TUTO Volley piinasi VaLePa:n viiteen - Hurmos ja Hurrikaani lauantaivoittoihin

19.02.2022

Miesten Mestaruusliigan lauantai toi Hurrikaani-Loimaalle puhtaan kotivoiton, Hurmokselle pisteet Helsingistä ja VaLePalle pistejaon arvoisen voiton Turusta.

Hurrikaani myrskysi Lakkapään nurin

Hurrikaani- Loimaa – Team Lakkapää 3-0 (25-16,25-18,25-23)

Hurrikaani- Loimaan ja Team Lakkapään välinen viikonlopun ensimmäinen kohtaaminen oli täysin kotijoukkueen suvereeni esitys. Vierailta puuttui sen ykköstykki, hakkuri Fredric Gustavsson, mikä näkyi rovaniemeläisten pelissä selvästi. Kun Lakkapäältä ei löytynyt ainuttakaan pallontappajaa, pääsi Hurrikaani ottelussa helpolla. Gustavssonin poissaolo ei selitä kuitenkaan kaikkea, sillä Luis Salgadon joukkue oli kolmen erän ajan vaikeuksissa isäntien syöttöpelaamisen kanssa. Jo avauserään Hurrikaani latoi seitsemän ässää, ja koko ottelussa sen onnistui syöttämään 12 ässäsyöttöä. Erityisesti Leiner Aponza oli suurissa vaikeuksissa vastaanottopelaamisen kanssa. Kaikkiaan kolumbialaiselle merkattiin neljä vastaanottovirhettä.

-Ei oltu huonoja tänään. Syötettiin suhteellisen hyvin, ja saatiin kaverin vastaanotto rikki, Jussi Heino summasi. Heino paljasti, että taktiikkana oli pitää Lakkapään vastaanotto kaukana verkolta, jolloin heidän hyökkääminen vaikeutuu. Tässä taktiikassa Hurrikaani onnistui täydellisesti. Lasse Jäntti ei juurikaan päässyt pyörittämään peliä optimaalisesta vastaanotosta, vaan passarille kertyi ottelun aikana melkoinen määrä juostuja kilometrejä.

Lakkapään otteista huomasi, että joukkue on kärsinyt tappioita ja pettymyksiä kauden aikana. Sen itseluottamus ei tällä hetkellä kestä virheitä, vaan osalla pelaajista suurin into laantuu jo muutaman virheen jälkeen. Kun Jäntillä ei ollut yhtään kuumaa pelaajaa puolellaan, joutui mies täysin epätoivoisen tilanteen eteen. Ainoastaan Atro Berg (8pist.) onnistui edes kohtuudella.

Rovaniemeläisten puolustukseksi on sanottava, että kotijoukkueen kokonaisvaltainen pelaaminen jokaisella osa- alueella oli tasaisen tappavaa. Kahdessa ensimmäisessä erässä Ropponen paukutti sekä syöttöviivan takaa, että laidasta kovilla prosenteilla. Ropposelle merkattiin 21 pistettä, viisi ässää ja neljä torjuntaa. – Panostettiin tänään perusasioihin, ja onnistuttiin niissä täysin, Hurrikaanin parhaana palkittu Ropponen myönsi.

Vasta kolmannessa erässä vierasjoukkue pystyi edes hiukan kiusaamaan kotijoukkuetta. Siinäkin Hurrikaanin selkä hiukan suoristui, ja joukkueen suurin into oli laantunut. Ottelun loppu meni jännäksi,

sillä Lakkapää nousi vielä tilanteeseen 23-24, mutta erävoittoon saakka sen eväät eivät riittäneet.

Joukkueet kohtaavat huomenna uudelleen jo kello 14.00, joten sunnuntaiseen otteluun aikainen alkamisaika tuo oman lisämausteen. – Huominen aikainen alkamisaika ja sama vastus on hyvä oppimishaaste meille, Heino mietti.

