Tiikerit ja Loimu saavuttivat jatkopaikat

18.11.2015

Kokkolan Tiikerit saavutti keskiviikkona jatkopaikan CEV Cupissa ja Raision Loimu Challenge Cupissa.

Tiikerit meni jatkoon CEV-cupissa voitettuaan ranskalaisen Arago de Séten numeroin 3-1 (25-23, 18-25, 25-19, 25-20). Kolmannen erän jälkeen Tiikereiden jatko oli varmistunut ja sen kuuli yleisön metelistäkin. Neljäs erä oli sitten vain ”pakkopullaa”, etenkin Arago de Séten joukkueelle.

Ottelu aloitetiin hiljaisella hetkellä ranskan tapahtumien johdosta. Arago de Séte pelaajien hihoissa oli surunauhat. Joukkueen ykköshakkuri Marien Moreau ei käynyt kentällä ollenkaan, vaan hakkurin tehtäviä hoiti Thomas Lamoise. Tiikereiden ykköshakkuri Olli-Pekka ”Lelu” Ojansivu pelasi puolitoista erää, jonka jälkeen Antti Ropponen vaihdetiin kentälle.

Ensimmäinen erä oli jännittynyttä peliä. Tasaista peliä tilanteeseen 12-12 saakka. Sen jälkeen Tiikerit repi riittävän eron ja kuittasi erän itselleen. Tämä tarkoitti sitä, että Arago de Séte tarvitsisi neljä peräkkäistä erävoittoa, jatkaakseen CEV-cupissa.

Toinen erä alkoi Tiikereiden kannalta onnettomasti. Liekö 1. erän voitto maistunut liian makealta. Ranskalaiset repivät heti alkuun kuuden pisteen eron (10-4) ja pitivät erän otteessaan loppuun saakka. Keskitorjuja Franck Lafitte pelasi mainion erän.

Kolmas eräs alkoi jälleen tasaisesti. Tilanteessa 17-14 Tiikerit saivat ensi kertaa kolmen pisteen johdon ja pitivät erän itsellään. Tommi Siirilä oli tehokkaana tehopistein 6/+5. Erän päätteeksi riemu nousi kattoon ottelun ratkettua: Arago de Séte ei voinut enää mennä jatkoon CEV-cupissa.

Neljännessä erässä Arago de Séte pelasi kakkosmiehistöllään pitäen pistejohtoa pääosan erästä. Lopussa Tiikerit teki tarvittavat pisteet ja veivät erän. Tunnelma ei enää noussut ensimmäisten erien tasolle.

Tiikerit kohtaa toisella kierroksella venäläisen Gazprom-Ugra Surgutin. Venäläiset voittivat hollantilaisen Abiant Groningenin kaksi kertaa 3-0. Surgutin tähtiä ovat Venäjän maajoukkueessa pelaavat Dmitriy Ilinykh ja Nikolay Apalikov.

Valmentaja Patrick Duflos, Arago de Séte:
- Ensimmäisessä erässä pelattiin jopa paremmin kuin Tiikerit, muyta vain puolen erän verran. Toinen erä oli meidän. Siinä vaiheessa ottelu olisi voinut tulla meillekin. Kolmas erä oli taitekohta. Meillä oli vastaanotto-ongelmia.

Arago de Séte, keskitorjuja Franck Lafitte, Arago de Séte
- Hieno peli. Ensimmäisessä erässä teimme virheitä. Toinen erä oli mainio. Täällä on ollut hyvä vastaanotto. Siitä kiitokset. Onnea jatkoon

Tommi Tiilikainen, Tiikerit:
- Tärkeä peli meille. Olemme ison muutoksen äärellä. Meitä nähdään nähdään jatkossakin Euroopassa. Tänään meillä oli vaikeita hetkiä, mutta puskettiin niistä läpi. Arago de Sétellä parempaa puolustusta, etenkin toisessa erässä. Päästiin kuitenkin jaloillemme ja pärjäsimme. Lelu oli mukana niin kauan kuin puhtia riitti.

Taichiro Koga, Tiikerit
- Ennakoin tiukkaa peliä. Valmistauduimme hyvin, jotta voittaisimme tämän pelin ja niin kävi. Jatkossa: lisää meteliä yleisöltä, kiitos.

Arago de Séte: Thomas Lamoise, 20/+12, Thibault Rossard 19/+2, Franck Lafitte 9/+6
Tiikerit: Romans Sauss 17/+8, Tommi Siirilä 11/+9, Enderwin Herrera 9/+2

Palkitut: Franck Lafitte & Steven Kehoe
Yleisöä: 2150

Tiistaina jatkopaikkansa varmistaneen VaLePan seuraavaksi vastutajaksi selvisi keskiviikkona kreikkalainen Foinikas Syros. Syrosin riveissä pelaa mm. Mestaruusliigassa Saimaa Volleyn paidassa nähty Byron Ferguson.

Loimu odotetusti jatkoon

Raision Loimu joutui odotettua tiukemmalle Challenge Cupin toisessa osaottelussa kotonaan norjalaisen Nyborg Bergenin kanssa, mutta klaarasi itsensä jatkoon.

Vieraissa otetun 3-0-voiton jatkeeksi raisiolaiset voittivat keskiviikkona kotonaan 3-1 (21-25, 25-22, 30-28, 25-22). Jatkopaikka ratkesi kolmannen erän jälkeen.

Loimu kohtaa toisella kierroksella ranskalaisen ASUN Lyon Metropolen, joka putosi CEV Cupista hävittyään saksalaiselle SWD powervolleys Dürenille 0-3 ja 1-3.

