Tiikerit rutisti voiton Turussa ja Savo Volley Loimaalla - Team Lakkapää pohjoisen ykkönen

26.01.2022

Keskiviikon miesten Mestaruusliigan ottelutriossa Kokkolan Tiikerit taisteli pitkän kaavan mukaan voiton TUTO Volleysta Turussa, Savo Volley oli selvästi Hurrikaani parempi Loimaalla ja Team Lakkapää piti pisteet kotonaan Ettan vieraillessa.

Lakkapää otti niskalenkin Ettasta

Team Lakkapää ja Lentopalloseura Etta kohtasivat keskiviikkoiltana Lapin Urheiluopistolla lentopallon Mestaruusliigaottelussa. Lakkapää otti 3-0 (25-22, 25-20, 25-19) voiton hieman hengettömästi esiintyneestä Ettasta. Vaikka erät olivat tasaisia, niin Lakkapää piti ohjaksia käsissään käytännössä koko ottelun ajan. Tätä tietä helpotti myös Etta, jonka aloitussyötöt olivat kieltämättä hieman heppoisia ja antoivat näin hyvät hyökkäysaseet iskuvoimaiselle kotijoukkueelle.

Lakkapää otti ensimmäisessä erässä 3-0 alun ja vaikka Etta kavensi tilanteeksi 3-2, niin Lakkapää meni hyvän torjuntapelin avustamana jo 13-8 johtoon. Etta nousi vielä Lakkapään hyökkäysvirheiden avustamana tilanteeseen 18-16, mutta sen jälkeen Lakkapää meni lopulta menojaan.

Toinen erä alkoi samoin Lakkapään hallinnalla sen johtaessa erää 2-0 ja 5-2. Etta nousi Eetu Pennasen syöttövuorolla tasatilanteeseen 5-5, ja erää pelattiinkin tämän jälkeen tasaisissa merkeissä Ettan käydessä ottelussa johtotilanteessa 8-9. Pitkä taistelupallo tilanteessa 9-9 päättyi Atro Bergin torjuntaan ja tämän jälkeen Miikka Lemmy Lemola otti torjuntapisteen tilanteessa 13-11. Etta nousi vielä tasatilanteeseen 13-13, mutta sen jälkeen Lakkapää meni menojaan kun Fredric Gustavsson aloitti Lakkapään karkumatkan syöttöruudusta.

Kolmas erä alkoi kahden ensimmäisen kopiona. Lakkapää otti heti alussa komennon ja meni jo 8-3 johtoon, joka kasvoi 13-8:aan ja ottelu näytti tässä vaiheessa aika lailla taputellulta. Kuten usein käy, niin Etta sisuuntui ja kun Lakkapään selkä hieman suoreni, niin Etta tuli tasoihin 15-15 ja suurimpana syynä siihen oli Ettan todella laadukas ja taisteleva puolustuspeli. Tämän jälkeen alkoi ottelun ratkaisu, jossa kapellimestarina toimi kukapas muu kuin Gustavsson. Hän päätti pitkän taistelupallon kaikki hiljentäneellä hyökkäyksellään ja sitä seurasi kaksi Lakkapään torjuntaa, joilla erä oli jo 20-17. Syöttöruudussa epävarmasti esiintynyt Leiner Aponza näytti oikeassa paikassa osaamistaan ja iski ässän takarajalle tilanteessa 22-18, mikä lopullisesti katkaisi Ettan selkärangan ja peli loppui käytännössä siihen.

