Tiikerit teki ryöstöretken Ikaalisiin - Savo, Hurrikaani ja Loimu muut lauantain voittajat

11.02.2023

Mestaruusliigan Viikon ottelussa poikkeuksellisesti Ikaalisissa pelannut tuore cupmestari VaLePa koki puhtaan 0-3 -tappion Kokkolan Tiikereille hakkuri Daniel Thiessenin häärittyä kentän hahmona. Savo Volley väänsi 3-2 -vkotivoiton Akaa-Volleysta, Hurrikaani-Loimaa kukisti Karelian Hurmoksen 3-1 ja Raision Loimu haki pisteet kolmessa erässä Kyyjärveltä.

Savo Volleyn tavoitteet toteutuivat

Savo Volley ja Akaa-Volley tarjosivat lähes täydelle Ahmon koulun salille lentopalloviihdettä koko rahalla. Vuoristoratamaisesti edennyt taisto päättyi lopulta kotijoukkueen voittoon lukemin 3-2 (16-25, 25-20, 25-20, 22-25, 15-12).

Valmentaja Timo Tolvanen murehti edellisen ottelun jälkeen joukkueensa tekemiä virheitä. Suomen cupin välierä oli silloin päättynyt VaLePan selvään voittoon – suuresti savolaisten suuren virhemäärän siivittämänä.

- Puhuimme ennen ottelua juuri virheiden vähentämisestä, syötön vahvistamisesta ja vastaanoton parantamisesta, sanoi Tolvanen.

- Eka erässä kaikki puhe meni roskakoriin.

Ensimmäinen erä oli todellakin vieraiden näytöstä. Skeptisimmät katsojat valmistautuivat jo lyhyeen otteluun.

Savolaiset olivat kuitenkin päättäneet toisin.

Toinen ja kolmas erä oli puolestaan kotijoukkueen vahvaa vientiä. Ensimmäisessä erässä hakoteillä ollut vastaanotto parani, ja passari Kevin Rodriguez pääsi pyörittämään peliä haluamallaan tavalla. Hakkuri Veikka Lindqvist nautti tarjoilusta, ja teki kahteen erään yksitoista pistettä.

Neljäs erä meni jälleen vieraiden komennossa, mutta viidennessä kotijoukkue uskoi omaan tekemiseensä ja kiri voittoon. Erä päättyi muutamaan kotijoukkueen komeaan torjuntaan.

- On aina iloinen asia kovan joukkueen voittaminen, pohti Tolvanen.

- Akaa-Volley on koko kauden ollut vahva hyökkäysjoukkue, ja sitä se oli tänäänkin. Me saimme tänään syötöllä jotain aikaankin.

Vastustajan valmentaja Olli Kunnari harmitteli joukkueensa hyökkäyksen heikkenemistä.

- Ensimmäinen erä oli meiltä hyvä varsinkin syötöissä, mutta toisessa erässä hyökkäyksemme sakkasi totaalisesti, sanoi Kunnari.

- Vastaanotto oli tänäänkin huono, kuten vähän koko kaudella – annoimme liikaa suoria pisteitä tai vastapalloja.

Kotijoukkue joutui oudon tilanteen eteen, kun vakiolibero Keisuke Matsuo asteli Ahmon koulun salissa siviilivaatteet päällä. Lievä loukkaantuminen pakotti Matsuon huilaamaan. Apuun hälytettiin yleismies Tapio Toiviainen, joka lienee ainoita pelaajia Suomessa, joka on pelannut jokaisella pelipaikalla.

Toiviainen selvisi vaativasta tehtävästään mainiosti. Akaa-Volley pommitti luonnollisesti häntä aloituksillaan, mutta vastaanotot nousivat 31 prosentin tarkkuudella, eikä suoria virheitä tullut kuin kaksi.

- Tapio on mahtava joukkuepelaaja, kehui Tolvanen.

- Kovaa syöttöjoukkuetta vastaan hän selvisi mielestäni mainiosti.