Viikon takainen 3-0-vierasvoitto Bergenissä takasi oranssimustille erinomaisen lähtökohdan kotiotteluun. Vahvalla ilmeellä läpi syksyn pelannut Loimu oli tilanteessa, jossa vahvan rutiinitason ylläpitämisen otaksuttiin riittävän jatkopaikan varmistamiseen.

Ennusmerkit pitivätkin kutinsa. Isännät kuittasivat lopulta varsin vakuuttavan kotivoiton, jonka myötä joukkueen Eurocup-taival jatkuu kohti kovempia haasteita. Seuraavaksi kapuloita rattaisiin iskee ranskalainen huippuseura Lyon, jonka riveistä löytyy maailmanluokan osaamista. Todellista herkkua on siis luvassa.

Loimun kotivoitto ei tullut suinkaan ilmaiseksi. Norjalainen Nyborg oli liikkeellä odotettuakin vahvemmalla ilmeellä. Vapautuneesti pelanneet valkopaidat haastoivat isännät tiukkaan taisteluun. Hikeä ja tunnetta vuodatettiin norjalaisten iskettyä kovan kovaa vastaan.

Omaa merkittävää roolia otti norjalaisten kylmäverinen pelaajapokeri, joka yllätti Loimun. Edellisestä ottelusta tuttu rosteri oli pantu osin uuteen uskoon. Muun muassa Norjan parhaaksi lentopalloilijaksi tituleerattu Kristian Bjelland (10/+9, 2 torjuntaa) oli siirtynyt yleispelaajan tontilta sentteriksi. Tämä ovela kikkailu vesitti osittain oranssimustien otteluun valmistaneen taustatyön.

Avauserä tarjosi jääkylmää shokkihoitoa. Norjalaiset livahtivat salakavalasti erävoiton taanneelle kuskin paikalle heti alkumetreillä. Tahtia löi hakkurina pelannut 204-senttinen järkäle Vetle Hylland (20/+9, 2 ässää, 2 torjuntaa), jonka käsi kävi tuhoisasti.

Nyborgin ristiretki jatkui kakkoserässä. Vaikka kohmeisesti ottelun aloittanut Loimu saikin konettaan käyntiin, sinnittelivät norjalaiset yhä takiaismaisesti isäntien iholla. Erän ratkaisu nähtiin lopulta Daniel Vargasin (16/+9, 1 torjunta) syöttövuorolla Kirill Borichevin (16/+7, 2 ässää, 4 torjuntaa) kolmen peräkkäisen onnistumisen - kaksi torjuntaa ja hyökkäyspiste - muodossa.

Kolmas erä tarjosi nitromaisia hetkiä. Kissa-hiiri-leikkiä edennyt taistelu huipentui kalkkiviivoillaan. Nyborg pääsi jo kahteen otteeseen yrittämään erävoittoa, mutta nousuvireisesti pelanneet isännät onnistuivat kontraamaan millimetritaistelun edukseen Ossi Rumpusen (21/+16) ja Borichevin johdolla.

Päätöseräksi jääneessä neljännessä Loimu antoi peliaikaa myös penkkimiehilleen. Rosterimuutokset eivät sekoittaneet isäntien pakkaa. Parketille päässeet Kasper Vuorinen, Karri Sihvonen (2/0) ja Verneri Vetriö (3/+1) hoitivat kukin leiviskänsä kunnialla.

Loimu-kippari Ossi Rumpunen allekirjoitti norjalaisten harmaita hiuksia tuottaneen rosterikikkailun. Lopussa kuitenkin kiitos seisoi.

- Ottelussa oli väkisinkin pakkovoiton meininki. Kaveri pelasi eri tavalla ja erilaisella kokoonpanolla kuin Norjassa. Nyborg oli tänään edelliskohtaamista parempi. Ei mikään helppo iltapuhde meille.

Nyborgin kokenut päävalmentaja Ivar Bakken oli tyytyväinen suojattiensa esitykseen. Tappiosta huolimatta illan anti oli positiivinen.

- Pelattiin hyvä ottelu. Erilaista tekemistä kuin kotiottelussa. Lähdettiin liikkeelle hieman eri tavalla, ja pojat onnistuivatkin mainiosti. Vaihdoksilla haettiin peliin muutoksia. Kokeilut toimivatkin hyvin. Jatkamme kautta omassa sarjassa ja pohjoiseurooppalaisilla otteluilla.

Loimu-luotsi Ismo Tuominen oli luonnollisesti helpottunut. Jatkopaikan varmistaminen oli odotetun kivisen tien takana.

- Tyypillinen pakko-voitto. Peli näytti väkisinkin nihkeältä. Vastustajan kokoonpanomuutokset vaikeuttivat pelaamistamme. Eka erässä emme tainneet saada yhtään torjuntapistettä. Pelaaminen oli varovaista, ja rentous puuttui. Jatkopaikkaa haettiin ja se myös saatiin. Kaikki pelaajat saivat myös peliaikaa, kuten oli suunniteltukin.

Loimu: Rumpunen 21/+13, Vargas 16/+5, Borichev 16/+2
Bergen: Hylland 20/+10, Siljander 14/6, Khanevski 13/+4

Tuomas Pelton valokuvat

Toisena suomalaisjoukkueen Challenge Cupin toisella kierroksella pelaa tiistaina CEV Cupista pudonnut Hurrikaani-Loimaa. Loimaalaiset kohtaavat belgialaisen Prefaxis Menenin.