Ettan parasta esitti Eetu Pennanen sekä ajoittain hakkuri Janne Marttila, mutta hän jäi auttamatta virkaveli Gustavssonin varjoon, joka hyökkäsi ja syötti tänään omalla tasollaan, mikä tarkoitti lukemia 21/+9. Lakkapään vastaanotto oli omilla lukemillaan, vaikka Etta kiersikin Sho Takahashia, niin hänen vastaanottoprosentikseen tuli jälleen 75 prosenttia, mutta vain 8 aloitussyötöllä. Etta yritti pommittaa ja pommittikin syötöillään Leiner Aponzaa, joka hikoili 36 vastaanottoa, mutta hänelle huimilla tehoilla 53 %. Leinerin tehoja nosti varmasti se, että Takahashi otti ison tontin kentällä ja Etta yritti kiertää häntä, jolloin syötöistä lähti auttamatta tehot. Torjuntapelissä näkyi joukkueiden välinen fyysinen ero, Lakkapää otti 14 torjuntaa Ettan 4 vastaan. Ettan Teppo Heikkilä pelasi myös välillä kuin ennen vanhaan, mutta enemmän iloa joukkueelle taisi tuottaa häntä tuurannut vasta 15-vuotias Aleksi Hänninen.

Anssi Hakala, ETTA
Oli meiltä tosi vaikea peli. Ei lähtenyt peli käyntiin. Teimme kovan työn, jotta pääsimme peliin mukaan, mutta sitten kaveri meni taas menojaan. Lakkapään hyökkäyspeli oli tänään parempaa kuin meillä. Lakkapää oli tänään kärsivällisempi joukkue, vaikka sen pitäisi olla meidän vahvuus. Hyökkäyksen rytmit eivät toimineet meillä tänään normaaliin tapaan.

Lasse Jäntti, Lakkapää
Peli oli tasainen. Pari virhesumaa tuli, mutta muuten hyvä esitys meiltä. Hyvä vastaanottopeli helpottaa omaa peliä runsaasti. Kolmeen erään tuli hyvin torjuntoja. Laiturit saatiin kiinni hyvin.

Olli Kuoksa, ETTA
Pelasimme yksilötasolla tänään huonosti. Lakkapää pelasi omalla tasollaan. Olen pettynyt. Emme pystyneet jatkumoa Raisio-pelin jälkeen. Meidän avainpelaajiemme pitää onnistua, jotta pystyisimme voittamaan. Tänään he eivät onnistuneet. Uskoisin, että joukkueemme on tässä, vaikka siirtoikkuna on vielä auki. Oulun ulkopuolelta tulee tuskin enää pelaajia mukaan.

Luis Salgado, Lakkapää
Tärkein asia on joukkueen tunnelma. Itseluottamuksen kanssa olemme tehneet töitä. Peli ei ollut helppo. Torjunta-puolustus toimi tänään meillä hyvin. Olemme tehneet viime päivät töitä Leiner Aponzan vastaanoton kanssa. Olen iloinen siitä, että se toimi tänään.

Team Lakkapää - Etta
3-0 (25-22, 25-20, 25-19)
Team Lakkapää: Fredric Gustavsson 21/+9, Leiner Aponza 12/+2, Daniel Aponza 10/+8
Lentopalloseura Etta: Eetu Pennanen 12/+5, Janne Marttila 10/-2, Nuutti Niinivaara 8/+4
Ässät 2-3, syöttövirheet 14-10, torjunnat 14-4, hyökkäys% 45-33, vastaanotto% 58-59

Fredric Gustavsson, Team Lakkapää
Eetu Pennanen, Lentopalloseura Etta

Sho Takahashi, Lakkapää

Savo Volley jyräsi Hurrikaanin yli

Hurrikaani- Loimaa – Savo Volley 0-3 (18-25,21-25,18-25)

Tuore Suomen cup- mestari Savo Volley antoi myrskyvaroituksen keskiviikkona Loimaalla. Ilman Andrus Raadikia Loimaalle saapunut savolaisjoukkue oli tasaisen vahva läpi ottelun. Vierasjoukkue ei näyttänyt potevan minkäänlaista Suomen cupin mestaruuskrapulaa, sillä sen pelaaminen kesti läpi ottelun korkealla tasolla. Kaikki lähti liikkeelle syöttöruudusta, jossa Veikka Lindqvist (3 ässää), Antti Siltala (3 ässää) ja Fedor Ivanov (2 ässää) pommittivat isäntien vastaanoton riekaleiksi. Kun Savon tasoista joukkuetta vastaan vastaanotto jää neljään metriin, tulee hyökkäyspelaamisesta erittäin vaikeaa.