Hurrikaanille tärkeä kotivoitto Hurmoksesta

Hurrikaani- Loimaa – Karelian Hurmos 3-1 (25-20,23-25,25-21,25-23)

Lauantainen lentopalloiltama tarjoili Hurrikaani- Loimaan ja Karelian Hurmoksen välillä tasaisen ja kiivastempoisen taistelun sarjapisteistä. Molemmille joukkueille voitto olisi ollut tärkeä, sillä taistelu kotiedusta ja Mestaruusliigan neljännestä sijasta käy kiivaana. Tällä kertaa kotijoukkue Hurrikaani oli terävämpi erine loppuhetkillä, ja kuittasi itselleen voiton ja kolme pistettä. Voitto oli loimaalaisille jo viides putkeen, vastaavasti joensuulaisille tappio oli kolmas.

– Eka erä oli meiltä ihan hirveätä lentopalloa. Sen jälkeen saatiin tunnetta ja asennetta mukaan ja samalla pelimme parani, Mikko Räsänen tuskaili.

Ensimmäinen erä oli kotijoukkueen hallintaa alusta loppuun saakka. Jani Niskakangas laittoi hakkuriksi kahden kuukauden sairasloman jälkeen Kristers Dardzansin ja Aleksi Muukkonen siirtyi takaisin yleispelaajan rooliin. Vaikka latvialainen ei vielä täydellisessä pelikunnossa ollutkaan, oli Dardzans nyky- kunnossaankin joukkueelleen tärkeä. Miehelle kirjattiin 20 pistettä ja yksi ässä.

Toisessa erässä, kun Hurmos sai pelinsä käyntiin ja syöttöpelaaminen tehostui, alkoi otteluun tulla uudenlaista sykettä. Pitkät pallorallit ja tuulettamiset, sekä kuittailut verkon läpi olivat signaali, että molemmilla joukkueilla tahto voittaa oli kova. Ensimmäisen erän mentyä selvästi Hurrikaanille, alkoi toisesta erästä saakka taistelu sarjapisteitä toden teolla. Molemmilla joukkueilla oli omat hetkensä, jolloin se onnistui repimään omalla syöttövuorolla eroa kaveriin. Tämän jälkeen hetkessä tilanne tasoittui ja oli toisen joukkueen vuoro mennä johtoon. – Meillä oli mahdollisuudet ottaa voitto, mutta hyvien hetkien jälkeen teimme omia virheitä, ja Hurrikaani kuittasi. Hurrikaani oli tänään parempi ja onnittelut heille voitosta, Hurmoksen päävalmentaja Matti Alatalo summasi.
Pitkä erätauko tuli kotijoukkueen kannalta hyvään saumaan, kun vieraat saivat pelinsä kulkemaan toisessa erässä ja onnistuivat myös paikoitellen puhkomaan aloitussyötöllä isäntien vastaanottoa. Hetken näytti, että ottelu alkaa kääntymään Hurmokselle, sen johtaessa kolmattakin erää jo 15-12. Tämän jälkeen Hurrikaani selvisi jatkopallotilanteissa vieraitaan paremmin, ja samalla onnistui välttämään omat suorat virheet Hurmosta paremmin.

Ottelulle tyypillistä oli neljännen erän loppu, jota Hurrikaani johti jo turvallisesti 21-16 ja 22-17. Tästäkin Hurmos nousi pisteen päähän, pitkälti kotijoukkueen omien hyökkäysvirheiden ansiosta. Lopulta kentälle viimeisessä erässä vaihdettu Mikko Suomalainen torjui Häyrisen ja kotijoukkueen voitonjuhlat olivat valmiina alkamaan.

Vaikka Räsänen palkittiin Hurmoksen parhaana, aivan yhtä hyvin palkinnon olisi voinut ojentaa libero Tatu Hakkaraiselle. Hakkarainen esitti ison määrän erinomaisia pelastuksia, joilla mahdollisti omalle joukkueelle jatkopallomahdollisuuksia.

