Seuraa meitä somessa:

Missä mennää Mestaruusliiga? Asiantuntijat vastaavat

24.12.2014

Mestaruusliiga kysyi lentopalloa eri kanteilta seuraavilta asiantuntijoilta, miltä miesten Mestaruusliigan syyskausi on näyttänyt ja mitä on edessä. Tässä teille joululukemiseksi vastaukset Tuomas Sammelvuolta, Vesa Kujanpäältä, Jani Niemiseltä, Jari Perkiöltä, Olavi Ala-Nissilältä ja Einomies Porkkakoskelta.

Vesa Kujanpää

Kujanpää kuuluu harvaan joukkoon valmentajia, joka on toiminut sekä naisten että miesten liigassa päävalmentajana. Nykyisin valmentaa Salon Viestin junioreita ja on tunnettu myös asiantuntijakommentaattorina TV:ssä. Salo. @kujis75

Mikä on ensimmäinen ajatuksesi, kun katsot liigan sarjataulukkoa?
Onpa (lähes) kaikki vielä auki. Esimerkiksi Iskun hyvät otteet viime peleissä, muuttivat tilanteen "pudotuspeliviivallakin" mukavan jännittäväksi. Kun lähes jokaisen joukkueen sijoitus voi muuttua yhden voiton tai tappion seurauksena, jää kevään runkosarjapeleihin mukavasti jännitystä.

Tällä kaudella liigassa on nähty kaksi uutta päävalmentajaa, LEKA Volleyn Lauri Hakala ja Korson Vedon Petri Sainio. Mitä sanot heidän liigauran alusta?
Ensinnäkin kyseisten kavereiden kohdalla pitää muistaa, että mistään "märkäkorvista" ei ole kysymys, siksi Lekan ja Korson "lentävät lähdöt" alkukauteen eivät tulleet yllätyksenä.
Tällä hetkellä molemmilla joukkueilla on kuntopuntarin mukaan hieman kivikkoinen jakso menossa ja valmentajien taitoja testataan toden teolla. Aika näyttää.

Liigassa pelaa nyt puolet viime syksyn MM-joukkueestamme. Miten se mielestäsi on näkynyt?
Mestaruusliigapelien taso on noussut, vaikkei Eurocup menestys tätä väitettä tuekaan. Varsinkin kolmen pisteen voiton eteen pitää pelata hyvä ja tasapainoinen ottelu. Ok ei enää riitä voittoon.

Nyt kun EU-pelaajia saa ottaa vapaasti joukkueisiin, uskotko että kevätkaudella nähdään vielä paljon värväyksiä ulkomailta?
En usko. Talouden kanssa riittää varmasti niin paljon haasteita joka joukkueella, että mitään kilpavarustelua tuskin nähdään. Jotain yksittäisiä "täsmähankintoja" varmaankin tulee (esim Tiikerit), mutta tuskin kovin paljon niitäkään.

Kuka mielestäsi on syyskauden paras liigapelaaja ja miksi?

Antti Esko. "Voittava passari", joka on näyttänyt epäilijöille, että hän tietää kenelle pitää passata, vaikka Kunnari ei olisikaan kentällä. Iso(in) syy siihen miksi Valepa on sarjakärki.

Mitä toivot joulupukilta Mestaruusliigalle ja mitä yleensäkin suomalaiselle lentopallolle, entä itsellesi?

Mestaruusliigalle: Tasaisia kiihkeitä otteluita, vieläkin kasvavaa yleisömäärää ja ehkäpä ripauksen parempaa kykyä kunnioittaa yhdessä tehtyjä päätöksiä.
Suomalaiselle lentopallolle: Rion matkaa
Itselleni: noin kolmea televisioitua Mestaruusliigan lentopallo-ottelua per viikko

Jani Nieminen

Nieminen toimii Raision Loimun toiminnanjohtajana ja mm. kokemusta myös miesten maajoukkueen joukkueenjohtajana. Naantali. @JaniKTNieminen

Mikä on ensimmäinen ajatuksesi, kun katsot liigan sarjataulukkoa?

Aika odotetun kaltainen järjestys on joulutauolle siirryttäessä. Joukkueet ovat myös aikalailla budjettien mukaisessa järjestyksessä, kun kolme suurimmalla budjetilla operoivaa joukkuetta on keulilla ja niiden alla tasainen haastajajoukko. Positiivista on ollut se, että yllätystuloksiakin on nähty, kun sarjakärjillekin on tullut muutamia tappioita ja peräpään joukkueetkin ovat kiusanneet yläpuolella olevia.

