TUTO Volleylle iso voitto Joensuussa - Akaa-Volley vei kärkipelin

14.02.2024

Miesten Mestaruusliigan keskiviiko tarjosi neljä tärkeää taistoa. Liigan kärkikamppailussa Akaa-Volley jätti Savo Volleyn mahdollisuuksitta ja Tiikerit venyi viisieräisen voittoon VaLePasta. KyKy-Betset varmisteli kärkiseitsikon asetlemia voitollaan Duckista ja TUTO Volley haki viimeisen pudotuspelipaikan taistossa tärkeän 3-2 -voiton Joensuusta.

Akaa-Volley kesti

Savo Volleyn avauskuusikkoon kuuluivat keskipelaajat Petteri Härkönen ja Jakub Kovac, yleispelaajat Michael Michelau ja Alvi Shurdhi, hakkuri Joonas Jokela ja passari Kevin Rodriguez. Liberopaidassa kentälle astui Jackson Holland.

Akaan valmentaja Olli Kunnari luotti kuusikkoon, jossa pelasivat Antti Taponen ja Petteri Tyynismaa keskellä, Pozo Hernandez ja Jere Heiskanen laidoilla, Matěj Šmídl hakkurina ja Lasse Jäntti passarina. Kokoonpanossa ei tällä kerralla ollut kuin yksi libero. Louis Pineau otti siis sen tontin. Jyri Niemi oli kotona sairastamassa flunssaansa.

Akaa-Volley sai otteluun todella lentävän lähdön. Joukkueen syöttöpeli onnistui riittävän hyvin ja antoi torjunnalle mahdollisuudet loistaa. Kun tulostaululla loisti lukemat 13–6, akaalaisilla oli mittarissa jo neljä torjuntapistettä. Kaikkiaan niitä kertyi avauserässä viisi kappaletta. Akaan oma vastaanotto oli lähes timangia (71 %) ja sen myötä myös hyökkäysten onnistumisprosentti nousi 70:ään. Savon hyökkäys hyytyi 32 prosenttiin.

Kun Kunnarin valmennettavat olivat vauhtiin päässeet, miksi ei jatkaa samassa tahdissa. Myös toiseen erään viisi torjuntaa ja hyökkäysprosentti peräti 77. Savon hyökkäystehot olivat ilmeisesti vielä matkalla Akaa Areenaan edellisen päivän pelistä Loimaalta. Toiseen erään savolaiset takoivat 33 prosentin tehoilla. Pitkälle erätauolle mentiin Šmídlin tilastolukemilla 12/+7. Heiskasen sarakkeessa luki 10/+8, Tyynismaalla 8/+6 ja Taposella ja Pozolla molemmilla 7/+6. Savolaisten pistenikkarina oli häärännyt Jokela (7+1) ja toinen plussapuolella oli Härkönen lukemin 4/+4.

Kolmanteen erään tuli sisuuntunut savolaisnippu. Nyt torjuntaroolit näyttivät vaihtuvan. Tilanteeseen 4-7 vieraat olivat napanneet jo kolme blokkia, kun kahteen ensimmäiseen erään niitä oli merkitty vain yksi. Vähitellen kotijoukkue sai juonesta kiinni ja Šmídlin komea torjunta tasoitti lukemiksi 9-9. Erää mentiin hetken tasaisesti, mutta toisella puoliskolla Savo johti parhaimmillaan 16-19, 17-21, 19-22, 20-23 ja 21-24. Erässä nähtiin myös pelaajavaihtoja. Tolvasen tiimissä Kovac sai tehdä tilaa Tommi Siirilälle ja Kunnari vaihtoi Jäntin tilalle Ilja Ivanovin. Tilanteessa 24-24 nähtiin episodi, jossa Tyynismaan torjunnan jälkeen tuomittiin lopulta kiistapallo. Ottelu päättyi Jere Heiskasen näyttävään nelospaikan hyökkäykseen.

Tolvanen pahoitteli kahden ensimmäisen erän ontumista.

- Housut putos kinttuun heti alussa. Kaksi erää olimme aivan hukassa. Emme pystyneet ohittamaan torjuntaa emmekä muutenkaan hyökänneet normaalilla tasolla. Oli mulla kyllä luottamus siihen, että ollaan saatu pelistä kiinni, mutta pitkä erätauko tarvittiin heräämiseen. Ottelun viimeiset pallot olivat vaikeita, kuten kovin usein syksyllä. Kyllä tässä valmentajaa hieman korpeaa.

Kunnari puolestaan kiitteli kahden ensimmäisen erän suorittamista.

