VaLePa niukasti kärkikamppailun voittoon Raisiossa

17.12.2022

Miesten Mestaruusliigan kärkikaksikko tarjosi lauantai-iltana tasaisen taiston Raisiossa, jossa VaLePa rutisti 3-2 -voitolla itsensä sarjakärkeen pisteen erolla Loimuun. Illan toisessa ottelussa Karelian Hurmos otti selkeän 3-0 -kotivoiton KyKy-Betsetistä

Kärkikamppailu oli nimensä veroinen - VaLePa piti pintansa

Loimun syyskausi päättyi lauantaina kotikentällä, kun VaLePa saapui kylään odotettuun Mestaruusliigan kärkikamppailuun. Loimun juniorit olivat myyneet otteluun varainhankintakampanjanaan lippuja ennakkoon ja yli 700-päinen yleisö sai todistaa hyvätasoista ottelua, jonka loppunumeroiksi kirjattiin 2-3 (23-25, 19-25, 25-22, 25-22, 13-15) vierasvoitto.

VaLePa vei vähävirheisen hyökkäyspelin ansiosta ottelun kaksi ensimmäistä erää nimiinsä. Pitkällä erätauolla vieraille oli merkitty tilastoihin vain yksi hyökkäysvirhe ja eräkohtaiset hyökkäysprosentit olivat kovat 72 ja 64. Passari Mikko Eskon kyky löytää kuumat pelaajat ja oikeat hyökkäyspaikat ei ole siis vieläkään heikentynyt.

Kolmannessa erässä VaLePan ote herpaantui hieman ja isännät käyttivät momentuminsa hyväkseen. VaLePan otteen herpaantuminen näkyi virheinä, joita eheille tuli kolmannessa erässä yhdeksän, mikä oli selvästi eniten muihin eriin verrattuna. Samaan aikaan myös hyvän ottelun pelanneelle hakkuri Urpo Sivulalle osui pieni suvantovaihe. Loimu iski silloin kun VaLePa antoi siihen mahdollisuuden ja vei kolmannen ja neljännen erän nimiinsä kovasti kannustaneen kotiyleisön riemuksi.

Viidettä erää vei alusta alkaen VaLePa ja tilanteessa 9-13 vierasvoitto näytti jo selviöltä. Loimu ei kuitenkaan vieläkään antautunut, vaan nousi pisteen päähän tilanteeseen 13-14. Kokemus oli kuitenkin ottelupallossa lopulta valttia ja neljännen ottelupallon päätti Upi Sivula hyökkäyspisteellään.

Ottelun parhaat pistemiehet olivat joukkueiden hakkurit, jotka edustavat Suomen lentopallomaajoukkueen nyky- ja entisaikaa. Sekä Joonas Jokelan että Upi Sivulan saldo oli 24 pistettä ja teholukemakin oli molemmilla +13. Vierailta toiseksi parhaan saaliin kokosi yleispelaaja Sakari Mäkinen ja Loimulta Sebastian Pozo Hernandez. Joukkueiden tilastolukemat oli nekin melko tasaiset. Loimu syötti ässiä enemmän (9 kpl), mutta vastapainoksi myös syöttövirheitä kertyi 22. Torjunnat Loimu voitti lukemin 11-8.

Mikko Esko, VaLePa:

- Vaikka voitettiin, niin on huonot fiilikset. Harmittaa tosi paljon, että hukattiin ote kahden erän jälkeen ja annettiin Loimulle otetta kolmannessa. He pääsi hyvin mukaan ja pelasivat hienosti.

Joonas Jokela, Loimu:

- Eihän se nyt häviäminen hyvältä tunnu. Harmittaa totta kai, mutta posia, että ajoittain pystyttiin pelaamaan ihan hyvää lentopalloa. Vaikka on otettu voittoja, niin on ollut ailahtelevaa. VaLePa antoi omilla suorituksillaan meille momentumin.

Janne Kangaskokko, VaLePa:

- Kaksi erää riittävällä tasolla ja saatiin käärästyä ne. Hyökkäys pysyi korkeella niissä. Kolmas erä annettiin omilla virheillä. Neljännestä tuli tiukka vääntö, mutta olisi pitänyt hoitaa se. Upilla tuli tiettyyn vaiheeseen virheputki, mutta oli kantava voima kun alettiin peliä ratkomaan.

Mika Rantanen, Loimu:

-  Eka erä oli vastustajalta erittäin kovatasoinen. Meillä ei ollut siihen aseita, mutta onneksi pojat jaksoivat uskoa omaan pelaamiseen ja tekemiseen ja saatiin pikkuhiljaa torjuntoja ja puolustuksia ja saatiin oma peli auki sitä kautta. Viidennen erän häviö harmittaa. Meidän vastaanottajat hoitivat hommansa ja Joonas teki hyvän iltapuhteen. Tomi pelasi järkevää hyvää peliä.