Tällä kaudella liigassa on nähty kaksi uutta päävalmentajaa, LEKA Volleyn Lauri Hakala ja Korson Vedon Petri Sainio. Mitä sanot heidän liigauran alusta?

Molemmat ovat uusia liigavalmentajia, mutta muuten jo rutinoituneita valmennustyössä, joten Mestaruusliigaan hyppääminen ei varmasti ollut kummallekaan iso harppaus. Molemmat joukkueet aloittivat erinomaisesti rookie-liigavalmentajien komennossa, mutta marras-joulukuussa meno on vähän tasoittunut. Näiden paikkakuntien positiivista virettä on ollut mukava seurata, sillä sekä pääkaupunkiseutu että Kuopio ovat lajille tärkeitä alueita.

Liigassa pelaa nyt puolet viime syksyn MM-joukkueestamme. Miten se mielestäsi on näkynyt?

Se on näkynyt liigan pelillisen tason nousuna. Olemme entistä lähempänä Euroopan huippua, vaikka budjeteissa emme pystykään kilpailemaan suursarjojen kanssa. Valitettavasti Euro Cupeissa suomalaisjoukkueet alisuoriutuivat – se olisi ollut erinomainen ikkuna näyttää sarjamme tasoa ulkopuolisille. Maajoukkuepelaajien esiintyminen kotimaan parketeilla on vaikuttanut varmasti myös yleisömääriin. Tässä olisi tosin kehitettävääkin vielä, eli kannattaisi miettiä miten MM-tähdistä saataisiin vielä enemmän hyötyä irti kotoiselle liigallemme.

Nyt kun EU-pelaajia saa ottaa vapaasti joukkueisiin, uskotko että kevätkaudella nähdään vielä paljon värväyksiä ulkomailta?

En tiedä nähdäänkö paljon, mutta joitain varmasti. Jotkut joukkueet varmasti vahvistavat vielä pätkätyöläisillä rivejään enkä usko että loukkaantumisiltakaan voidaan välttyä.

Kuka mielestäsi on syyskauden paras liigapelaaja ja miksi?

Hyviä ehdokkaita olisi useita ja eri roolien pelaajien keskenään vertaaminen on yhtä vaikeaa kuin eri urheilulajienkin. Mieluummin nimeäisin siis pelipaikkakohtaisesti parhaat, mutta jos yksi pitää nimetä, niin sanotaan LEKA Volleyn hakkuri Mart Tiisar. Perusteluna hyvien otteiden ja pistemäärien lisäksi on se, että hän on kantanut joukkueessaan tosi isoa roolia pisteiden teossa. Muita vaihtoehtoja olisi ollut esimerkiksi VaLePan ja Tiikereiden riveissä.

Mitä toivot joulupukilta Mestaruusliigalle ja mitä yleensäkin suomalaiselle lentopallolle, entä itsellesi?

Mestaruusliigalle toivon lisää näkyvyyttä ja sitä kautta lisää katsojia ja yhteistyökumppaneita. Tämän toteutumisessa meidän ei tarvitse onneksi luottaa vain Joulupukkiin, vaan me lentisihmiset voimme kääriä hihamme ja tarttua toimeen. Suomalaiselle lentopallolle, tai oikeastaan lentisväelle, toivon voimia (ja myös uusia apuvoimia) jatkaa työtä hienon lajimme eteen. Itselleni en ole toivonut mitään erityistä. Paras lahja on se kun saa raskaan syksyn jälkeen rauhoittua hetkeksi perheen ja läheisten pariin.

"Einomies Porkkakoski" 

Lentopalloaddikti, korsolaissydän, vaikuttaa Tussikoskelta käsin. Tussikoski. @EPorkkakoski

Mikä on ensimmäinen ajatuksesi, kun katsot liigan sarjataulukkoa?

Korson Vedolla on neljä pistettä enemmän kuin se viime vuonna sai kasaan koko kaudella. Toinen ajatukseni on, että eikö VaLePa ja Tiikerit saa millään tuon enempää eroa toisiinsa. Tulevat finalistit ellei taivas putoa.

Tällä kaudella liigassa on nähty kaksi uutta päävalmentajaa, LEKA Volleyn Lauri Hakala ja Korson Vedon Petri Sainio. Mitä sanot heidän liigauran alusta?

