VaLePa ja Loimu tylyjä isäntiä

12.01.2022

VaLePa ja Loimu eivät antaneet keskiviikon vierailleen erääkään, kun Sastamalassa isäntien kovuuden joutui kokemaan Ducks ja Raisiossa paikallisvastustaja TUTO Volley.

VaLePa voittoon omilla vahvuuksillaan

VaLePa Sastamala Tampere otti puhtaan kotivoiton keskiviikkona Vantaa Ducksista maksaen samalla kalavelkansa vierastappiosta 3-0 (25-21, 25-16, 25-15)

VaLePalla on ennakkoon luonnollisesti kova halu kuitata Korsossa koettu kirvelevä tappio Vantaa Ducksille. VaLePan lähtökohdat peliin ovat haastavat, joukkueessa on edelleen vain kaksi keskitorjujaa ja yksi hakkuri, joten vaihtomahdollisuuksia pelin aikana ei näille paikoille ole. Ducks on erittäin potentiaalinen joukkue ja nähtäväksi jää pystyykö Ducks Vexve Areenalla samanlaiseen hurmokseen puolustuspelissä kuin Vantaalla.

Aloituskokoonpanot
VaLePa: Esko, T. Tihumäki, Savonsalmi, Hänninen, Mäkinen, M. Tihumäki, Ruohola L
Ducks: Väänänen, Lehtonen, Sanders, Määttänen, V. Kattelus, Rastamo, Vuorinen L

Ottelun alku oli pukkipaidoilta hieman hermostunutta ja Ducks karkasi 2-0 ja 4-2 johtoon. 4-4 tilanteessa syöttämään tullut Matias Tihumäki syötti pahoja viisi kertaa peräkkäin, näistä kaksi ässää. Severi Savonsalmi syötti ässällä 10-6 eli 10 ensimmäisestä pisteestä 3 tuli ässäsyötöillä. VaLePalla tulikin erään vahvalla syötöllä 4 ässää erässä ja vain yksi virhe. Lisäksi VaLePan vastaanotto oli erinomainen. Ducksin vastaanotto jäi vajaaksi pukkipaitojen vahvan syötön edessä ja se heijastui hyökkäyspeliin. Torjuntapelissä Ducks oli vahva Lauri Lehtosen johdolla, kuusi torjuntaa, joista Lehtoselle 4.

Toisessa erässä, VaLePa jatkoi vahvuuksillaan, syöttö pysyi pahana ja vähillä virheillä joukkue pakotti Ducksin vaikeuksiin. Torjuntapeli peli tasoittui, molemmille kaksi koppia. Nämä luvut eivät kuitenkaan kerro koko totuutta. Torjuntapelin tiiviys heijastuu myös puolustuspeliin, VaLePalla 13 torjunnan jälkeistä hyökkäystä ja niistä pisteeksi 69%. Ducksilla puolestaan 4 hyökkäystä puolustuksen jälkeen eikä niistä tullut yhtään pistettä.

Kolmannessa erässä Ducksin erävoiton mahdollisuudet kaatuivat omiin virheisiin, neljä suoraa syöttövirhettä ja viisi suoraa hyökkäysvirhettä sekä vastaanotossa yksi virhe. VaLePa puolestaan ei tehnyt erään yhtään hyökkäysvirhettä, ainoastaan kaksi syöttövirhettä.

VaLePan vastaanottopelin tarkkuus 66% ja aloitussyötöt 6 virhettä, mutta 7 ässää ovat todellisia huippulukuja. Tällä kertaa Karkun kyläkauppa palkitsi parhaana VaLePasta Sakari Mäkisen ja aiheesta. Erinomainen peli kaikilla sektoreilla. Severi Savonsalmi on saanut hyökkäyksiin tehoa ja on vahva pelote verkolla. Loistava vastaanottopeli antaa Mikko Eskolle aseet pyörittää monipuolista hyökkäyspeliä ja VaLePalla on joka paikalla vahva pelote vastustajan hyökkääjille. Vahvuus on myös tarkka puolustuspeli Risto Ruoholan johdolla.

Ducksin Lauri Lehtonen ei suotta johda torjuntatilastoa, erinomainen pelinluku ja liike sai VaLePan pelaajat haromaan hiuksiaan ensimmäisessä erässä. Alek Rastamo palkittiin parhaana. Hän on erittäin kimmoisa pelaaja, joka parhaimmillaan hyökkää omista korkeuksista. Tänään hän ei saanut riittävästi apuja muilta pelaajilta ja paineen alla tuli suoria virheitä.

Alek Rastamo:

- VaLePa pelasi tänään hyvää lentopalloa. Ei voi olla tyytyväinen, kun 3-0 tappio

Sakari Mäkinen:

- Ei ollut paljon heikkouksia meidän pelissä tänään. Pitää olla tyytyväinen, koska Ducksin torjunta-puolustaminen on hyvällä tasolla ja tyytyväinen täytyy olla kolmeen pisteeseen. Matias on pelannut hyvin ja antanut näyttöjä jo treeneissä.

Juho Rajala:

- Ei oikein missään kohtaa päästy pelaamaan omaa peliä. Pitää katsoa matsi videolta uudestaan vielä. Tänään ei ollut hyvä ilta tilastoiden varjossakaan.

Janne Kangaskokko:

- Edelleen se rauhallisuus on säilynyt ja meillä on erittäin hyvät hyökkääjät myöskin. Syöttö, kun pidetään tuolla tasolla niin voidaan olla tyytyväisiä. Tänään saatiin Ducksin torjunta rikki, voidaan olla tyytyväisiä. Tästä kohti sunnuntain ottelua.