- Kaksi todella hyvää erää. Kuten Tiikereitä vastaan viimeksi, hyökkäystehot putosivat pitkän erätauon jälkeen. Onneksi torjunta toimi koko ottelun ajan. Toivottavasti oli kevät kauden normaalipäivä, kun oikeastaan kaikki onnistuivat.

Härkönen pahoitteli joukkueen alisuorittamista, mutta kiitteli yhteispelin sujuvan passari Rodriguezin kanssa.

Tyynismaa myönsi kolmannen erän olleen vaikea, mutta korosti Savo Volleyn kohentaneen ratkaisevasti otteitaan pitkän erätauon jälkeen.

Joonas Jokelalle liigaottelu oli uran 200:s ja Miro Rasinperälle 100:s.

KyKy-Betset jatkoi vahvasti kotonaan

Ystävänpäivänä saatiin nähdä keskittynyt KyKy-Betset. Kaksi ensimmäistä erää meni kotijoukkueelle selvästi, mutta pitkän erätauon jälkeen Juho Rajala sai heräteltyä joukkueensa uudelleen peliin ja oli jo lähellä viedä pelin viidenteen erään. Voitto lopulta KyKy-Betsetille 3-1 (25-19, 25-12, 23-25, 25-20).

Henrik Porkka pelasi uransa 200:nnen liigaottelunsa.

Erä alkaa vahvasti KyKy-Betsetin hallinnassa. Erä oli pian 7-1 Aivars Petrusevicsin sekä Colin Lovejoyn syöttövuoroilla. Ducks pääsee kaventamaan vielä 7-10 Jeremie Murrayn kahdella ässällä, mutta tämän lähemmäksi Ducks ei erässä pääse. Betonimiehet myös tappoivat palloa 74% tehoilla, joten ei erän voittajasta jäänyt epäselvyyksiä. Erä kyyjärveläisille 25-19.

Toinen erä alkaa ensimmäistä paljon tasaisemmin. Atro Bergin syöttövuoro kuitenkin muutti erän suuntaa, sillä hänen syötöillään KyKy-Betset repäisi ratkaisevan johdon. Ducksin päävalmentaja Juho Rajala yrittää vielä vaihtojen kautta saada heräteltyä joukkuettaan, mutta tämä ei tuo kaivattua tulosta. Vantaalaiset tekevät liikaa suoria virheitä toiseen erään (11kpl), kun kyyjärveläiset tekevät vain yhden. Kahden erän jälkeen on myös nostettava nuoren Manu Asikaniuksen hyökkäysprosentti, 75%. Tehot painuivat kuitenkin pakkaselle syöttö- ja vastaanottovirheiden vuoksi, mutta hyökkäys kulkee. Toinenkin erä selkeästi Kyyjärvelle numeroin 25-12.

Kolmannen erän alussa KyKy-Betset karkaa ensimmäisen tapaan erän alusta. Juho Rajala oli kuitenkin pitkällä erätauolla saanut heräteltyä joukkuettaan ystävänpäivän peliin ja vantaalaiset pääsivät tasoihin sekä ohi. Erän puolivälissä KyKy-Betset sortuu virheisiin ja Ducks pääsee kolmen pisteen karkumatkalle 15-18. Vieraat päättivät ottaa erän nimiinsä ja tiukkojen vaiheiden jälkeen erä heille 25-23. Vantaalaiset onnistuivat etenkin vähentämään suoria virheitä, sillä kolmanteen he tekivät niitä enää kolme. Kolmannessa erässä erityisesti Kalle Kattelus antoi hyvin tukea Milutin Pavisevicille kirjaten kolmanteen tehot 5/+2.

Kolmas erä selvästi nosti joukkueen itseluottausta ja loi henkeä. Erityisesti Pavisevic oli hyvässä lyönnissä. Tilanteessa 10-14 loistavasti pelannut Manu Asikanius joutuu vaihtoon ja tilalle Kasper Pennanen. Tämä vaihto muotoutui erän käännekohdaksi, sillä KyKy-Betset alkoi piste pisteeltä saavuttamaan Ducksin johtoa. Ensin Miko ”Mosse” Kostamon syötöllä pallo vastapalloksi ja Kasper Pennanen niittaa pallon kenttään, tilanne tasan 17-17. Tilanteesta 19-19 alkaakin Kasper Pennasen vuoro astua parrasvaloihin toden teolla. Ensin lyönti rajaan ja tämän jälkeen ässä vitosnurkkaan. Pennanen viihtyykin syöttöruudussa aina tilanteeseen 24-19 saakka. Ducks pääsee vielä kaventamaan, mutta KyKy-Betset vie lopulta erän 25-20 ja ottelun 3-1.