Sainion ura on alkanut äidinkielen opettelulla. Laurilta kuunnellun ja puhutun ymmärrys on sujunut joutuisammin. Molemmat ns. uuden ajan valmentajia, joiden ei tarvitse käyttää puolinelsonia pelaajia kohtaan eikä tarvitse pyytää omaa pukukoppia ettei tarvitse mennä pelaajien kanssa samaan pukukoppiin. Eivätkä ole mitään kitarisat punaisina huutajia. Eläkevirkapaikka molemmille varmistettu Martti Ahtisaaren kriisienratkaisutoimiston työntekijöinä. Uskon Petrin ja Laurin valmennustyylin leviävän laajemminkin tulevina vuosina lentopalloiluumme.

Liigassa pelaa nyt puolet viime syksyn MM-joukkueestamme. Miten se mielestäsi on näkynyt?

Mielestäni Mestaruusliigassa on nähty yhä enemmän tasokkaita otteluja ja niissä kovatasoisia suorituksia. Katsojia selvästi kiinnostaa nimet Ojansivu, Sivula, Hietanen, Kunnari, Lehtonen, jne....Myös tuntuu, että ovat tuoneet katsomoon lisää uusia, nuoria kasvoja, jotka haluavat tulla katsomaan idoleitaan. Huuman kannalta tärkeää, että meillä on tunnettuja nimiä kentällä, jotka näyttävät mallia kivenkovilla suorituksillaan.

Nyt kun EU-pelaajia saa ottaa vapaasti joukkueisiin, uskotko että kevätkaudella nähdään vielä paljon värväyksiä ulkomailta?

Enpä usko. Tuntuu seurojen pussukat olevan aika lailla tyhjiä ja rahaa ei vain ole helppo houkutella sponsoreiden kukkaroista seurojen kassaan. Lisäksi muukalaislegionaalaiset porukat eivät lopulta kiinnosta yleisöä ja niitä on kohtuullisen vaikeata hitsata voittavaksi joukkueeksi.

Kuka mielestäsi on syyskauden paras liigapelaaja ja miksi?

Kyllä syyskauden paras liigapelaaja on Olli Kunnari. Hän on vain niin hirveän monipuolinen pelin jokaisella osa-alueella. Maailmanluokan tähti, joka ei turhia elvistele ja röyhistele rintaansa. Jujut maailmanluokkaa kuten monipuolinen syöttövalikoimansa. Kuutospaikan lyönnit onnistuessaan aivan hirvittäviä pommeja tai sitten upeita jujuja esim. vastustajan nelospaikkaan.

Mitä toivot joulupukilta Mestaruusliigalle ja mitä yleensäkin suomalaiselle lentopallolle, entä itsellesi?

Joulupukilta toivon Mestaruusliigan seuroille tukea ja apua, ettei talkoolaisia kuormitettaisi enää yhtään ylimääräisillä tehtävillä. Talkoolaisia voisi aina silloin tällöin käydä liiton puolesta katsomassa ja auttamassa ottelutapahtumissa. Seuraihmisetkin ovat vain ihmisiä, jotka tarvitsevat huomattavasti enemmän arvostusta arvokkaalle työlleen. Yksi arvostus on tulla lippuluukun kautta eikä vinkua ilmaisia lippuja itselleen ja kavereilleen. Suomalaiselle lentopallolle toivon kaikkea hyvää ja pääsyä Rion olympialaisiin. Itselleni toivon voimia jaksaa keksiä otteluennakkoihin ja raportteihin mellevän herkullisia otsikoita Toni Flinkin otsikkomankelin tyyliin. Lisäksi uskon ja toivon näkeväni pitkästä aikaa Korson Vedon puolivälierissä ja sen jälkeen välierissä. Sitten onkin kaikki mahdollista.

Jari Perkiö

Urheilutoimittaja Iltasanomat, Urheilusanomat. Pälkäne. @Jari Perkio

Mikä on ensimmäinen ajatuksesi, kun katsot liigan sarjataulukkoa?

Ei voi kuin kummastella pelimäärien suurta eroa… Joukkueiden järjestyksessä ei ole isoja ihmeitä.

Tällä kaudella liigassa on nähty kaksi uutta päävalmentajaa, LEKA Volleyn Lauri Hakala ja Korson Vedon Petri Sainio. Mitä sanot heidän liigauran alusta?

Hienoa, kun saatiin liigaan kaksi kansainvälisesti kouliintunutta valmentajatulokasta. Ehdoton piristysruiske ilman muuta. Molemmilla lentävä lähtö, sen jälkeen arki tullut vastaan. Korson sairastumiskierre on jo oma lukunsa.

Liigassa pelaa nyt puolet viime syksyn MM-joukkueestamme. Miten se mielestäsi on näkynyt?