- Toivottavasti saatiin voitosta lisää itseluottamusta. Pelimme kestä jo heikompia hetkiä, joiden jälkeen pääsemme jälleen peliin kiinni, Hurrikaanin parhaana palkittu Santeri Välimaa analysoi. Välimaa myönsi, että keskittyminen tärkeään peliin näkyi joukkueen lämmittelyssä. – Jokaisella pelaajalla oli jo katseessa kevät- moodi silmissä.

Hurmos ei kauaa ehdi murehtia vierastappiota, sillä se pelaa jo sunnuntaina Vantaalla Ducksia vastaan. Voitto nosti Hurrikaanin Hurmoksen edelle, kun jäljellä on vielä kuusi sarjakierrosta.

Kokkolan Tiikerit janosi voittoa enemmän

VaLePa Sastamala Tampere – Kokkolan Tiikerit 0-3 (23-25, 25-27, 23-25)

Hiihtäjä Krista Pärmäkoski ja pikajuoksija Samuel Samuelsson lienevät tunnetuimmat ikaalilaiset urheilijat. 80-luvulla Ikaalisten Tarmon naisten pesäpallojoukkue voitti kolme mestaruutta peräkkäin ja vielä neljännen -91. Ikaalinen tunnetaan myös Sata-Häme soi harmonikkafestivaalista, joka järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1972. Osittain festivaalin tarpeisiin, mutta myös koululiikunnan ja paikallisen urheilutoiminnan tarpeisiin rakennettiin Ikaalisten uusi liikuntahalli. Vihkiäisiä vietettiin viime vuoden toukokuussa ja hallin nimeksi tuli Valkean ruusun areena.

Ottelun järjestelyt toimivat erinomaisesti ja joukkueet otettiin vastaan innostuneesti ja suurella sydämellä Valkean ruusun areenalla. Loistava suoritus Ikaalisten Tarmon talkoolaisilta. Järjestäjien ja seutukunnan 694 katsojan kannalta harmi, ettei VaLePa pystynyt tarjoamaan parasta mahdollista peliesitystä. Kokkolan Tiikerit oli otteissaan selvästi terävämpi ja halusi voittoa enemmän. Kiitos järjestelyistä Ikaalisten kaupunki, Ikaalisten Tarmo ja OP Satapirkka.

Aloituskokoonpanot
VaLePa: Esko, Ekman, Savonsalmi, Mäkinen, Bonin, Sivula, Pennanen L
Tiikerit: Försti, Leppälä, Rekomaa, Mäkinen, Lahti, Thiessen, Mäkiluoma L

Tiikerit hallitsi kaikkia eriä parin pisteen johdolla. Tiikerit oli terävämpi voitti tärkeät pisteet erien lopussa.

Ottelussa molempien joukkueiden hakkurit onnistuivat hyvin. Urpo Sivula teki pisteet 19/+16 eikä yhtään suoraa hyökkäysvirhettä. Hyökkäysprosentti 69. Tiikereiden Daniel Thiessen 21/+13 oli liian kova pukkipaitojen torjujille, teho 53%. Laitahyökkäystehoissa ero tuli yleispelaajien panoksessa. Jere Mäkinen ja Teemu Lahti hyökkäsivät rohkeasti torjujien käsien kautta, kun valepalaiset sortuivat liian paljon peippailuun.

Kahdessa ensimmäisessä erässä pukkipaidat sortuivat syöttövirheisiin. Kun pelataan muuten tasaista erää, syöttövirheet ratkaisevat. VaLePa teki 12 syöttövirhettä, Tiikerit 5 ja Tiikerit syötti 3 ässää, VaLePa yhden.

Tiikereiden pelätty keskihyökkäys ei tällä kertaa vaikuttanut lopputulokseen. VaLePan keskihyökkääjät Mikko Karjarinta 3, Severi Savonsalmi 3 ja Jacob Ekman 5 tekivät yhteensä 11 pistettä, kun Antti Leppälän 6 ja Rami Rekomaan 4 saldo oli yhteensä 10.