Hurmos vei pisteet Pasilasta Joensuuhun

Vantaa Ducks - Karelian Hurmos 1-3 (17-25, 25-27, 25-22, 26-28)

Vantaa Ducks kohtasi lauantaina 19. helmikuuta Joensuun ylpeyden Karelian Hurmoksen Pasilan urheiluhallissa. Peli oli niin sanottu isojen pisteiden peli, sillä nyt ratkaistaan paikat ja lähtökohta pudotuspeleihin. Ottelu pelattiin pitkästä aikaa yleisölle ja Pasilan lehtereille oli löytänyt 331 katsojaa.

Otteluisäntiä lauantain pelissä oli peräti viisi, sillä tyhjille katsomoille pelatuissa peleissä ei isäntiä ollut. Jatke Uusimaa, KRS-yhtiöt, LVI Star, Urheiluhallit ja RI-toimisto M.Kauppila vastasivat yhdessä isännyydestä.

Ducks lähtivät peliin ilman keskitorjujiaan Lauri Lehtosta ja Keenan Sandersia. Kummatkin parantelevat pikkuvaivoja ennen pudotuspelien alkua. Se tarkoitti aivan uudenlaista pelisysteemiä ankkojen puolella.

Ensimmäinen erä oli Ducksilta hakemista ja Hurmokselta hyvää puolustusta. Ducks pelasi vain yhdellä varsinaisella keskitorjujalla ja Iiro Seppänen suoriutui tehtävästään hyvin tehden heti ensimmäisellä yrittämällä pisteen. Erä oli kuitenkin Hurmoksen. Ankat haparoivat syöttöjen vastaanotossa, eikä torjuntojakaan tullut tuttuun malliin. Erän ehdoton ankkaonnistuja oli Ville Kattelus, joka sekä syötti että tappoi palloa tehokkaasti.

Mutta kun Hurmoksen torjunta oli tehokasta ja puolustuspeli hyvää ensimmäinen erä meni selvästi vieraille numeroin 17-25.

Toinen erä oli tasaisempi kun ensimmäinen. Myös Alek Rastamo pääsi nyt pisteiden makuun ja Katteluksen veljekset löivät palloa lattiaan tasaiseen tahtiin. Mutta kun samalla tuli helppoja virheitä ja Hurmos jatkoi tehokasta puolustusta ja torjuntaa ankoilta loppuivat keinot. Kun vielä varavalmentaja Mika Rajala otti punaisen kortin, josta vastustaja sai pisteen niin tasainen erä päättyi jatkopallojen jälkeen vieraille 25-27.

Kolmas erä alkoi ankkojen osalta nihkeästi.Hurmos ehti hyvillä torjunnoilla mennä johtoon 1-4 ennen kun ankat heräsivät pelaamaan. Johtoon Ducks meni kuitenkin vasta erän loppupuolella, ensin 19-18 ja sitten 22-21. Katteluksen veljekset olivat taas tehokkaita ja Kalle Kattelus syötti erän loppuun hienon ässän. Tämä erä kotijoukkueelle 25-22.

Neljänteen erään Ducks oli jo löytänyt sävelän vähän poikkeavassa pelisysteemissä. Erä näyttikin menevän ankkojen suuntaan vaikka Hurmos taas torjui tehokkaasti. Joensuulaiset kuitenkin tulivat torjuntojen myötä ja muutaman ankkavirheen myötä tasoihin tilanteeseen 24-24. Sen jälkeen pelattiin muutama jatkopallo, jossa vieraat olivat tehokkaampia ja veivät erän 26-28.

Jere Heiskanen, Hurmos.

“Tämä oli meille vaikea peli, aamulla lähdimme Joensuusta. Kapteeni Häyrinen sytytti porukan pelaamaan. EI minulla niinkään ollur bussijalkoja kun bussipää tirsojen jälkeen”.

Joona Väänänen, Ducks:

“Ei ehditty kauan valmistautua tähän pelitapaan. Olen tyytyväinen jätkiin, että pystyttiin se hoitamaan . Ensimmäinen erä oli vähän tunnustelemista, mutta sitten rupesimme löytämään pelin uudet kuviot. Tämä oli meiltä hyvä näyttö, että voimme taistella hyviä joukkueita vastaan tällaisessa tilanteessa.