Hurmokselle komea voitto vuoden viimeisessä kotiottelussa

Karelian Hurmoksen kalenterivuoden 2022 viimeinen kotiottelu pelattiin lauantaina Joensuun urheilutalolla. Vieraaksi oli saapunut Kyyjärven ylpeys KyKy-Betset, joka ei ole lähtenyt täksi kaudeksi Mestaruusliigaan vain haistelemaan tunnelmaa. Hallille saavuttaessa molemmilla joukkueilla oli vain voitto mielessä.

Vierasjoukkue tuli peliin terävästi ja johti avauserän alkuun 9-5. Hurmos sai kuitenkin nopeasti juonesta kiinni, ja hurjan erän pelannut Eetu Häyrinen johdatti joukkueen kuskin paikalle. Vahvaa tulitukea antoivat Mikko Räsänen ja Janne Marttila, jotka hyökkäsivät tehokkaasti ja nostivat vastaanotot tarkasti. Liberona pelannut Matias Korhonen kaivoi hyviä puolustuksia ja täytti takakenttää mainiosti. Erän loppupuoli oli Hurmoksen näytöstä, eikä KyKy-Betset kyennyt siihen vastaamaan. Vieraiden tehomiehiä olivat Kasper Pennanen ja Aivars Petrusevics, mutta lisää olisi kaivattu. Hurmos voitti erän lopulta 25-19.

Toisessa erässä Hurmos johti käytännössä alusta loppuun. Johtotähtenä tuikki Nuutti Niinivaara, joka mätti keskitorjujalle hurjat tehot 9/+8, muu joukkue onnistui tasaisesti taustalla. Hurmoksen vastaanotto toimi edelleen hyvin ja hyökkäyksistä pisteeseen päättyi peräti 63%. Kyyjärveläisten ykköstykkinä hääri Petrusevics ja Tommi Siirilä sekä hakkuriksi vaihdettu Olli Saarenmaa ylsivät kolmeen pisteeseen, mutta se ei ollut tarpeeksi väkivahvaa kotijoukkuetta vastaan. Loppulukemat kirjattiin Hurmokselle 25-20.

Pitkältä tauolta kentälle palasi entistä kovempi Hurmos. Alkuun taululla komeilivat johtolukemat 9-1 ja erän suunta oli selvä. Pienen nousun KyKy-Betset sai aikaiseksi, mutta ei pystynyt haastamaan Hurmosta. Kotijoukkueen pisteet jakautuivat edellisiä eriä tasaisemmin Häyrisen ja Räsäsen tehtyä viisi pistettä, neljä merkintää tilastoihin kirjauttivat Marttila ja Atte Rissanen, joka esitteli monipuolista hyökkäysvalikoimaansa lähes koko leveydeltä. Hurmos vei erän näytöstyyliin 25-13 ja koko ottelun 3-0 (25-19, 25-20, 25-13).

”Hurmoksella oli parempi puolustus ja syöttö. Vaikea pelata heitä vastaan, ehkä ensi kerralla sitten. Oli kiva palata Joensuuhun ja pelata taas täällä” tuumi KyKy-Betsetin MVP:nä palkittu Petrusevics.

”Taas muutaman pelin jälkeen saatiin alusta loppuun ehjä peli vähillä virheillä, niin tuolta se sitten näyttää. Pojat tekivät minulle työn helpoksi, vastaanotto toimi ja pojat tappoivat palloa” tiivisti Hurmoksen MVP, passari Niko Haapakoski.

”Vastustaja pelasi paljon paremmin kuin me. Joskus me pelaamme hyvin ja joskus huonosti, pitäisi olla tasaisempi. Ei ole mahdollista voittaa, jos tekee noin paljon virheitä. Hyvä vastaanottohyökkäys oli kuitenkin välillä” analysoi KyKy-Betsetin päävalmentaja Eduard Venski.

”Parannettiin huomattavasti edellisistä peleistä nimenomaan tasaisuudessa. Olen ylpeä joukkueesta, että pystyttiin tekemään tuollainen muutos. Käytiin eilen vähän tekemässä ajatustyötä hallilla, pelattiin tosi vähillä virheillä ja pystyttiin keskikaistalettakin hyödyntämään hyvän vastaanoton ansiosta. Jaksettiin kierrättää palloa ja hakea parempia hyökkäyspaikkoja. Positiivisen puolelle menee syyskausi kotona, nyt pitää vaan viedä se myös vieraskentälle. Siihen on hyvä mahdollisuus heti keskiviikkona” kommentoi Hurmoksen päävalmentaja Matti Alatalo.

Hurmos jatkaa syyskautta vielä yhden ottelun verran. Se pelataan Sastamalassa keskiviikkona VaLePa:n vieraana. Kotisaliin Hurmos palaa ensi vuoden puolella, sillä 4.1. pelataan urheilutalolla Savo Volleytä vastaan.

Karelian Hurmos - Kyky-Betset 3-0
25–19, 25–20, 25–13
Koti:Häyrinen 17/+11, Räsänen 13/+7, Marttila 13/+10
Vieras:Petrusevic 12/+8, Siirilä 8/+7, Pennanen 8/+1