– Meidän vastaanotto ei antanut tänään mahdollisuutta pelata. Jouduimme liikaa pelaamaan rauhallisista ja isoista laitapasseista, joissa vastassa oli koko ajan kahden- kolmen miehen ulottuva torjunta, Jussi Heino tiivisti pelin.

Kun normaalisti joukkueen syömähammas Antti Ropponen (11pist. +3) pysyi hyvin vieraiden pihdeissä, ei muusta joukkueesta kukaan noussut johtavaksi pelaajaksi.

-Pikkasen alussa hirvitti, miten joukkue mahtaa suoriutua, kun annoin pelaajille luvan juhlia Suomen cupia, Timo Tolvanen paljasti.

Mutta joukkue näytti ammattimaisuutensa, eikä siitä löytynyt yhtään heikkoa lenkkiä. Joukkueen parhaana palkittu Fedor Ivanov antoi tunnustusta Savon vastaanottopelaamiselle.

– Kaikki lähtee hyvästä vastaanotosta. Tänään ei minun tarvinnut hirveästi juosta pallon perässä, kaverit antoivat pallon koko ajan kuppiin.

Hurrikaanin osalta pelaamisesta teki huolestuttavan se, että näytti välillä, että siltä loppui itseltäänkin usko voittomahdollisuuksiin. Heino yritti pelin aikana herätellä joukkuetta vaihdoilla, mutta viisastenkiveä ei löytynyt. Lauri Vanhasen tulo rauhoitti hiukan kotijoukkueen pelaamista, mutta ei tarpeeksi. Sen lisäksi savolaisten fiksut sijoitukset Hurrikaanin torjunnan taakse tuottivat automaattisesti pisteitä. – Ei tästä missään nimessä positiivista fiilistä jäänyt, vaikka pääsin pelaamaan, Vanhanen myönsi.

Tolvanen kiitteli pelin jälkeen koko joukkueen pelaamista, sillä joukkue onnistui koko seitsikon voimin. Siitä ei heikkoa lenkkiä löytynyt. Kun vastaanotto oli tarkkaa, Fedorov työllisti koko hyökkäysarsenaalia maksimaalisesti. Mies ruokki laiturien lisäksi keskipelaajiaan, joista varsinkin Jakub Kovac (8pist. 3torjuntaa) hyökkäsi lähes virheettömästi.

Ottelu jätti Heinolle ja Hurrikaanille paljon kysymysmerkkejä ilmaan. Hihapelaaminen ei riittänyt alkuunkaan, minkä jälkeen keskihyökkäyspelote oli lähes olematon. Kun laidasta ei löytynyt lääkkeitä liigan parasta torjuntaa vastaan, lopputulos on juuri nähdyn kaltainen.

Molemmat joukkueet jatkavat pelejään viikonloppuna. Savo matkaa Akaaseen ja Hurrikaani kohtaa Kokkolassa Tiikerit.

– Kolme kertaa ollaan tällä kaudella otettu takkiin Tiikereiltä, mutta lauantaina on uusi mahdollisuus voittoon, Heino kommentoi.

Tiikerit voitti Kupittaan pitkän puolustustaistelun

Keskiviikkona Kupittaan palloiluhallissa pelattiin tyhjille katsomoille tapahtumarikas Mestaruusliiga- ottelu, kun yhdeksäntenä oleva TUTO Volley haastoi tosissaan tuoreen Cup- finalistin ja runkosarjan nelosen Kokkolan Tiikerit.

Molemmat joukkueet esittivät läpi ottelun uhrautuvaa puolustuspeliä ja pitkiä palloralleja nähtiin kamppailun aikana useita. Tasaisen ottelun kaksi ensimmäistä erää kääntyivät niukasti Tiikereille, kun TUTO Volley sortui liikaa virheisiin, etenkin syöttöruudussa. Pitkän erätauon jälkeen selkä seinää vasten pelannut kotijoukkue kaivoi uuden taisteluvaihteen silmään ja käänsi kaksi seuraavaa erää itselleen kovan mittelön päätteeksi.