VaLePa - Ducks
3-0 (
25-21, 25-16, 25-15)
Koti:Mäkinen 14/+9,Savonsalmi 11/+8,Hänninen 9/+2
Vieras:Rastamo 11/+6,Lehtonen 8/+5,Sanders 5/+2
Ässät 7-2, syöttövirheet 6-10, vastaanotto 66% (27%)-40% (18%), hyökkäys 50%-38%, torjunnat 3-8

VaLePa: Sakari Mäkinen
Ducks: Alek Rastamo

Risto Ruohola, VaLePa

Loimu syttyi paikallispelissä kahdesti

Lentopallon Mestaruusliigan odotettu Lounais-Suomen kolmas paikalliskamppailu jouduttiin pelaamaan ilman yleisöä, mutta se ei kotijoukkue Raision Loimun menoa lopulta hidastanut, vaan oranssipaidat kukistivat vieraaksi saapuneen TUTO Volleyn suoraan 3-0 (25-18, 25-16, 26-24). Loimu piti näin Mestaruusliigan ja Siljan Maljan täyden pistepotin Raisiossa ja nousi kolmen pisteen ansiosta sarjataulukossa 5. sijalle ohi Hurrikaanin ja Hurmoksen.

Isännät olivat heti alusta hyvin latautuneita ja palo paikallispelin voittamiseen näkyi silmistä. TUTOn päävalmentaja Ruslan Zhbankov herätteli joukkuettaan aikalisällä tilanteessa 16-9, mutta se ei auttanut, vaan avauserä päättyi kun syöttövaihtoon tulleen Eetu Kulmalan leijasyöttö nousi Tuton vastaanotosta vastapalloksi, jonka Tayeb Einisamarein niittasi parkettiin. Toisen erän alussa Loimun keskitorjuja Eetu Mäki soitti alkusävelet, jonka jälkeen isännät pääsivät pelaamaan suht tuvallisessa johtoasemassa koko loppuerän. Tuto yritti erän loppupuolella hakea vaihdoilla piristystä peliin, mutta pelin kääntäjiä ei penkiltä löytynyt.

Kolmas erä näytti siltä, että toisen erän jälkeinen pitkä erätauko kääntää jälleen ottelun kulun. Paitsi että pitkää erätaukoa ei edes yleisön puuttumisen vuoksi ollut, mutta ilmeisesti pieni otteen käsistä luisuminen kuuluu toisen erän jälkeisiin tapahtumiin lentopallossa. TUTO Volley johti erää aina tilanteeseen 21-21 asti, jolloin Loimu nousi Ali Fazlin hyökkäyspisteellä ensimmäistä kertaa johtoasemaan. Heti perään Tayeb Einisamarein pudotti ässäsyötön verkkonauhan kautta parkettiin ja Loimu roihahti liekkeihin vahvan ottelun alun jälkeen toistamiseen. TUTO Volley tosin nousee vielä rinnalle, kun Mauri Kurpan hyppysyöttö painui yli takarajan tilanteessa 24-22. Tasatilannetta lähemmäs erävoittoa TUTO Volley ei kuitenkaan päässyt, vaan Sebastian Pozo Hernandezin ässä päätti erän ja ottelun lukemiin 26-24.

Ottelun isoimman pistesaaliin kokosi Mestruusliigan pistepörssin ykkönen, eli Loimun hakkuri Ali Fazli, joka kirjautti 16 pistettä. Yleispelaaja Kristaps Smits jäi vain yhden pisteen pienempään saaliiseen. Hyviä otteita illasta toiseen esittävä keskitorjuja Eetu Mäki teki hyvällä 78% hyökkäysteholla 10 pistettä. TUTOsta ex-loimulaiset yleispelaajat Ossi Rumpunen ja Eemeli Kouki tekivät 9 pistettä mieheen.

Ossi Rumpunen, TUTO Volley:

- Ei tapeltu niin että oltaisiin voitu voitosta pelata. Vähän varovaista oli. Tuolla vastaanotolla olisi pitänyt pystyä haastamaan Loimu paremmin. Hyökkäyspäässä hävittiin etenkin kaksi ensimmäistä erää. Viimeisessä saatiin vähän juonesta kiinni.

Sebastian Pozo Hernandez, Loimu:

- Tosi hyvät fiilikset. Pelattiin joukkueen kanssa tosi hyvin yhteen tänään. Ei turhauduttu ja se oli isoin ratkaisija viimeisessä erässä. Pidettiin pää kylmänä.

Ruslan Zhbankov, TUTO Volley:

- Selkeästi Loimu oli vahvempi hyökkäyksessä kuin me. Se ratkaisi pelin. Meidän vastaanotto onnistui hyvin, mutta ei hyökkäys.
Aitor Barreors, Loimu:

- TUTO Volley valitsi väärän päivän pelata. Kun ottelun siirrosta alettiin keskustelemaan, he suostuivat vain tähän päivään, jonka ympärillä meillä on otteluruuhkaa. Maaliskuussa olisi ollut molemmille hyvin sopiva rauhallinen viikonloppu. He halusivat kohdata meidät väsyneinä, mutta se oli virhe.

- Me pelattiin todella hyvä torjunta- ja puolustusottelu. Tappotorjuntoja on vain kolme, mutta vaimensimme paljon hyökkäyksiä ja siksi heidän hyökkäysteho on alhainen. Meillä taas vaimennukset mahdollistivat puolustuksen ja sen jälkeiset hyökkäykset, joissa olimme tehokkaita.