Aivars Petrusevics, KyKy-Betset:

- Kaksi ekaa erää pelattiin hyvin. Tauon jälkeen peli muuttui ja kolmas erä oli tiukka. Ducks taisteli ja puolusti hyvin. Neljännessä Kasper tuli kentälle ja syötti hyvin. Aina pystyy olemaan parempi.

Milutin Pavisevic, Vantaa Ducks:

- Aloitimme huonosti ja se maksoi lopputuloksesta. Kolmanteen tultiin paremmin, ei pelattu hyvin, mutta paremmin. KyKy-Betset ansaitsi tänään voiton, koska he pelasivat paremmin. En pelannut parhaiten, mutta yritin olla hyvä. KyKy-Betset ei antanut voittaa neljättä erää. He syöttivät hyvin ja erän lopussa tehtiin muutama virhe ja se maksoi meille mahdollisuuden viedä peli viidenteen.

Guntis Atars, KyKy-Betset:

- Hieno fiilis kotivoiton jälkeen. Pojat aloittivat tosi hyvin, kaikilla oli hyvä keskittyminen. Ensimmäiset kaksi erää kaikki pelasi taktiikan mukaan. Pitkän tauon jälkeen Ducks syötti paremmin ja tehtiin muutamia virheitä. Kasper tuli neljännessä hyvin kentälle ja onnistui vastaanotossa ja hänellä on varma leija. Manu pelasi myös hyvin, mutta vastaanotto voisi olla parempi. Mennään peli kerrallaan ja katsotaan, kuka tulee pleijareissa vastaan.

Juho Rajala, Vantaa Ducks:

- KyKy-Betset oli parempi tänään, ei kahta sanaa. Pojat totesi et kaksi ensimmäistä erää oli heikkoa. Pitkän erätauon jälkeen saatiin tolkkua meidän pelaamiseen ja noustiin peliin mukaan. Neljäskin erä oli tiukkaa 20 pisteeseen asti, mutta sitten Pennasen Kasper tuli ja käänsi pelin. Kopissa sanoin pojille tiukasti, että missattiin liian helppoja palloja. Perusasioissa lipsuttiin. Puolustuspelaaminen on meille tärkeää, koska hyökkäyspelissä ei olla niin vahvoja. Muutama matsi jäljellä ja teoreettiset mahdollisuudet päästä pleijareihin.

Helenius johti turkulaiset voittoon Joensuun pitkässä illassa

Karelian Hurmos vs TUTO Volley 2-3 (25-19, 16-25, 21-25, 25-18 ja 12-15)

Ottelun alku oli erittäin tasainen ja tunnusteleva. Erän puolivälin paikkeilla kotijoukkue sai kurottua muutaman pisteen eron hyvien syöttöjensä ansiosta. Kotijoukkueen onnistujia olivat ensimmäisessä erässä hakkuri Sanches. TUTO Volleyn Jan Helenius kannatteli puolestaan omiaan. Erä Hurmokselle 25-19.

Toinen erä toi muutoksen voimasuhteisiin ja TUTO Volley oli erän herra sen alusta alkaen. Vierailta toisessa erässä onnistuivat erityisesti Helenius ja Rastamo. Hurmoksella oli toisessa erässä suuria haasteita päättää hyökkäyksiä pisteen arvoisesti ja taas vastaavasti vieraat puolustivat ja torjuivat erässä loisteliaasti. Erä TUTO Volleylle 25-16.

Pitkä erätauko ei tuonut suurta muutosta joukkueiden voimasuhteisiin. TUTO Volley Oli edelleen vahvempi hyökkäyksissään ja lisäksi puolustivat palloja uhrautuvasti. Hurmos puolestaan tuskaili edelleen tehottoman laitahyökkäyksen kanssa. Erä vieraille 25-21.

Neljänteen erään kotijoukkue asteli kentälle sisuuntuneena ja oli päättänyt, ettei taistelematta pisteistä luovu. Hurmoksen sytyttäjinä erässä toimivat keskihyökkäyksiä hienosti päättänyt Harouk sekä laidasta onnistuneet Marttila ja Sanches. Erä Hurmokselle 25-18.