OP Satapirkan varatoimitusjohtaja Janne Pohjolainen palkitsi MVP pelaajat
VaLePa Urpo Sivula
Tiikerit Daniel Thiessen

Hyvinvointiapteekki Sastamala palkitsi pelin ykkössuorituksen tuotepalkinnolla ”ykköset yhdessä” Urpo Sivulan.

Daniel Thiesen:

- Hyvä joukkuevoitto ja pelasimme hyvin. Ikaalisten halli oli hyvä ja pelasimme hyvin. Keskitymme heti seuraavaan peliin ja kehitämme peliämme Playoffseja varten.

Urpo Sivula:

- Täällä oli hieno ilta, puitteet olivat kohdillaan ja porukkaa paljon paikalla, mutta Tiikerit oli tänään nälkäisempi joukkue. Ei tässä auta muuta kuin treenata ja pitää saada pää sellaiseen kuntoon, että voidaan ottaa voittoja. Ei riitä, että vain kävellään halliin. Kiitos paljon Ikaalinen.

Mikko Keskisipilä:

- Valmistautuminen oli samanlainen kuin muihinkin peleihin. Suurin keskittyminen on edelleen omassa tekemisessä. Lämmittää ennen kaikkea hyvät hyökkäystehot, puolustuksen kautta on saatu paljon pitkin kautta, mutta hyökkäys oli hyvää. Ollaan saatu laajalta rintamalta tehoja.

Janne Kangaskokko:

- Kyllä vaikeaa oli tämä ilta. Turhaudutaan liian nopeasti ja tietynlainen pehmeys ja haluttomuus tehdä ihan viimeisen päälle työtä niin se oli tänään kateissa. Suomen korkeinta sarjatasoa pelataan, niin ei voi löysästi ottaa pelejä. Salin kautta haetaan uutta vauhtia.

Loimulle täysi potti Kyyjärveltä

KyKy-Betset – Raision Loimu 0–3 (17–25, 19–25, 17–19)

Ottelu alkoi selvässä Loimun otteessa. Betonimiesten vastaanotto oli kovilla Loimun syöttöjen edessä. Loimu repäisi nopeasti viiden pisteen eron. Loimun torjunta puolustuksella oli kohtuullisen helppo tehtävä torjua ja puolustaa KyKy-Betsetin hyökkäykset. Eemeli Kouki oli kotijoukkueen syöttöjen kohteena, mutta Kouki suoriutui vastaanotto tehtävästään täydellisesti. Tomi Saarinen pyöritti passipeliä isännän ottein.

Toinen erä oli hyvin samankaltainen kuin ensimmäinen. Kotijoukkueen syöttöpeli hieman parani ja erä oli tasaisempi. Tilanteessa 14–15 Joonas Jokela hyökkäsi kolme pistettä putkeen ja hetkessä Loimu oli jälleen karkumatkalla. Syöttövastaanotto ja torjunta pelissä suurin ero joukkueiden välillä. Loimu vei kaksi ensimmäistä erää rauhallisella ja varmalla pelillä.

Pitkä erätauko ei tuonut muutosta ottelun kulkuun. Loimu syötti todella vahvasti ja torjuntapuolustus peli oli korkealla tasolla. Loimu hallitsi erää ja peliä todella selvästi. Jokainen osa-alue toimi ja voittajasta ei jäänyt epäselvyyttä.

Mauri Kurppa:

- Kaikki mitä teemme treenisalissa, näkyy kentällä. jokaisen täytyy tehdä enemmän hommia olla läsnä pelissä. Perusasioita täytyy tehdä paremmin. Arki tekeminen täytyy saada paremmaksi. Koko joukkueen täytyy parantaa.

Joaquin Layus:

- Pelasimme hyvällä energialla, hallitsimme peliä. Numerot kertovat paljon. Hyvää hyökkäämistä ja puolustamista koko joukkueelta.