Seuraa meitä somessa:

Mantu vs Iida

15.03.2016

Mestaruusliigan puoliväieräennakoiden ensimmäisessä osassa tuntojaan kuvailevat OrPon kokenut passari Maria Tuominen ja läpimurtokauttansa pelaava Pölkky Kuusamon Iida Paananen.

OrPo - Pölkky parin tilastotaustat

Tuominen painottaa kettumaiseen oveluuteen

Oriveteläisen OrPon passari Maria Tuominen, 33, uskoo, että välieräpari Kuusamon Pölkky on lyötävissä. Kokenut passari peräänkuuluttaa lentopallon peruselementtejä; syöttö, torjunta ja puolustus.

Eurasta lähtöisin oleva "Mantu" naurahtaa, että synnyinseudulla lähes kaikki ovat ainakin kokeilleet lentopalloa. Eurassa on pitkät ja vahvat perinteet etenkin tyttöjen puolella.

- Olin lapsena iso ja kömpelö, mutta voimaa oli muita lapsia enemmän työntää palloa verkon yli. Siten lentopallosta tuli minun lajini, Tuominen toteaa.

Tuominen kertoo, ettei koskaan kokenut passarin roolia ehdottomasti omaksi jutukseen, mutta siitä huolimatta hän on siinä tontilla viihtynyt. Tuominen muistuttaa, että passarilla pitää olla ripaus kettumaista oveluutta.

- Passareita on monenlaisia, mutta mielestäni pitää hallita etu- ja takapassi sekä nopeat temmot. Jokaisesta hyökkääjästä täytyy saada paras irti, joka ei ole aina yhtä helppoa.

Tuominen on saanut enemmän peliaikaa ja vastuuta, jolloin hän kokee joutuneensa tekemään enemmän töitä mentaalipuolella. Tuominen painottaakin, että joukkueen eteen tehdään kaikki.

- Kausi on ollut meillä ailahteleva. Loppurutistukseen tarvitaan vielä enemmän tasaisuutta ja henkistä kovuutta.

Runkosarjan neljänneksi jäänyt OrPo kohtaa kotonaan puolivälierissä Pölkyn. Kuusamolaiset olivat runkosarjassa lopulta kuudensia. Pohjoisen porukassa on kärkinainen lyöjänä ja lisäksi heillä kovat keskipelaajat. Tuominen näkeekin, että henkinen kantti tulee ratkaisemaan pelit.

- Meillä on ollut runkosarjassa Pölkyn kanssa tiukkoja pelejä. Nyt nähdään, että kumpi haluaa ja jaksaa voittaa. Joudumme matkustamaan paljon, eikä silloin jää hirveästi aikaa palautumiselle, Tuominen toteaa.

- Sillä on merkitystä, että pelit aloitetaan kotona, koska edessä on pitkiä reissuja. Jos ottelut venyvät ratkaisevaan otteluun, niin se on parempi pelata kotikentällä, hän lisää.

Tuominen huomauttaa, että myös syötön, torjunnan ja puolustuksen pitää olla kunnossa. Lisäksi pelifiilis ratkaisee. Passari uskoo, että rento ja päättäväinen joukkue voi voittaa.

- Vain voitot ratkaisevat, Tuominen muistuttaa.

Tiistaina OrPo vetää hyvät lajitreenit, jonka jälkeen he alkavat keskittyä tosipeleihin.

- Tavoitteena ovat luonnollisesti mitalipelit. Se vaatii, että jokaisessa seuraavassa pelissä onnistutaan taktisesti ja ollaan joukkue, Tuominen painottaa.

Paananen noussut isoon rooliin

Kuusamon Pölkyn Iida Paananen, 21, on noussut tällä kaudella isoon rooliin. Joukkueensa passari uskoo, että puolivälierissä OrPo tulee olemaan hankala vastus.

Kuusivuotiaana pallokerhoon eksynyt Paananen on pitänyt lentopalloa aina omana juttunaan. Sen lisäksi passarin rooli on sopinut hänelle.

- Ehkä osaksi lyhyyteni vuoksi olen päätynyt passariksi, mutta muutenkin rooli luonnistui minulta heti.

Paananen on saanut tällä kaudella paljon vastuuta, josta nuori passari pitää. Kausi on ollut Paanaselle, kuten koko joukkueella, ailahteleva.

- Runkosarjassa voitettiin kovia joukkueita, mutta välillä hävittiin vähän heikommille joukkueille. Suunta on kuitenkin ylöspäin.

OrPo ja Pölkky ottelevat ensimmäistä kertaa keskiviikkona Orivedellä. Paananen näkee, että OrPo on kova puolustusjoukkue.

- Ihan varmasti on tulossa tiukkaa taistoa. Meidän pitää uskoa omaan tekemiseen, eikä keskittyä OrPon tekemiseen.

Paananen kertoo, että joukkueen ensisijaiset tavoitteet on selvitä välieriin.

- Näiden pelien jälkeen lähdetään tappelemaan finaalipaikasta.

  Takaisin