoilla edeten puolivälieriin. Puolivälieräpaikat ottivat myös VaLePa ja Vantaa Ducks.

Mahti - LEKA Volley 2-3 (24-26, 22-25, 25-23, 25-23, 9-15)
Iivarinen 19, Matsi 15, Ankudovich 13
Karinen 24, Kaislasalo 19, Helenius 18

Akaa-Volley - Isku 2-3 (25-16, 20-25, 28-26, 21-25, 16-18)

​Ducks jatkoon Suomen Cupissa

Raision Loimun taival tämän syksyn Suomen Cupissa tuli päätökseen Vantaan Ducksin vierailtua Kerttulassa. Yksipuolinen näytös päättyi vieraiden voittoon suoraan kolmessa erässä. Loppunumeroiksi kirjattiin 0-3 (22-25, 20-25, 21-25).

Loimu lähti matsiin kuusikolla Chemos, Marshman, Marttila, Taylor, Borichev ja Juntura. Liberona aloitti Ville Sihvonen. Ducksin puolelta taistoon kävivät Szabo, Nurminen, Vallin, Magyar, Kankaanpää ja Miro Määttänen. Libero tontille asteli Patrik Ovaska.

Ilman Serbiassa käymässä olevaa päävalmentaja Dragan Mihailovicia pelannut Loimu oli alusta asti askeleen perässä nälkäistä haastajaansa. Erot sekä yksilötason suorituksissa että joukkuepelin dynamiikassa asettivat peliin ehdot, joista muodostui liian kova pähkinä oranssimustille. Tunti ja vartti riitti Ducksille makeaan vierasvoittoon ja paikkaan Suomen Cupin seuraavalle kierrokselle. Siellä vantaalaisia odottaa uusi haaste - kesällä entisestäänkin vahvistunut Loimaan Hurrikaani.

Ducks loisti kokonaisvaltaisuudellaan. Unkarilaispassari Balint Magyar jätti itsestään lupaavan kuvan. Sentterit Alpar Szabo (9/+6, 5 torjuntaa) ja Lassi Nurminen (4/+3, 2 torjuntaa) jättivät varjoonsa isäntien kollegansa. Laidoilla kippari Toni Kankaanpää (16/+7, 1 ässä, 2 torjuntaa) ja Miro Määttänen (5/0, 1 ässä) pelasivat vakuuttavasti. Hakkuri Antti Vallin (15/+10, 2 ässää) otti isoa roolia varsinkin kahdessa päätöserässä. Libero Patrik Ovaskalla (vastaanotto 44%) oli oma kiirastulensa pelin alussa, jonka nuorukainen kuitenkin onnistui hienosti selättämään.

Loimun rosterista ei löytynyt onnistujia. Hakkuri Michael Chemos (14/+5) oli lähinnä omaa rutiinitasoaan. Tuoreet jenkkivahvistukset Michael Marshman (7/+5) ja Gregory Taylor (5/+3, 2 ässää, 1 torjunta) jäivät vielä varjojen maille. Passari Ville Juntura (2/-2, 2 ässää) pelasi kelvollisesti. Nuori libero Ville Sihvonen (vastaanotto 50%) voi olla suhteellisen tyytyväinen iltapuhteeseensa. Jokaisella Loimun pelaajalla on vielä vara parantaa, se on keskiviikon perusteella itsestään selvää.

Ismo Tuominen, Ducks:

- Tultiin hyvin peliin. Moni asia meni, kuten oltiin etukäteen sovittukin. Hyvä valmistautuminen auttoi asioiden sujumista. Eka erän lopussa tuli pieni lapsus, joka onnistuttiin kuitenkin hoitamaan kunnialla. Kaksi viimeistä erää oli sitä, mitä haettiin. Tämä oli ensimmäinen ottelu kovilla panoksilla, ja se tietysti näkyi kentällä. Torjunta- ja vastaanottopeliin olen tyytyväinen. 11 syöttövirhettä ja neljä ässää on hyvä tilasto. Vallin pelasi hakkurina hyvin. Balintin passipeli oli laadukasta. Tästä on hyvä jatkaa kautta eteenpäin.

Sami Laiho, Loimu:

- Tehtiin paljon virheitä, ja pelistä tuli sitä kautta vaikea. Ensimmäinen kova matsi nuorelle joukkueelle, emmekä pystyneet käsittelemään haastetta kunnolla. Syöttöpelimme ei toiminut tänään. Kahteen eka erään tuli 13 syöttövirheitä, mikä on tietysti aivan liikaa. Viimeiseen erään niitä tuli onneksi vain yksi. Omasta joukkueesta on vaikea nostaa esiin onnistujia. Ville Juntura oli varmaankin lähinnä omaa tasoaan.

Isku jatkoon Suomen Cupissa

Ykkössarjajoukkue Akaa-Volley laittoi Rantaperkiön Iskun tiukille lentopallon Suomen Cupin ensimmäisellä kierroksella. Isku selvitti viisieräisen väännön erin 2-3 (25-16, 20-25, 28-26, 21-25, 16-18) ja jatkaa puolivälieriin.

Puolivälierissä Isku kohtaa Vammalan Lentopallon. Joukkueet kohtaavat ensin Sastamalassa ja sen jälkeen Pyynikillä. Alustavat pelipäivät ovat 13.11. ja 27.11.

Iskulla oli pelissä hakemista vielä ensimmäisessä erässä, mutta sen jälkeen peli alkoi parantua. Eetu Rantanen tuli passariksi Jordan Colottin tilalle, ja Isku sai karsittua pelistään hyökkäysvirheitä. Kolmas erä lipesi vielä harmittavasti vastustajalle, ja voittoa jouduttiin hakemaan viidennestä erästä.