Päätöserässä pelin kuva ei muuttunut, vaan voitosta nähtiin tasainen taisto, joka kääntyi monien jatkopallojen jälkeen Tiikereille. Vieraat nappasivat Kupittaalta kaksi pistettä erin 2-3( 23-25, 24-26, 25-15, 26-24, 18-20) TUTO Volleyn oli tyydyttävä komean nousun jälkeen lopulta yhteen pisteeseen.

TUTO Volleyn parhaana palkitun Jani Puputin mukaan joukkueen parantunut ote lähti liikkeelle perusasioista.

- Pitkällä erätauolla ei pidetty mitään palopuheita, vaan rauhallisesti tarkennettiin muutamia asioita ja saatiin ne toimimaan. Se ei kuitenkaan aivan riittänyt, oltiin kyllä valmistauduttu pitkään peliin. Tiikerit puolusti hitusen verran meitä paremmin ja pääsi hyökkäämään niistä hyvin. Ero ei ollut kuitenkaan iso, totesi TUTO Volley- kapteeni.

Tiikereiden Jere Mäkisen korosti puolustuksen merkitystä.

- Molemmat joukkueet puolustivat hyvin ja palloa ei räiskitty. Kovaa vääntöä oli. En tiedä oliko kyseessä klassinen pitkä erätauko, mutta kaveri alkoi pelata napsun paremmin ja ei oltu valmiita vastaamaan siihen.

Ensimmäisen erän alkuhetkiä marssittiin Tiikereiden tahtiin, jotka takoivat onnistumisia hyökkäyspäässä Oskari Keskisen johdolla. TUTO Volleyn hyökkäykset kilpistyivät useasti kokkolalaisten puolustuksiin. Isäntäjoukkueen valopilkkuna tuikki Eemeli Kouki. Periodin vanhetessa TUTO Volley löysi peliinsä uutta virtaa ja aloitti kirinsä, jonka kapellimestarina hääri Einari Koivisto. TUTO Volley pysytteli erän loppuhetket Tiikereiden iholla, mutta kiri suli lopulta virheisiin syöttöruudussa.

Toiseen erään kotijoukkue sai hyvän lähdön ja hallitsi alkupuoliskoa monipuolisen hyökkäyksen avulla. Läpi toisenkin erän turkulaisten otteita varjostivat syöttövirheet. Tiikerit pystyivät kampeamaan rinnalle omilla laitahyökkäyksillään. TUTO Volleyn hyökkäystä tahdittivat edelleen pääosin tutut nimet Kouki ja Koivisto. 20 pisteen kohdalla kotijoukkue johti parin pinnan turvin ja ratkaisupalloissa nähtiinkin raivoisaa taistelua verkon molemmin puolin, tällä kertaa vääntö kääntyi Tiikereille jatkopalloilla.

Kolmanteen erään TUTO Volleyn valmennusjohto marssitti kentälle kokeneen kaksikon Ossi Rumpusen ja Jani Puputin. Erän starttia mentiin vielä hienokseltaan Tiikereiden komennossa, mutta viimeistään TUTO Volley-kapteeni Puputin pitkä syöttövuoro oli myrkkyä vieraille. Tämä alkoi kääntää erää Kupittaan isännille. TUTO Volleyn puolustuspelaaminen kulki myös toden teolla, kun palloja kaivettiin peliin tehokkaasti ja hyökkääjät naulasivat laitapelaajien johdolla pelivälineen surutta parkettiin passarin maukkaista tarjoiluista. Erän kuluessa TUTO Volley pystyi hallitsemaan myös pitkät pallorallit ja karautti lopulta selvään erävoittoon. Kolmannesta erästä lähtien pelissä nähtiin myös mielenkiintoinen kaksikamppailu passareiden välillä, kun Tiikereiden liigadebytantti Leevi Väänänen kohtasi lähes kaiken nähneen TUTO Volley-ikoni Puputin.