Matti Alatalo Hurmos:

“Hyökkäyksemme oli hieman tehokkaampi kuin Dicksin. Kun myös torjunta ja puolustus oli piirun verran parempaa niin siitä syntyy ja suuri ero. Mutta tämä ei ollut helppo peli, onneksi pystyimme kairaamaan pisteet.”

Juho Rajala Ducks:

“On tällaisella systeemillä, kolme keskitorjujaa vaikka ei yhtään varsinaista, pelattu aiemmin esimerkiksi 1990-luvulla ja naisten ykkössarjassa. Se vaikutti isosti meidän torjuntaan, mutta puuttuva torjunta paikattiin puolustuksella. Päivääkään ei tätä harjoiteltu mutta hyvin jätkät hanskasivat tilanteen”.

VaLePa puristi voiton Kupittaan lauantaijännäristä

Mestaruusliigassa liigakarsintojen välttämisestä kiivaasti taisteleva TUTO Volley kohtasi kotikentällään sarjan kärkipään joukkueisiin kuuluvan VaLePan. Itse ottelun tapahtumista ei olisi sarjataulukon asetelmia voinut päätellä, sillä turkulaiset laittoivat hallitsevan Suomen Mestarin todella ahtaalle. TUTO Volleyn hurja taistelu tuotti lopulta yhden sarjapisteen, kun VaLePa kuittasi voiton viihdyttävän viisieräisen pelin jälkeen lukemin 2-3 (25-23, 20-25, 20-25, 25-23, 13-15). Kupittaan illasta otettu piste nosti turkulaiset toistaiseksi kuiville loppukauden taistelua ajatellen.

TUTO Volleyn päävalmentaja Ruslan Zhbankov oli tappiosta huolimatta tyytyväinen joukkueensa suorituksesta.

- Hyvä taistelu meiltä, olen ylpeä joukkueesta. Voitto tulee kyllä samalla taistelulla seuraavassa pelissä. Harmittavan paljon tänään tuli syöttövirheitä, sanoin kyllä joukkueelle ennen peliä, että pitää syöttää kovaa eikä helpolla syötöllä saa VaLePaa vastaan mitään, totesi Zhbankov.

VaLePan päävalmentaja Janne Kangaskokko antoi kunniaa vastustajalle oman joukkueen haasteiden keskellä.

- Erittäin hyvä peli myös TUTO Volleylta, he pitivät vastaanoton tiukasti kasassa. Meillä tauko pelaamisesta näkyi todella paljon. Rytmin puute ja yleinen epävarmuus tulevasta tuovat haasteita. Tämä on päivä kerrallaan elämistä, joka on raskasta ja syö fiilistä. Toivon, että se rytmi saadaan takaisin, summasi VaLePa-luotsi.

Ottelun alkua edettiin tasaisissa merkeissä, eikä isoja piste-eroja päässyt syntymään. TUTO Volleylta ensimmäisten pallojen pistenikkarina hääri Tatu Vuorenmaa, kun vierailijat luottivat paljon yleispelaaja Jiri Hänniseen. Avauserää värittivät verkon molemmilla puolilla tehdyt syöttövirheet, varsinkin isännillä ongelmat jatkuivat läpi erän. Tästä huolimatta TUTO Volley haastoi väkevästi kärkijoukkueen laitahyökkäysten avulla. Torjuntapeli ja sen onnistumiset puhkuivat TUTO Volleyn täyteen latausta ja toivat momentumia turkulaisille. Ratkaisevalla hetkillä kotijoukkue käänsi tasaisen erän itselleen Tuomas Siirilän ja Einari Koiviston johdolla.

Erätappiosta selvästi sisuuntunut VaLePa repäisi heti toisen erän alussa karkumatkan turkulaisiin paikoin pysäyttämättömän Hännisen johdolla. TUTO Volley pystyi kuitenkin kuromaan eron vielä umpeen omilla laitaonnistumisillaan. Vierailijat kuitenkin karkasivat erän puolivälissä uudelleen muutaman pisteen johtoon, joka piti tällä kertaa loppuun saakka TUTO Volleyn sitkeästä pyristelystä huolimatta.