Lelu Ojansivun, Olli Kunnarin ja Urpo Sivulan kaltaiset maajoukkuetähdet ovat lisänneet yleistä kiinnostusta luonnostaan. Myös valtakunnallisessa mediassa. Sarja on nyt nimiltään kiinnostavampi kuin koskaan.

Nyt kun EU-pelaajia saa ottaa vapaasti joukkueisiin, uskotko että kevätkaudella nähdään vielä paljon värväyksiä ulkomailta?

En usko. Yksittäisiä täsmähankintoja ja hätäostoja tulee, mutta suurta ryntäystä ei tarvitse pelätä. Ei sitä ole tullut syksynkään mittaan.

Kuka mielestäsi on syyskauden paras liigapelaaja ja miksi?

Lelu Ojansivu. Yksittäisenä pelaajana suurin merkitys joukkueelleen. Pystyy ratkaisemaan välillä pelejä yksinäänkin. Sitä kovempi, mitä tärkeämpi peli. Ekstrana vielä iso mainosarvo ja julkisuuden ymmärtäminen oikealla tavalla.

Mitä toivot joulupukilta Mestaruusliigalle ja mitä yleensäkin suomalaiselle lentopallolle, entä itsellesi?

Mestaruusliigan suurimmat haasteet ovat ehdottomasti johtamispuolella. Jospa joulupukki voisi vaikuttaa siihen, että oman edun tavoittelusta, yksisilmäisyydestä ja sisäsiittoisuudesta päästäisiin vihdoin vähitellen eroon. Suomalaisen lentopalloväen rivit ovat edelleen huolestuttavan hajanaiset.

Itselleni toivon ennen kaikkea terveyttä ja lisää positiivista krjoitettavaa lajista.

Olavi Ala-Nissilä

Lentopallon Mestaruusliigan kunniapuheenjohtaja, kansanedustajaehdokas. Loimaa. @AlaOlavi

Mikä on ensimmäinen ajatuksesi, kun katsot liigan sarjataulukkoa?

Erittäin mielenkiintoinen kevät tulossa!

Tällä kaudella liigassa on nähty kaksi uutta päävalmentajaa, LEKA Volleyn Lauri Hakala ja Korson Vedon Petri Sainio. Mitä sanot heidän liigauran alusta?

Mestaruusliigassa oli pitkään tilanne, että uusia valmentajia ei juuri tullut . Uudet ammattitaitoiset valmentajat ovat enemmän kuin tervetulleita. Alku pojilla ollut hyvä!

Liigassa pelaa nyt puolet viime syksyn MM-joukkueestamme. Miten se mielestäsi on näkynyt?

Pelin tason hienoisena nousuna ja enemmän näkyviä persoonia liigassa. Yleisömäärän kasvuna niissä liigaseuroissa, jotka ovat osanneet hyödyntää tilannetta.

Nyt kun EU-pelaajia saa ottaa vapaasti joukkueisiin, uskotko että kevätkaudella nähdään vielä paljon värväyksiä ulkomailta?

En usko, eipä juuri. Uskon ja toivon että järki voittaa ja vahva yhteinen yhteisymmärrys ulkomaalaispelaajien määrästä (mitään sopimista ei tarvita kun on yhteinen ymmärrys) ja yhteisöllisyys palaa liigaan ja kaikkiin liigaseuroihin. Yhteisymmärrys kesti yhteisistä pelisäännöistä hyvin yli 10 vuotta. Oli ehkä osin sattumien summa, että yhteisymmärryson lähtenyt lipeaämään. Ehkä myös kasvava ammattimaisuus (hyvä juttu sinällään) ja ehkä managerien kasvava rooli ei ota aina huomioon yhteisöllisyyden ja yhteisymmärryksen merkitystä.Suomalaisen huippulentopalloilun kehityksenkään kannalta ei kolmea enempää ulkomaalaispelaaja kentällä pidä minusta olla. Palattakoon siis yhteisymmärrykseen enintään kolmesta ulkomaalaispelaasta (EU-pelaajat mukaan lukien) kentällä.

Kuka mielestäsi on syyskauden paras liigapelaaja ja miksi?

Vaikea kysymys. Vastaan Matti Oivanen ja perusteena ei ole yksin se, että hän pelaa Loimaalla!

Mitä toivot joulupukilta Mestaruusliigalle ja mtä yleensäkin suomalaiselle lentopallolle, entä itsellesi?