Neljäs erä käynnistyi turkulaisten kannalta mollivoittoisesti, kun Tiikerit repäisi muutaman pisteen karkumatkan hakkuri Oskari Keskisen onnistumisilla, jonka kova vire jatkui läpi erän. Kokkolalaisten kannalta koettiin myös ikävä loukkaantuminen, kun Teemu Lahti linkutti kentältä sivuun. TUTO Volley kuitenkin osoitti, että se oli tullut peliin taistelemaan ja kiri kokkolalaisten eron umpeen. Kotijoukkueelta esiin nousi hakkuri Koivisto, joka nakutti palloa voimalla kenttään. Ottelun luonteen mukaisesti neljännessäkin erässä nähtiin kovia puolustuksia ja pitkiä palloralleja, josta joukkueet tehtailivat pisteitä vuorotellen tulostaululle. Erän kääntyessä lopuilleen Tiikerit lähti pienelle karkumatkalle ja johti jo 18-22, mutta TUTO Volley säilytti sitkeytensä ja runttasi väkisin rinnalle onnistuneiden torjuntojen siivittämänä. Erän ratkaisua haettiin jälleen jatkopalloilta, joissa isännät olivat lopulta vahvempia ja ratkaisu niitattiin laidalta tulikuuman Koiviston kädestä.

Voiton ratkaiseva viides erä ei juurikaan tuonut muutosta kenttätapahtumiin, vaan joukkueet etenivät edelleen tasatahtia. TUTO Volleylta isoa roolia näyttelivät Rumpunen, peliä mainiosti pyörittänyt Puputti ja Karri Kutinlahti, kun taas Tiikereiden onnistumiset olivat pitkälti hakkuri Keskisen varassa. TUTO Volley onnistui kehittämään pienen etumatkan, jonka turvin se pääsi yrittämään ottelun katkaisua kahdesti. Tiikerit eivät kuitenkaan helpolla taipuneet, vaan venyttivät ratkaisun jälleen jatkopalloille. Näitä nitropalloja pelattiinkin useampi kappale ja ratkaisun avaimet olivat tarjolla. Lopulta Tiikerit tarttuivat niihin, kun TUTO Volley ei kovasta yrityksestä huolimatta saanut palloa enää verkon toiselle puolelle.

TUTO Volleyn päävalmentaja Ruslan Zhbankov näki ottelun kovana ja tasaisena taisteluna.

- Tänään kentällä oli kaksi tasaista joukkuetta, joista toinen oli lopulta onnellisempi. Ottelussa oli yhteensä 145 puolustuspalloa, se on uskomaton määrä. Tämä peli oli Savo-kamppailun tavoin tärkeä joukkueen itseluottamukselle. Haluan kiittää joukkuetta, erityisesti Puputtia joka tuli mukaan kesken pelin ja pyöritti hyökkäystä hyvin, summasi Zhbankov.

Tiikereiden päävalmentaja Mikko Keskisipilä komppasi virkaveljeään.

- Olihan se kova vääntö ja pienten marginaalien peli. Ei ollut ihan jokapäiväinen peli hyökkäysten ja puolustusten runsaasta määrästä johtuen. Hyvä taistelu kaikkiaan, kun mukana on uusia pelaajia ja tuli vähän loukkaantumisiakin. Harmittaa, ettei tässä pelissä voinut olla yleisöä, Keskisipilä tuumasi.

TUTO Volley - Tiikerit 2-3
23-25, 24-26, 25-15, 26-24, 18-20
Koti:Koivisto 27/+18,Kouki 14/+4,Kutinlahti 13/+6
Vieras:Keskinen 34/+26,Mäkinen 13/+5,Lahti 12/+7

TUTO Volley: Jani Puputti
Tiikerit: Teemu Lahti

Prolibero: Ville Sihvonen