VaLePa eteni välieriin monipuolisella pelillä

13.03.2021

Kymmenettä perättäistä mitalia ja neljättä perättäistä mestaruutta hakeva VaLePa Sastamala Tampere eteni välieriin kaatamalla Ettan otteluvoitoin 2-0 ja toisessa puolivälierässä numeroin 3-0 (25-19,25-20, 25-21)

Aloituskokoonpanot

VaLePa: Esko, Pettersson, Karjarinta, Mäkinen, Sauss, Nikula, Ruohola L
Etta: Laakso, Aho, Niinivaara, Vuorinen, Marttila, Muukkonen, Mäntylä L, Rasinperä L

Ensimmäinen erä

VaLePa otti johdon heti erän alussa eikä luopunut siitä koko erän aikana. Päävalmentaja Janne Kangaskokko oli hienosti valmistanut joukkuetta peliin eikä oululaisten peipit enää jääneet kenttään helposti. Etta yritti syötöllä horjuttaa VaLePan hyökkäyspeliä, mutta riskisyötöistä tuli 4 virhettä. VaLePa piti vastaanoton hyvin kuosissa. Aaro Nikula (9 hyökkäystä 7 pistettä) ja Romans Sauss (7:stä iskusta 5 pistettä) hyökkäsivät huipputehoilla. VaLePan torjunta/puolustuspelaaminen toimi hienosti. Erä päättyi Mikko Eskon ässäsyöttöön.

Toinen erä

Etta aloitti erän tyrmäävästi. Aleksi Muukkonen syötti painavasti eikä kotijoukkue saanut kunnon hyökkäyspaikkoja. Etta johti parhaimmillaan 6-1 ja vielä 7-2. Aaro Nikulan syöttövuorolla Sakari Mäkinen otti hyökkäysvastuuta. 6-8 tilanteessa nähtiin yksi ottelun helmistä. Esko joutui ottamaan ensimmäisen kosketuksen ja passasi siitä tempopassin Mäkiselle, joka päätti hyökkäyksen pisteeksi. VaLePa ei hermostunut Ettan alusta vaan nousi tasoihin jo 10-10 tilanteessa. Esko otti David Petterssonin mukaan ensimmäisen kerran vasta tilanteessa 12-12, jolloin hän hyökkäsi ensimmäisen pisteensä. Loppuerässä Pettersson oli tärkeä pelaaja joukkueelle ja päätti erän hyökkäyksellä. Etta vastaanotti erinomaisesti, mutta hyökkäystehot jäivät vaatimattomiksi.

Kolmas erä

VaLePa eteni Petterssonin syöttövuorolla tasatilanteesta 7-2 johtoon. VaLePa eteni 3-4 pisteen johdossa, kunnes Nuutti Niinivaaran syöttövuorolla pisteen päähän. Yksi piste tuli ässäsyötöllä ja kaksi Muukkosen hyökkäyksillä. Nikula katkaisi Niinivaaran syöttövuoron ottamalla tärkeän hyökkäyspisteen kakkospaikalta. Ottelu päättyi Ettan kahteen suoraan hyöökäysvirheeseen.

VaLePa löysi kotipeliin peli-ilon. Joukkue pelasi monipuolisesti. Tämän edellytyksenä oli, että jokainen onnistui omassa roolissaan. Risto Ruohola vastaanotti lähes puolet syötöistä ja vastaanottotarkkuus oli 62%, täydelliset 42%. Mäkinen oli vielä hurjempi 69%/46%. Näistä kelpaisi Mikko Eskon taituroida hyökkäyspaikkoja, joista laiturit tekivät eniten pisteitä. Mikko Karjarinta ja David Pettersson johtivat torjuntapeliä tehokkaasti. VaLePa vei puolustuksen jälkeiset hyökkäykset 41, Etta 33.

Ettalta hieno nousu pudotuspeleissä. Joel Laakso pyörittää monipuolista hyökkäyspeliä. Jan Helenius on erittäin ulottuva pelaaja, vaikkei ole joukkueen pisimpiä. Aleksi Muukkonen on vasta 18 vuotias, mutta hän on erittäin monipuolinen pelaaja. Etta on sarjan paras powertip joukkue, mutta tänään VaLePa onnistui lukemaan paremmin Ettan aikeet.

Olli Kuoksa:

- Kaksi viimeistä palloa näyttää sen, missä on eroa. Sellaisten kokonaisvaikutus on neljä pistettä erään. Että päästään sellaiselle tasolle, että tehdään tuommoiset suoritukset loppuun niin se vaatii hirveän määrän töitä ja se, että nuo kaksi palloa on sisällä vaatii vielä enemmän töitä. Sen verran olemme VaLePaa perässä.

Janne Kangaskokko:

- Hyvällä latauksella tultiin kotipeliin ja käytiin läpi muutamia juttuja, jota edellisestä pelistä opittiin. Ei aivan nappisuoritus vielä puolustuspelin osalta, mutta pitää vielä tiettyjä asioita painottaa. Erittäin hyvä syöttöpeli, pidettiin koko ajan varpaillaan Ettan vastaanottoa ja tämä helpotti meidän pelaamista. Nikula ja Karjarinta, nuoret kaverit olivat tänään elementissään.

Jan Helenius:

- Aika tyhjä olo, kovaa lähdettiin pelaamaan ja viimeiseen palloon asti taisteltiin. VaLePan perustaso vielä sen verran edellä, että ei ihan riittänyt. Kotipelissä oli tiukempi taistelu.

Aaro Nikula:

- Hyvä peli tänään meiltä. Lähdettiin kovaa syöttämään ja saatiin vastustajan vastaanotto irti ja saatiin sitä kautta torjuntoja ja puolustuksia enemmän kuin Oulussa. Petrattiin ja hyökkäys toimi hyvin, hyvä peli kokonaisuudessaa.

Ottelun tilastonostoja
* Runkosarjan kohtaamiset 14.1. Sastamalassa 3-0 ja 23.1. Oulussa 0-3. 1. puolivälierä Oulussa 1-3
* Etta on hävinnyt 4/5 edellistä otteluaan ja 10/12 edellistä
* VaLePa on voittanut 4 edellistä keskinäistä ottelua
* 10 viimeisen vuoden kohtaamiset VaLePalle 33-6 ja Oulussa 14-5 VaLePalle
* Edellinen pudotuspelisarja, finaali 18-19. VaLePa voitti 4-0.

VaLePa - Etta
3-0 (25-19, 25-20, 25-21)
VaLePa: Nikula 13/+8,Mäkinen 12/+6,Sauss 9/+3
Etta: Muukkonen 18/+8,Helenius 10/+3,Niinivaara 9/+6
Ässät 1-3, syöttövirheet 5-12, torjunnat 7-7, hyökkäys% 54-40, vastaanotto% 59-52