Hyvää yhteisöllisyyttä ja yhteistä tekemistä! Vain hyvä joukkue menestyy ja se koskee Mestaruusliigaakin kokonaisuutena.
Mestaruusliigalle ja koko suomalaiselle lentopallolle toivon rohkeita strategisia päätöksiä ja strategista johtamista.
Liigaseurat ovat liigan perusta mutta strategiaa pitää viedä liigahallituksen rohkeasti eteenpäin. Suomalaiselle lentopalloilulle ja lentopalloilulle toivon lisää resursseja jostakin ja olosuhteiden kehittymistä kaikkialla Suomessa. Joululahjaa itselle odotan huhtikuussa!

Tuomas Sammelvuo

Miesten maajoukkueen päävalmentaja, entinen pitkäaikainen maajoukkuekapteeni. Kuopio. @TSammelvuo

Mikä on ensimmäinen ajatuksesi, kun katsot liigan sarjataulukkoa?

- Miesten osalta oikeastaan ennakko-odotusten mukainen taulukko. VaLePa ja Tiikerit kärjessä ja sen jälkeen tulee tasaista ja loppupäässäkin sinne ennakolta kaavaillut joukkueet. Yksittäisistä joukkueista voisi mainita ETTAn. Kuoksan tiimi sai alun jälkeen hyvän vauhdin päälle ja on pelannut tasaista ja hyvää lentopalloa ja noussut neljän sakkiin.

Tällä kaudella liigassa on nähty kaksi uutta päävalmentajaa, LEKA Volleyn Lauri Hakala ja Korson Vedon Petri Sainio. Mitä sanot heidän liigauran alusta?

- On ollut mahtava seurata ja kuulla, millä innolla he ovat tulleet Liigaan mukaan. Laurilla on huikean paljon tutkittua tietoa lentopallosta, jota hän nyt pääsee hyödyntämään konkreettisesti. Lauri on LEKAlle juuri oikea mies. Uusi innokas seura, nuori innokas päävalmentaja. Petristä välittyy myös huikea innostus työhönsä, joka selvästikin kantoi Korsoa alkukaudesta. Molemmilla valmentajille ajatukset rullaa nyt varmasti paljon, kun alku on takana ja ehkää uusiakin asioita ja tilanteita tulee ratkottavaksi. Erittäin hieno juttu, että molemmat ovat Suomessa valmentamassa ulkomaiden jälkeen.

Liigassa pelaa nyt puolet viime syksyn MM-joukkueestamme. Miten se mielestäsi on näkynyt?

- Kovat pelaajat nostavat pelin tasoa ja kiinnostavuutta. Kyllä ihmiset puhuvat paljon meidän MM-kisapelaajista, heitä tullaan katsomaan. Ja näitä MM-menestyksen tekijöitä ja heidän tarinoitaan kannattaa nostaa esiin joka puolella.

Nyt kun EU-pelaajia saa ottaa vapaasti joukkueisiin, uskotko että kevätkaudella nähdään vielä paljon värväyksiä ulkomailta?

- En usko, että mitään isoa pelaajavyöryä tulee. Muutama pelaaja ehkä, mutta eiköhän suurin osa joukkueista ole kauden alussa jo palettinsa kasannut. Jotkut joukkueet tosin tarvitsevat pelaajia, mutta hyviä pelaajia ei liikaa ole tarjolla ja hankinta vaatii tietysti myös taloudellisen satsauksen.

Kuka mielestäsi on syyskauden paras liigapelaaja ja miksi?

- Olen nähnyt ison määrän pelejä ja on monta loistavaa pelaajaa, mutta nostan esiin ETTAN Joshua Walkerin. Loistava hankinta oikeaan rooliin. Pienellä vastuulla vastaanotossa, pääsee näin kantamaan todella isoa roolia hyökkäyksessä. Aina positiivinen, hyvä joukkuepelaaja.

Mitä toivot joulupukilta Mestaruusliigalle ja mtä yleensäkin suomalaiselle lentopallolle, entä itsellesi?

- Mestaruusliigalle toivon, että LP-Viestin seuraksi saamme miestenkin puolelle menestystä Eurocupissa. Kun suomalainen seurajoukkue pudottaa eurocupissa ”ison” seuran euroopasta, aukeaa liigassakin uusi luku. Tämä oli taas lähellä, mutta se ei vielä riitä. Suomen lentopallolle toivon samaa yhteistyön jatkoa, huumaa, jota olemme saaneet elää ja, että se tarttuu entistä tiukemmin meihin kaikkiin. Itselleni Joulupukilta riittää rauhalliset päivät perheen parissa kotisalla. Hyvää Joulua !

  Takaisin