Ratkaisuerä oli alusta loppuun tasainen. Isku selvitti kaksi Akaa Volleyn ottelupalloa, mutta kotijoukkue ei kyennyt samaan. Isku vei erän toisesta ottelupallosta ja pääsi juhlimaan voittoa kauden ensimmäisessä tosikoitoksessa.

Liigajoukkue oli tällä kertaa ykkössarjassa pelaavaa vastustajaansa kokemattomampi, sillä sarjanousua tavoittelevan Akaa Volleyn miehillä on rutkasti liigakokemusta aiemmilta vuosilta. Iskusta tuttuja miehiä verkon toisella puolella olivat passari Ossi Heino, yleispelaaja Joni Mikkonen, yleispelaaja Matti Ollikainen ja vielä viime kaudella Tampereella liigaa pelannut keskitorjuja Teemu Koivunen.

Iskun miehistä osa pelaa ensimmäisen liigaottelunsa vasta lauantaina, kun sarjakausi alkaa kotiottelulla Raision Loimua vastaan. Ainakin hakkuri Mika Mäntylä ja libero Joni Siermala ovat liiga-avauksessa ensimmäistä kertaa pelaavassa kokoonpanossa.

VaLePa avasi kauden cupvoitolla

VaLePa aloitti virallisen lentopallokautensa Lempäälässä Suomen Cupin ottelussa Lempäälän Kisaa vastaan. Kokeneita liigapelureita vilisevä LeKi haastoi VaLePan tähtisikermää ajoittain erinomaisen puolustuksen ansioista. Tasoero tuli kuitenkin selvimmin esille syöttöruudussa, jossa VaLePa syötti 10 ässää ja vinon pinon pahoja. Tällöin LeKin hyökkäys oli liikaa Anssi Vesasen varassa.

Ottelu aloitettiin kuusikoilla: VaLePa Esko, Kunnari, Guymer, Sivula, Jokinen, Carmody ja Korhonen. LeKi: Lehtimäki, Vesanen, Tulonen, Silpo, Kruuda, Vesanen ja Saarinen.

Ensimmäinen erä lähti liikkeelle VaLePan virheillä. Sastamalalaislähtöinen Arttu Lehtimäki syötti LeKin 3-0 johtoon VaLePan hyökkäysvirheillä. VaLepa terästäytyi heti seuraavassa rotaatiossa ja peli lähti paremmin käyntiin. Upi Sivula pääsi irti syöttöruudussa ja sylki pahoja aloituksia vieden VaLePan johtoon. Pienen kaulan saatuaan VaLePa hallitsi hyökkäyspeliä, vaikkakin LeKi kaivoi useita hyökkäyksiä peliin. VaLePa piti kuitenkin saavuttamansa johdon ja vei erän lopulta selvin numeroin.

Toisen erän alku oli VaLePalta vahva Sivula sai hyökkäyspelinsä kulkemaan alun virheiden jälkeen ja takoi 3 pistettä putken. Jake Guymer meni syöttämään tilanteessa 2-4 ja syötti pahojen lisäksi 2 ässää ja hetkessä tilanne oli 2-9. Mikko Esko käytti erässä runsaasti Tommy Carmodyn hyökkäysvoimaa keskeltä ja erän saldona olikin 8 pistettä. VaLePa jatkoi villiä menoa jopa 5-16 tilanteeseen. LeKin valmentaja Hape Lehtimäki vaihtoi miehiä kentälle ja vaihdosta tullut passari Jonne Haavisto sai VaLePan vastaanoton hetkeksi vaikeuksiin. VaLePa nousi kuitenkin ahdingosta ja paineli päättäväisesti erä voittoon.

Kolmas erä muodostui varsin jännittäväksi. LeKi paransi vastaanottoa ja pääsi hyökkäämään paremmin. VaLePa otti kentälle Peetu Mäkisen ja Jesus Chourion. Pallot tuntuivat kimpoilevan VaLePan torjunnasta sinne tänne ja LeKi sai fiiliksen päälle. Erää mentiin tasaisesti tilanteeseen 18-18 asti. VaLePa karkasi parin pisteen johtoon Eskon syötöillä, mutta LeKi kiri takaisin Anssi Vesasen johdossa. Anssin velipoika Ossi syötti vuorostaan kaksi ässää tilanteeseen 23-22. Sami Kurttila otti aikalisän ja Chourio napautti seuraavan pallon LeKin kenttään. Tommy Carmody oli verkon herra hyökkäyksissä ja Peetu Mäkinen vuorostaan syötti ässän tilanteeseen 25-26. Seuraava pallo oli varsin selvä VaLePalle. Passi tulisi Vesaselle, jonne rakennettiin iso torjunta. Olli Kunnari otti Vesasen kiinni ja ottelu päättyi siihen. LeKi protestoi viimeisen pallon tuomiota erittäin voimakkaasti. Kruuda avasi sanaista arkkuaan päätuomari Kenneth Arolle, joka antoi ensin keltaisen kortin, sitten punaisen ja sitten molemmat.

Ottelu oli molemmilta joukkueilta varsin aaltoilevaa ja hyökkääjät hakivat tempoja passareiden kanssa. VaLePan kovuus ja monipuolisempi hyökkäyskalusto toi voiton Sastamalaan. Erityisen ilahduttavaa oli keskipelaajien tehot Guymer 11+7 ja Carmody 14+11. LeKiltä Anssi Vesanen keräsi tehot 13+6.