Kolmannessa erässä isäntäjoukkue joutui tasaisen alun jälkeen jahtaajan paikalle, kun vierailijat tulittivat pisteitä laidalta kovalla teholla Hännisen ja Alberto Cavasinin näyttäessä esimerkkiä. Ajoittain TUTO Volley pääsi lähelle omilla laitapommituksillaan, mutta kiri ei riittänyt ja VaLePa meni lopulta erävoittoon. Isäntäjoukkueen päät eivät kuitenkaan painuneet maahan, vaikka tilanne oli tukalakin.

Neljännessä erässäkään eroa ei joukkueiden välille juurikaan saatu. TUTO Volley oli jälleen pitkään tappioasemassa, mutta kuroi kerta toisensa jälkeen eron kiinni ja meni ratkaisupalloissa ohi venyttäen ratkaisun viidenteen erään. Taistelun tuoksinassa nähtiin molemmin puolin tulikivenkatkuista vääntöä pisteiden herruudesta. Joukkueiden osoittama taistelutahto sytytti Kupittaalle saapuneen yleisönkin liekkeihin jähmeän alun jälkeen. TUTO Volleylta hyökkäyksiä kenttään takoi kolmikko Siirilä-Koivisto ja 400. liigapelinsä pelannut Eemeli Kouki. Hyökkääminen oli paikoin erittäin ennakkoluulotonta ja peliväline jysäytettiin kentän pintaan vaikeistakin asennoista.

Kupittaan lentopalloviihteen päätöserässä sama meininki jatkui edelleen. Pitkät pallorallit seurasivat toisiaan, eivätkä hyökkäykset uponneet helpolla kenttään. VaLePa otti muutaman pisteen karkumatkan, mutta TUTO Volley ei edelleenkään myynyt nahkaansa helpolla, vaan kampesi itsensä väkisin rinnalle Koiviston johdolla. Vierasjoukkue oli kuitenkin viimeisissä palloissa sitkeämpi ja poistui kentältä voittajana. Kotiyleisö palkitsi lopulta urheasti Mestaruusliigan jättiläistä horjuttaneen TUTO Volleyn suosionosoituksin.

TUTO Volleyn parhaana palkittu Einari Koivisto oli tyytyväinen, että joukkueelta löytyi tunnetta peliin.

- Tässä on ollut aikaa harjoitella karmean pohjoisen reissun jälkeen ja hakea fiilistä. Tänään pelattiin harmittavasta tappiosta huolimatta hyvin ja pestiin kasvot. Saatiin tunnetta ja kiukkua kentälle. Reservistä löytyy hyvin porukkaa, vaikka pelaajia on nyt tippunutkin pois. Ollaan kuitenkin pärjätty koronankin kanssa hyvin, vaikka välillä tuleekin takapakkia, hakkuri sanaili.
Vieraiden parhaana palkittu Jiri Hänninen antoi valmentajansa tavoin kunniaa vastustajalle ja oli vaatimaton omasta esityksestään.

- Sitkeä oli vastustaja tänään, taistelivat joka pallosta. Itsellä alkupeli oli hurmosta ja sen jälkeen hyytyi. Meillä on käynyt huonoa tuuria, kun pelejä on siirretty ja se on ollut henkisesti raskasta. Paljon on pelejä vielä pelaamatta ja tästä jatketaan maanantaina Savoon. Nyt tulee paljon pelejä, mutta on kuitenkin mukavampaa pelata kuin istua kotona, Hänninen tuumaili.

TUTO Volley - VaLePa 2-3
25-23, 20-25, 20-25, 25-23, 13-15
Koti:Koivisto 20/+8,Kouki 16/+10,Siirilä 15/+2
Vieras:Hänninen 23/+12,Rösler 12/+6,Cavasin 11/+1

TUTO Volley: Einari Koivisto
VaLePa: Jiri Hänninen