Viides erä oli sitten taas vieraiden hallintaa tilanteesta 4-4 eteenpäin. Eräs hahmo oli Jan Helenius joka hoiti hankalia tilanteita pisteiksi vieraille. Kotijoukkue oli puolestaan pehmeä ratkaisuissaan ja erä luisui vieraille 15-12 ja samalla koko ottelu 3-2

Tiikerit kukisti VaLePan – Kokkolassa täydet viisi erää

Aivan kuten itsenäisyyspäivänä, Tiikerit ja VaLePa tarjosivat viisieräisen trillerin Kokkolassa. Myös tällä kertaa Tiikerit oli niukasti parempi, 3-2 (17-25, 25-18, 25-22, 24-26, 15-11).

Tiikerit oli kiinni jopa kolmessa pisteessä, kun joukkue johti neloserää 24-22, mutta niin vaan VaLePa nousi tasoihin ja ohi. Kokenut Urpo Sivula ratkaisi sen erän.

Avauserä ei missään vaiheessa ollut jännittävä. Sivulan syöttövuorolla karkasi VaLePa 5-1 johtoon. VaLePa hallitsi tapahtumia ja oli erässä murskaavan ylivoimainen.

Tiikerit paransi toisessa erässä ja nyt oli paljon tasaisempaa. Erän puolivälissä kotijoukkue pääsi karkumatkalle. Rami Rekomaa ja Oskari Keskinen torjuivat 11-8 ja VaLePa otti aikalisän. Toisen aikalisän vieraat käyttivät tappiotilanteessa 14-18. Tiikerit meni menojaan.

Kolmannen alku mentiin tasatahtiin, mutta sitten pääsi vierasjoukkue pienelle karkumatkalle. Jakob Ekman teki kaksi pistettä ja Sivula syötti ässän, VaLePa johti 8-5. Jere Mäkisen syöttövuorolla Tiikerit nousi ohi, 12-10 ja vielä 14-12. Sitä seurasi kotijoukkueen virhesuma ja VaLePa meni ohi, 20-16.

Kotijoukkue oli erän lopussa vahvempi. Lauri Jylhä iski pari pinnaa, 22-21 ja 23-22. Keskinen iski erän viimeisen pisteen.

Jännittävä oli neloserä ja se oli jo menossa Tiikereille. Keskinen torjui Francan, 21-18. Vieraiden syöttövirheen jälkeen, tilanne Tiikereille 24-22. VaLePa otti kaksi torjuntaa putkeen, 24-24 ja ”Upi” Sivula syötti kaksi ässää, 26-24.

Viitoserän alussa Miro Leinonen ja Lauri Jylhä tekivät kaksi pistettä, tilanne 2-2. Keskinen jujutti 3-2, Rekomaa ja Mäkinen torjuivat Sivulan, 4-2. Sivula jujutti vieraat 7-6 johtoon. Antti Leppälä tasoitti, 7-7. Mäkinen syötti ässän, 8-7 ja Leppälä päätti pitkän pallorallin, 9-7.

Tiikereiden etumatka piti ja Mäkinen iski illan viimeisen pisteen, 15-11.

Urpo Sivula, VaLePa:

-Tiukka vääntö. Tehtiin aivan liikaa virheitä. Hyvä vääntö. Ovat nämä mukavampia pelejä, kuin ne epätasaiset. Pelataan runkosarja loppuun, sitten playoffsit. Mestaruus on edelleen tavoitteena. Tärkeintä olla keväällä kunnossa.

Lauri Jylhä, Tiikerit:

-Pitkä vääntö. Meillä oli käynnistymisvaikeuksia. Oli mahdollista ottaa kolme pistettä, mutta Upin syöttövuoro käänsi erän. Ei sitä kannattanut jäädä harmittelemaan tai jossittelemaan, vaan valmiita oltiin taas viidenteen erään. Kentällä oli kaksi hyvää joukkuetta.

Janne Kangaskokko, VaLePa:

-Aaltoilevaa. Hirveä määrä virheitä tehtiin, varsinkin hyvän vastaanoton jälkeen.

Mikko Keskisipilä, Tiikerit:

-Kova vääntö. Pelillisesti erittäin vaihtelevaa, molemmilta joukkueilta. Avauserässä oltiin todella huonoja. Sitten parannettiin. Kyllä neljäs erä harmittaa, toki Upin syöttövuoro oli erittäin hyvä. Voitto maistuu, mutta parempaankin pystytään.

Tiikerit - VaLePa 3-2
17–25, 25–18, 25–22, 24–26, 15–11
Koti:Keskinen 21/+13, Jylhä 18/+11, Leppälä 11/+10
Vieras:Sivula 26/+11, Franca 19/+6, Leinonen 12/+7